Selasa, 01 Maret 2011

Kisah Wang Zipping, Legenda Grandmaster Wushu Muslim Cina (1881-1973)

Saratus dalapan puluh kilométer ti kaléreun Dayeuh Terlarang (Beijing ayeuna), perenahna aya dayeuh Changzhou, tempat bubumena suku Hui. Hui nyaéta salah sahiji suku Muslim di Cina. Tapi, sajaba Islam, ayahal anu jadi kaseneng anggota suku Hui, nyaéta tradisi seni bela diri.

Saméméh diciptakeun pakarang, Wushu mangrupa pakakas utama perang sarta pertahanan diri di Cina. Para pemimpin Hui sok nyorong anggotana diajar Wushu minangka 'kabiasaan suci' supaya nguatkeun disiplin sarta kawani pikeun bajuang sakaligus ngajaga taneuh maranéhanana.

harita teh masjid-masjid, pikeun suku Hui, lain ngan saukur tempat pikeun ibadah, tapi ogé medan latihan pikeun grandmaster pikeun nempa dasar-dasar Wushu ka murid-muridna anu antusias.

Ilharna siga suku Hui anu séjén, Wang Ziping lahir di tengah kulawargana nu miskin. Bapana digawé jadi tukang boksen bayaran. Waktu masih budak, Ziping némbongkeun kahayang nu kuat keur diajar Wushu. Bela diri ieu téh identitas suku Hui. Euweuh Hui--anu harita teh buruhna ngan sajumlah buruh  garam--baris wani ngajalanan hirup tanpa "Latihan Delapanbelas Teunggeulan Perang" sarta "Tinju Diagram Dalapan" némpél dina awak sarta pikiran.

Sajaba Wushu, Hui ogé rajeun neuleuman ajaran Islam. Ku kituna kahirupan Hui nyaéta campuran antara buruh miskin, latihan teuas sarta spiritual nu jero. Pangabisa rongkah maranéhanana dina Wushu lain hiji hal anu datang sakotéap panon.

Kitu ogé anu dialaman Ziping. Di tengah palajaran ngaji Al Qur'an, Ziping ogé kudu ngangkat batu beurat pikeun ngawangun stamina, kakuatan sarta galian parit anu beuki lila tambah lega, kitu oge pangabisana ngaronjat. Kesaimbangan anu alus diasah ku cara picilakaeun. Zipping dipelak dina taneuh hirup-hirup.

Harita teh, Zipping maca lantunan zikir. Kakuatan sarta kesaimbangannana ogé nambahan ngalipet ganda. Konsentrasi anu dawam dipigawé waktu solat minangka tungtutan dina Islam jadi tulang tonggong sasolid batu pikeun gerakan nyérélék Wushu.

Iklim di Changzou cukup tiis sabot usum panas, tapi tiis waktu usum salju. Dina bulan-bulan usum tiis salju arang turun ku kituna ngamungkinkeun latihan tetep dilaksanakeun. Zipping latihan kalayan sakumna elemen pikeun nyieun tangguh awakna. Kitu manéhna basa nginjak umur 14 warsih, manéhna geus bisa mencal leuwih ti 3 méter ti posisi nangtung.

Nyaah budak nu boga awak sategep lalaki dewasa sarta kualitas petarung éta teu ngabogaan guru. Bapana anu  nampik ngasupkeun Zipping ka sakola Wushu. Satengah putus asa néangan guru sarta babaturan, manéhna asup ka  komunitas rusiah anu nyebutkeun diri maranéhanana "Jurus Kebenaran sarta Keharmonian".

Pamustunganana Wang Zipping megatkeun indit sarta ngumbara ka kiduleun dayeuh Jinan, di mana manéhna jadi musafir anu cicing di hiji Masjid Badag. Dina rohang utama masjid éta pisan, Zipping papanggih jeung lalaki kawas dirina, saurang petinju. Manéhna ngaranna Yang Hongxiu, grandmaster Wushu anu pamustunganana jadi guruna.

Sarta Zipping ogé kalayan serius mimitian diajar gerakan manuk sarta mamalia, kawas heulang nyungsreb bari nyamber mangsa, gerakan kalinci ngaliwat padang jukut, nepi ka lompatan jitu anjing nyingcet tina bahaya. Manéhna nyerepan kabéh sipat gerakan éta saterusna nyiptakeun gayana sorangan. Stamina sarta refleksnya anu beuki ngembang, nyababkeun Zipping teu ngan saukur kuat tapi ogé gancang--hiji kombinasi bahaya dina Wushu.

Saurang dianggap Grandmaster lamun manéhna sanggup ngagunakeun pakakas naon wae minangka jadi pakarangna. Ningkatkeun pangabisa ieu téh seni sakaligus kaperluan dina Wushu. Zipping, jadi rongkah béntés kalayan kabéh pakarang utama.

Manéhna pohara mahér pisan dina ngalakonan Qinna, nyaéta téknik sergapan anu bisa nulak sendi sarta otot-otot lawan dina nyiapkeun  serangan dahsyat; Shuaijiao. Ngaran anu pamungkas éta téh gaya patanding leungeun kosong anu ngagabungkeun prinsip Tai Chi, Hard Qigong sarta Téknik ngaringankeun Awak.

Manéhna meunang pangakuan salaku seniman bela diri anu utama. Dina waktu babarengan manéhna ogé pakar dina trauma tulang. Manéhna mengombinasikan kanyaho mendalam dina Qinna kalayan ketrampilang mengatur tulang. Pamustunganana manéhna manggihan sistem penyembuhan pikeun tatu Wushu sarta olahraga di kalér Cina.

Legenda Klasik

Loba carita, aya anu asli sarta ogé ngan saukur mitos, anu geus disematkan dina sosokna. Tapi anu sok diulas nyaéta hiji carita saperti ieu

Salila ngalakonan praktek pangobatan di Jiaozhou, Jerman ditugaskeun pikeun ngawangun rel karéta api ti wewengkon anu  nuju ka Jinan. Proyék mercusuar éta téh hargana mahal anu kudu dibayar sanggeus Ratu Ci'xi gagal dina nahan pemberontakan tinju. Rel dijieun  anu tujuanna hayang ngarambah  sarta ngokohkeun kontrol Éropa di daratan Cina.

Reputasi Zipping lainna teh lain teu dipikanyaho ku Jerman. Leuwih calakan sarta wani tinimbang babaturanana, urang Jerman narékahan keur ngaheureuyan manehna. Saurang petinggi militer Jerman bersiasat kalayan nempatkeun panggilingan batu badag di hareup stasiun rel karéta api sarta nangtang saha ogé pikeun ngangkatna.

Zipping anu henteu kungsi bisa tahan kalayan panghina ka urang Cina, sacara alami langsung ambeuk. Kawas anu dikahayang Jerman, Zipping asup kana perangkapna.

"Kumaha lamun kuring bisa ngangkatna," tanya Zipping.

"Mangka gilingan éta jadi milik anjeun," para Jerman némbalan kalayan tampang ngaheureuyan.

"Lamun kuring gagal?"

"Mangka manéh kudu mayar,"

Zipping kalawan gampang ngangkat gilingan batu éta, ninggalkeun urang Jerman aralohok. Saurang warga Amérika anu digawé minangka guru fisika di tempat éta, nyaksian aksi Zipping. Manéhna ogé nangtang duel.

Waktu patarepa  leungeun pikeun mimiti pertandingan, ujug-ujug si Amérika kalayan kuat nyekel leungeun Zipping sarta narékahan ngabanting manehna ka taneuh. Zipping sagancang kilat menyapukan suku ka bagian handap awak lawanana nu nyababkeun ambruk.

Alatan reputasina, Zipping ditunjuk jadi kapala Divisi Shaolin di Institut Puseur Seni Bela Diri. Manéhna ogé kungsi nyekel kalungguhan wawakil présidén Asosiasi Whusu Cina, organisasi Wushu pangluhurna di CINA.

Manéhna nyekel loba gelar sarta tanggung jawab, kaasup konsultan sajumlah rumah sakit badag di penjuru Cina. Karirna salaku pakar bela diri ogé beuki nyongcolang sanggeus manéhna ngalakonan lomba duel jeung jalma deungeun. Manéhna sok hayang ngabuktikeun yén Cina lain ras inferior.

Cacak dina umur geun kolot oge, Zipping teu kungsi kaleungitan kakuatan sarta kecepatannana. Dina taun 1960 sabot manéhna jadi palatih sarta diréktur grup pelajar Wushu anu mareungan perdana menteri waktu éta, Zhou Enlai, ngalawat ka Burma, manéhna dipénta nga-demonstrasikeun pangabisana. Di hareupeun no boga imah, manéhna mintonkeun jurus jeung pakarang rongkah beurat, Pedang Naga Hideung. Jeung téknik luhur, pangabisa sarta sumanget ngora, teu aya nu nyangka manéhna geus umur kapala dalapan.

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...