Selasa, 01 Februari 2011

WISATA LEMBUR : " CANDI CANGKUANG, GARUT"

 Candi Cangkuang nyaéta candi titinggal Hindu nu aya di Kampung Pulo, wewengkon Cangkuang, Kac. Lélés, Garut, Jawa Kulon. Candi ieu pisan nu munggaran kapanggih di Tatar Sunda sarta mangrupakeun hiji-hijina candi Hindu di Tatar Sunda.

Lokasi Situ Cangkuang ieu topografinya aya dina hiji léngkob anu subur kira-kira 600-an m l.b.l. palebah Gunung Haruman (1.218 m l.b.l.) di palebah wétan - kalér, Keusik Kadaleman (681 m l.b.l.) di wétan kidul, Keusik Gadung (1.841 m l.b.l.) di palebah kidul, Gunung Guntur (2.849 m l.b.l.) dipalebah kulon-kidul, Gunung Malang (1.329 m l.b.l.) di palebah kulon, Gunung Mandalawangi di palebahsarta Gunung Kaledong (1.249 m l.b.l.) di palebah kalér dikuriling pegunungan: kulon tonggoh Perenahna di Désa Cangkuang, Kacamatan Leles, Kabupatén Garut. Cagar budaya Candi Cangkuang asalnati ngaran hiji désa nyaéta Désa Cangkuang. Sedengkeun ngaran Désa Cangkuang asalna ti ngaran hiji tangkalanu ngaranna Tangkal Cangkuang ( Pandanus Furcatus) anu loba aya di kira-kira Astana Embah Dalem Arif Muhammad

Konon nurutkeun carita masarakat satempat, Embah Dalem Arif Rachmad sarta teman-temannyalah anu mendet wewengkon ieu ku kituna terbentuklah hiji danau anu dingaranan Dinya Cangkuang.Embah Dalem Arif Muhammad asalna ti Karajaan Mataram, Jawa WÉTAN. Anjeunna dating babarengan rombongannya pikeun narajang VOC di Batavia sarta nyebarkeun ageman Islam, salah sahijina nyaéta Désa Cangkuang anu salaat éta nu nyicinganana geus ngagem ageman Hindu. Di désa kasebut aya hiji candi anu geus dipungar anu dingaranan Candi Cangkuang. Sanajan nu nyicingan di désa kasebut geus ngagem ageman Islam, maranéhanana masih ngajalankeun sawaréh ajaran ageman Hindu.

Candi ieu kapanggih dina tanggal 3 Désémber 1966 ku Drs. Uka Chandrasasmita. Anjeunna manggihan candi ieu dumasar buku anu ditulis ku urang Walanda anu ngaranna Voderman jeung judul bukuna Notulen Batavia Henofsaf dina “tahun 1823. Dina buku ieu ditulis yén di Candi Cangkuang aya astana Arif Muhamad sarta hiji arca siwa. Pamustunganana dina warsih 1967 – 1968 diayakeun panalungtikan sarta dipigawé “penggalian anu migawé bareng kalayan CV. Haruman. Sarta bener waé, sanggeus dipigawé penggalian saterusna kapanggih pondasi – pondasi candi ukuranana 4.5 X 4.5 M. sarta dina warsih 1974 – 1976 dipigawé pemugaran ka candi ieu. Meureun alatan lila teuing terkubur, kaayaan candi ieu geus henteu alus deui. Alatan éta, candi ieu ngalaman perbaikan ku kituna henteu 100% pituin. Ayeuna ieu panjang candi Cangkuang kira-kira 4.5 X 4.5 M sarta jangkungna ngahontal 8 M.Wangunan Candi Cangkuang anu ayeuna bisa urang saksian mangrupa hasil pemugaran anu diresmikeun dina warsih 1978. Candi ieu nangtung dina hiji lahan pasagi opat anu ukuranana 4,7 x 4,7 m kalayan luhur 30 cm. Suku wangunan anu menyokong pelipit padma, pelipit kumuda, sarta pelipit pasagi ukuranana 4,5 x 4,5 m kalayan luhur 1,37 m. Di sisi wétan aya penampil tempat tangga naék anu panjangna 1,5 m sarta lébar 1,26 m.

Awak wangunan candi bentukna pasagi opat 4,22 x 4,22 m kalayan luhur 2,49 m. Di sisi kalér aya panto asup anu ukuranana 1,56 m (luhur) x 0,6 m (rubak). Penclut candi aya dua tingkat: pasagi opat ukuranana 3,8 x 3,8 m kalayan luhur 1,56 m sarta 2,74 x 2,74 m anu jangkungna 1,1 m. Di jerona aya rohangan ukuranana 2,18 x 2,24 m anu jangkungna 2,55 m. Di dasarna aya cekungan ukuranana 0,4 x 0,4 m anu jerona 7 m (diwangun sabot pemugaran sangkan wangunan jadi stabil).

Di antara sésa-sésa wangunan candi, kapanggih ogé arca (warsih 1800-an) kalayan posisi keur bersila di luhur padmasana dobel. Suku kénca menyilang datar anu alasnya nyanghareup ka palebah dina pingping katuhu. Suku katuhu nyanghareup ka handap beralaskan lapik. Di hareup suku kénca aya kapala sapi (nandi) anu ceulina mengarah ka hareup. Kalayan ayana sirah nandi ieu, para ahli nganggap yén ieu téh arca Siwa. Kadua leungeunnya menengadah di luhur pingping. Dina awakna aya penghias beuteung, penghias harigu sarta penghias ceuli.

Kaayaan arca ieu geus garah, beungeutna datar, bagian leungeun nepi ka kadua pergelangannya geus leungit. Rubak beungeut 8 cm, rubak taktak 18 cm, rubak cangkéng 9 cm, padmasana 38 cm (jangkungna 14 cm), lapik 37 cm & 45 cm (luhur 6 cm sarta 19 cm), luhur 41 cm.

Candi Cangkuang sakumaha kasampak ayeuna ieu, saéstuna nyaéta hasil rekayasa rekonstruksi, sabab wangunan aslina saukur 35%-an. Ku sabab éta, wangun wangunan Candi Cangkuang anu sabenerna belumlah dipikanyaho.

Nurutkeun Arkeolog, Candi Cangkuang Cangkuang didirikan kira-kira abad ka 8. Hal ieu dikarenakan wangun Candi ieu masih pohara basajan. Dibéré ngaran Candi Cangkuang alatan candi ieu aya di désa Cangkuang. Henteu ngan éta, di désa ieu ogé aya tangkal Cangkuang anu sajenis jeung pepelakan palem. Objek wisata Candi Cangkuang anyar dibuka sarta diresmikeun dina tanggal 8 Désémber 1976 ku Mentri Atikan Prof. Dr. Sarif Sajid.

Dina Candi Cangkuang ieu ieu ogé aya Arca Siwa anu tiheula kungsi dikabarkan leungit sirahna. Mitos ngomong bahawa lamun hiji jalma sanggeus berjiarah ka Astana Arif Muhamad tuluy mengangkat patung Siwa ieu mangka kahayangna baris terkabul. Hal ieu pisan anu memicu ngilesna sirah ti Arca Siwa.

Inohong kahot di Désa Cangkuang nyaéta Embah Dalem Arif Muhammad. Anjeunna nyaéta penyebar ageman Islam di Désa Cangkuang. Nurutkeun carita,masyarakat, Kampung Pulo baheulana ngagem agama Hindu, tuluy Embah Dalem Muhammad singgah di wewengkon ieu alatan manéhna kapaksa mundur alatan ngalaman kaéléh dina penyerangan ka Walanda. Alatan kaéléh ieu Embah Dalem Arif Muhamad henteu daék balik ka Mataram alatan éra sarta sieun dina Sultan agung. Anjeunna mimitian nyebarkeun ageman Islam dina masarakat masarakat kampung Kampung Pulo. ti Embah Dalem Arif Muhammad reujeung kawan-kawannya menetap di wewengkon Cangkuang nyaéta Kampung Pulo. Nepi ka anjeunna wafat sarta dimakamkan di kampung Pulo. Anjeunna wafat dina permulaan abad ke-17. Anjeunna kudu ninggalkeun 6 jelema kagenep “>anak wanoja sarta hiji urang anak laki – laki. Ku alatan éta, di Kampung Pulo aya 6 buah imah adat anu berjejer silih pahareup-hareup séwangséwang 3 buah imah dikénca sarta dikatuhu anu melambangkan kagenep anak wanoja Embah Dalem Arif Muhamad kaci “>ditambah jeung hiji masjid anu melambangkan anak laki – laki ti Embah Dalem Arif Muhammad. Jumlah ti imah kasebut henteu kaci ditambah atawa dikurangi sarta anu berdiam di imah kasebut henteu kaci leuwih ti 6 kapala kulawarga. Lamun saurang anak geus dewasa saterusna nikah mangka panglaunna 2 minggu sanggeus éta kudu ninggalkeun imah sarta kudu kaluar ti lingkungan kagenep imah kasebut. Sanajan 100% masarakat kampung Pulo ngagem agama Islam tapi maranéhanana ogé tetep ngalaksanakeun sawaréh upacara ritual Hindu.

Astana Embah Dalem Dalem Arif Muhamad aya di sisi katuhu Candi Cangkuang. Batu nisannya doyong alatan aya pepatah anu ngomong beuki pandai beuki ngeusi. Ieu ogé melambangkan Embah Dalem Arif Muhamad anu pendék haté henteu songong.

Candi cangkuang aya 10 Km palebah kalér tarogong arah nuju ka Bandung, tepatnay di wewengkon Leles. Pikeun nuju katempat obyek wisata ieu ti Kec.Leles, baisanya para wisatawan ngagunakeun tutumpakan deman (andong) anu unik. Dinya anu déét ditutupan ku kembang teratai anu éndah. Aya hiji pulo leutik di tengah-tenga dinya kasebut sarta dipuoau kasebut aya hiji Candi cangkuang. Candi kasebut ngan salah sahiji kuil Hindu anu kungsi kapanggih di Jawa Kulon, mangrupa ppenemuan penting dina jaman anu lampau.
Candi Cangkuang geus diwangun dina jaman karajaan Sunda kahiji nyaéta Karajaan Galuh. Di deukeut candi aya astana titilar penganuat ageman Islam, yitu Arief Muhammad. Manéhna salah saurang soldadu karajaan Mataram ti Jawa Tengah anu indit narajang walanda di Batavia dina abad ka 17. penyerangannya gagal, manéhna henteu balik, tapi menetap di Cangkuang mengajar sarta nyebarkeun ageman Islam ka masarakat sakurilingna, benerna di kampng Pulo di mana keturunanya menetap nepi ka ayeuna.

Kampung Pulo
Di Kampung Pulo aya kampung adat anu diwangun ti 6 buah imah anu berjejer dn berhadap-hadapan, unggal 3 buah di palebah kénca sarta 3 dipalebah katuhu, ditambah kalayan 1 buah masjid. Kadua deretan kasebut henteu kaci ditambah sarta dikurangi, anu berdiam diditu ngan 6 kulawarga. Disisi dinya/danau pikeun menyebrang ka Candi Cangkuang ngagunakeun angkutan tradisional anu dijieun ti awi, tapi aman sarta merenah anu disebut rakit.Di Kampung Pulo henteu kaci aya leuwih ti 7 wangunan poko. Ieu téh hiji katangtuan anu kudu dipatuhi. Lamun henteu, dipercaya baris ngadatangkeun musibah. Hal ieu ogé melambangkan ka 7 anak ti Embah Dalem Arif Muhammad.  

Katerangan denah komplek imah adat Kampung Pulo nyaéta:
  1. Imah Kuncen
  2. Imah Adat
  3. Imah Adat
  4. Imah Adat
  5. Imah Adat
  6. Imah adat
  7. Masjid Kampung
Dina adat istiadat Kampung Pulo aya sawatara katangtuan anu masih lumaku nepi ka ayeuna nyaéta 
  • Henteu kaci berziarah dina poé rebo ka astana anu dikeramatkan.   
  • Hateup imah henteu kaci dijieun ti jure. 
  • Henteu kaci nakol goong badag. 
  • Henteu kaci nambahan atawa ngurangan wangunan poko. 
  • Henteu kaci miara sato badag berkaki opat kawas embé atawa sapi.
  • Memandikan barang pusaka contona keris saban tanggal 14 Maulid sarta dipigawé dina waktu caang bulan
Penjabaran ti katujuh unsur kabudayaan dina masarakat Kampung Pulo, nyaéta:

Basa
Basa anu dipaké masarakat Kampung Pulo nyaéta basa Indonésia. Pikeun basa wewengkon maranéhanana mengerti dina pamakéan basa sunda.

Sistem Pangaweruh
Sistem pangaweruh patali jeung atikan anu geus ditetepkeun pamaréntah. Contona wajar diknas 9 warsih.

Organisasi social
Masarakat Kampung Pulo anu cicing di luar wewengkon ngabogaan hiji perkumpulan, ku kituna bisa ngariung dina hiji acara. Nurutkeun Sang Kuncen , malahan masarakat diluar kampung Pulo lah anu aktip dina acara pasamoan organisasi batan masarakat anu cicing di Kampung Pulo sorangan.

Sistem parabot hirup sarta téknologi
Masarakat Kampung Kampung Pulo geus mikawanoh tekhnologi. Ngan waé alatan wangunan henteu kaci robah, mangka wangunan di Kampung Pulo tetep tradisional. Pikeun masak ogé maranéhanana masih ngagunakeun tungku atawa kompor minyak..

Sistem panon pencaharian hirup
Panon pencaharian masarakat Kampung Pulo nyaéta bertani sarta pamayang. Tapi sanggeus dijadikeun obyek wisata, aya ogé masarakat anu ngajual souvenir.

Sistem religi
Geus dijelaskeun diluhur, yén masarakat Kampung Pulo ayeuna ieu geus ngagem agama Islam anu disebarkeun ku Embah Dalem Arif Muhamad. Sedengkeun baheulana ngagem agama Hindu.
 
Kasenian
Kasenian anu masih dipulasara di Kampung Pulo nyaéta rudat ( pencak silat kalayan iringan musik rebana )

Makam kramat
Henteu laér jaraknya, kira-kira 2 méter palebah kalér pondasi candi Cangkuang aya hiji astana kuna. Astana ieu nepi ka ayeuna dikeramatkan ku kituna henteu saeutik peziarah anu datang boh ti Garut boh ti luar Garut. Batu nisan aslina ti batu-batu gepéng urut reruntuhan candi disampingnya. Sanajan kitu kontruksi sarta komposisi astana masih dina keasliannya.

Aya 2 (dua) sangkaan sahubungan lokasi astana kalayan candi anu kawas lamun berdampingan. Sangkaan kahiji aya gambaran Dalem Arif Muhamad dimakamkan deukeut candi ngahaja jeung maksud pikeun memusnahkan tempat pemujaan jalma-jalma Hindu, minangka léngkah prosés syiar islam anu dipigawé ku manéhna sabot masih hirup di wewengkon éta. Sawaktu Arif Muhamad ngalakonan Islamisasi, pertama-tama anu dipigawé ku manéhna nyaéta ngancurkeun tempat pemujaan ageman hindu nyaéta candi Cangkuang, hal ityu dipigawé nginget loba kénéh nu nyicingan anu ngalakonan pemujaan ka candi Hindu éta.  

Sangkaan kadua aya gambaran yén kalayan berdampigannya antara astana kuna jeung wangunan candi éta menunjukan yén kerukunan antar ageman sabenerna geus dibina saprak jaman nini moyang urang. Leupas naha bener atawa henteu sangkaan-sangkaan kasebut anu écés inohong arif Muhammad lain inohong fiktif wungkul kendatipun geus melegenda, saeutikna, pikeun masarakat Cangkuang sorangan atawa masarakat Garut umumna  

Cag sakilas duka legenda atanapi nao kayakinan anu penting urang loba ngaca naon wae anu dilakukeun ku para inohong urang kapungkur.

Sumber diropea ti
http://pariwisata.garutkab.go.id/
http://su.wikipedia.org

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...