Selasa, 01 Februari 2011

Wisata di lembur : "Ulah ngaku urang Garut lamun can apal daerah wisatana"

 Ulah ngaku urang Garut lamun can ngajajah wisata urang anu sakitu lobana tinggal tugas ti pamarentah kedah mngalengkepan infrastrukturna beh pada betah..sabab lamun hayang ngaronjatkeun ekonomi rakyat cocokna tatanen jeung wisata, lamun industri berat saperti di Bekasi dimana si Aa bumen-bumen mah kurang cocok.

Nyukcrug galur wisata di lembur loba ningan mimiti asup ka Leles lamun geus ngaliwatan bandung aya situ jeung candi cangkuang, Perenahna di Désa Cangkuang, Kacamatan Leles, Kabupatén Garut. Cagar budaya Candi Cangkuang asalna ti ngaran hiji désa nyaéta Désa Cangkuang. Sedengkeun ngaran Désa Cangkuang asalna ti ngaran hiji tangkal anu ngaranna Tangkal Cangkuang (Pandanus Furcatus) anu loba aya di kira-kira Astana Embah Dalem Arif Muhammad. Konon nurutkeun carita masarakat satempat, Embah Dalem Arif Rachmad sarta teman-temannyalah anu mendet wewengkon ieu ku kituna terbentuklah hiji danau anu dingaranan Dinya Cangkuang.Embah Dalem Arif Muhammad asalna ti Karajaan Mataram, Jawa WÉTAN. Anjeunna dating babarengan rombongannya pikeun narajang VOC di Batavia sarta nyebarkeun ageman Islam, salah sahijina nyaéta Désa Cangkuang anu salaat éta nu nyicinganana geus ngagem ageman Hindu. Di désa kasebut aya hiji candi anu geus dipungar anu dingaranan Candi Cangkuang. Sanajan nu nyicingan di désa kasebut geus ngagem ageman Islam, maranéhanana masih ngajalankeun sawaréh ajaran ageman Hindu.

Ngaliwat Leles saeutik tepatna di kecamatan Tarogong aya pamandian cai panas anu sakawasan jeung objek wisata Situ Bagendit jeung Gunung Guntur baheula keur sakola tempat favorit keur bolos sakola. kadituna lewat dayeuh Garut arah ka kampung uing, tepatna  aya tempat wisata 'makam kramat Godog (Karangpawitan), makam Cinunuk, makam Linggaratu jeung objek wisata air panas Cibodas (wanaraja) tuluy balik deui ka pakidulan aya wisata kawah Darajat (samarang), perkebunan teh Dayeuh Manggung, curug Cihanyawar (Cilawu) tuluy aya objek wisata laut di pameungpeuk aya curug Neglasari, kampung Dukuh, pantai Manulusu, pantai pasir Gunung Geder, pantai Santolo, Sayang Heulang. 

Lamun hayang arum jeram ti bayongbong tah nyusur cimanuk nu aksesibilitasnya bisa ditempuh kalayan sagala rupa tutumpakan bermotor, ngan 20 menit ti puseur dayeuh pikeun ngahontal ka tempat start, rute anu di tempuh nyaéta ti Padarek Maktal Awileuga.Salila menelusuri Walungan Cimanuk ngaliwatan leuweung awi, gawir anu éndah pesawahan sarta cai terjun. Lila lalampahan ti tempat start-finish kurang kebih 2,5 jam kalayan trip pondok 7 km. Walungan Cimanuk mangrupa Grade 3. 

Salian ti arun jeram sungai Cikandang (Pakenjeng). Salah sahiji aktivitas wisata anu aya di Kabupatén Garut mangrupa arung jeram walungan Cikandang anu perenahna di Désa Sukamulya Kacamatan Pakenjeng. Objek wisata ieu perenahna 400 m di luhur permukaan sagara kalayan konfigurasi umum lahan bergunung, berbukit sarta berlembah. Panjang walungan anu mindeng dipaké minangka daya kenyang wisata arung jeram ieu? 28 km kalayan rubak 5-8 m. Kualitas lingkungan sarta kaberesihan di walungan Cikandang ieu tergolong alus alatan wewengkon wisata arung jeram ieu masih pohara alami. Tingkat kemiringan lahan walungan rada nangtawing kalayan stabilitas sarta daya serap taneuh anu alus. Temperatur rata-rata berkisar antara 30-40?C kalayan penyinaran matahan rata-rata tergolong terik sarta aya pangaruh usum dina waktu usum hujan cai di walungan Cikandang pohara deras ku kituna pohara alus pikeun ngalakonan kagiatan wisata arung jeram, sedengkeun dina waktu usum halodo jadi surut ku kituna kagiatan wisata arung jeram hésé dipigawé. Kakuatan tiupan angin tergolong henteu badag teuing.
 
Perairan di walungan Cikandang boga warna héjo kecoklatan jeung ambeu sarta temperatur cai normal. Rata-rata luhur arus di Walungan Cikandang 1-2 m, ku kituna mangrupa tangtangan anu nangtang dina kagiatan arung jeram. Material dasar walungan mangrupa Leutak, batu kali sarta kerikil jeung tingkat kemiringan dasar walungan anu variatif, ti landai ka nangtawing. sarta jenis ground cover mangrupa taneuh liat sarta bebatuan. Hanjakalna aya vandalisme anu dipigawé nu datang kalayan mencoret batu-batu di Walungan Cikandang. Flora tepi walungan anu dominan nyaéta tangkal kalapa. kai albasiah, awi sarta kai leuweung séjénna, sedengkeun di sapanjang tepi walungan aya fauna kawas monyét sarta sawatara jenis manuk. Tingkat abrasi tergolong leutik tapi pemah tejadi urug di Désa Neglasan anu diliwatan ku walungan Cikandang. Tingkat visabilitas di wewengkon ieu leupas dikarenakan masih alami, sarta tingkat kebisingan pendék.

Salian aya Curug Orok (Cikajang), Kawah Papandayan (Cisurupan) jeung aya deui kampung adat di Situ Ciburuy (Bayongbong), pokokna puas lamun hayang wisata ka lembur pribados lengkep, tapi aya nu kaliwat aya curud deui nyaeta Curug Sanghyang Taraje (Pamulihan, Rancabuaya), Pantai Cijayana (Bungbulang) jeung Pante Rancabuaya, Leuweung Sancang (Cibalong), Pante Cijeuruk Indah jeung pantai Karang Paranje. tah leungkeupna mah sumping we ka lembur uing..pasti kakenal ka manca nagara...aya kampung sampireun poho nya lamun teu mampir heula.  Ggagalur pilemburan teh ngan saukur sakitu nya lur mudah-mudahan bisa jadi panuntun urang ulah jauh-jauh ka singapur sagala lembur urang oge can kasaba kabeh. keun kaditunan urang cukcruk asal usul, mitos jeung kumaha pola prilaku urang garut teh jeung budayana.Cag

Sumber diropea ti :   http://pariwisata.garutkab.go.id.

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...