Selasa, 01 Februari 2011

IMLEK

Aslina Imlek atawa Sin Tjia nyaéta hiji perayaan anu dirayakeun ku para patani di Cina anu biasana kaping hiji di bulan kahiji di mimiti taun anyar. Perayaan ieu ogé patali jeung pesta para patani pikeun ngabagéakeun musim semi

Perayaan ieu dimimitian dina tanggal 30 bulan ke-12 sarta lekasan dina tanggal 15 bulan kahiji. Acarana ngawengku sembahyang Imlek, sembahyang ka Sang Panyipta, sarta perayaan Cap Go Meh. Tujuan ti persembahyangan ieu téh minangka wujud syukur sarta doa harepan ambéh di warsih hareup meunang rezeki leuwih loba, pikeun menjamu karuhun, sarta minangka sarana silaturahmi jeung baraya sarta tatangga.

Alatan perayaan Imlek asalna ti kabudayaan patani, mangka sagala wangun persembahanana nyaéta mangrupa sagala rupa jenis kadaharan. Idéalna, dina saban acara sembahyang Imlek disajikan saeutikna 12 jenis masakan sarta 12 macem kueh anu ngawakilan lambang-lambang shio anu berjumlah 12. Di Cina, hidangan anu wajib nyaéta mie panjang umur (siu mi) sarta arak. Di Indonésia, hidangan anu dipilih biasana hidangan anu miboga harti "kamakmuran," "panjang umur," "kasalametan," atawa "kabagjaan," sarta mangrupa hidangan kesukaan para karuhun.

Kueh-kueh anu dihidangkan biasana leuwih amis batan biasana. Diharepkeun, kahirupan di warsih ka hareup jadi leuwih amis. Di gigireun / sabeulah éta dihidangkan ogé kueh lapis minangka perlambang rezeki anu berlapis-lapis. Kueh mangkok sarta kueh karinjang ogé mangrupa kadaharan anu wajib dihidangkan dina wayah persembahyangan ngabagéakeun datangna taun anyar Imlek. Biasana kueh karinjang disusun ka luhur jeung kueh mangkok boga warna beureum di bagian luhurna. Ieu téh minangka simbol kahirupan amis anu beuki menanjak sarta mekar kawas kueh mangkok.

Aya ogé kadaharan anu dihindari sarta henteu dihidangkan, contona bubur. Bubur henteu dihidangkan alatan kadaharan ieu melambangkan kamiskinan.

Kadua belas hidangan éta tuluy disusun di méja sembahyang anu bagian hareupeunana digantungi jeung lawon husus anu biasana bergambar naga boga warna beureum. Nu boga imah tuluy berdoa ngagero para karuhunna pikeun menyantap hidangan anu disuguhkan.

Di peuting taun anyar jalma-jalma biasana bersantap di imah atawa di restoran. Sanggeus réngsé dahar peuting maranéhanana bergadang sapeuting suntuk jeung panto imah dibuka rubak-rubak ambéh rezeki bisa asup ka imah kalayan sabaraé. Dina wayah ieu disadiakeun camilan has Imlek mangrupa kuaci, kacang, sarta permen.

Dina wayah Imlek, kadaharan anu henteu kaci dilupakan nyaéta lapis legit, kueh nastar, kueh semprit, kueh mawar, sarta manisan kolang-kaling. Ambéh pikiran jadi jernih, disadiakeun ambéh-ambéh anu dicitak kawas béntang minangka simbol kahirupan anu caang.

Tujuh poé sageus Imlek dipigawé persembahyangan ka Sang Panyipta. Tujuanana nyaéta sujud pikeun manéhna sarta memohon kahirupan anu leuwih alus di warsih anu kakara diasupan.

Lima belas poé sageus Imlek dipigawé hiji perayaan anu disebut jeung Cap Go Meh. Masarakat turunan Cina di Semarang ngarayakeunana kalayan menyuguhkan lontong Cap Go Meh anu diwangun ti lontong, opor kotok, lodeh terung, endog pindang, saté abing, sarta sambal docang. Samentara di Jakarta, menunya nyaéta lontong, sayur godog, endog pindang, sarta bubuk kedelai.

Dina wayah perayaan Imlek ogé dirayakan sagala rupa keramaian anu menyuguhkan atraksi barongsai sarta kembang seuneu

Sanajan penclut acara Perayaan Taun anyar Imlek ngan lumangsung 2-3 poé kaasup peuting taun anyar, tapi mangsa taun anyar sabenerna lumangsung mimitian pertengahan bulan 12 warsih saméméhna nepi ka pertengahan bulan kahiji ti warsih anu anyar kasebut.

Hiji bulan saméméh taun anyar mangrupa bulan anu alus pikeun berdagang, alatan jelema biasana baris kalayan gampang ngaluarkeun eusi kantongna pikeun meuli barang-barang kaperluan taun anyar. Transportasipun baris kasampak mimitian mundel alatan jelema biasana baris balik ka kampung halaman pikeun ngarayakeun taun anyar babarengan sanak baraya.

Sawatara poé nyanghareupan taun anyar kesibukan dina imah mimitian kasampak dimimitian ku beberesih imah sacara gegedéan komo aya anu mengecat anyar panto-panto sarta jandela. Ieu dimaksud pikeun miceun sagala kesialan sarta hawa kurang alus anu aya dina imah sarta méré kesegaran sarta jalan pikeun hawa alus sarta rejeki pikeun asup.

Acara dituluykeun kalayan masangkeun hiasan-hiasan taun anyar anu dijieun ti guntingan kertas beureum atawa tempelan kecap-kecap harepan, kawas Kabagjaan, Kakayaan, Panjang Umur, sarta Kamakmuran.

Kulawarga ngalakonan sembahyang ka karuhun, bermacam-macam buah diletakkan di hareup altar.

Dina peuting taun anyar, saban kulawarga baris ngayakeun jamuan kulawarga di mana saban anggota kulawarga baris hadir pikeun bersantap babarengan. Kadaharan populér dina jamuan husus ieu téhJiao Zi” (sarupaning ronde). Sanggeus dahar, biasana maranéhanana baris diuk babarengan ngobrol, ulin kartu atawa game, atawa ngan lalajo TV. Kabéh lampu diingkeun murub sapanjang peuting. Pas tengah peuting, wiati baris bergemuruh sarta gemerlap alatan petasan. Kabéh bergembira.

Isuk poéna, barudak baris bangun isuk-isuk pikeun méré hormat sarta menyalami kolot atawa sanak kulawarga sarta maranéhanana biasana baris meunang Ang Pau. Acara dituluykeun kalayan ngadatangan baraya anu leuwih kolot atawa tatangga. Ieu téh waktu anu pas pikeun silih berdamai, mopohokeun sagala ketidakcocokan.

Kaayaan taun anyar lekasan 15 poé saterusna, babarengan kalayan dimimitianana “Perayaan Lentera”. Lentera warna-warni rupa-rupa wangun baris dipasang memeriahkan kaayaan, tarian tradisional dilaksanakeun. Kadaharan has dina waktu éta téhYuan Xiao”, sarupaning ronde anu séjén.

Sanajan talari sarta kabiasaan kaci béda tapi aya hiji sumanget anu sarua dina ngarayakeun Taun anyar, nyaéta hiji harepan baris kedamaian, kabagjaan kulawarga, réncang-réncang atawa nu nyicingan dunya séjénna.  

 Mitosna
Nurutkeun legenda, baheula basa, Nián (年) nyaéta sabuntut buta pemakan manusa ti pegunungan (atawa dina wanda hikayat séjén, ti handap sagara), anu mecenghul di ahir usum tiis pikeun ngadahar hasil panén, ingon-ingon sarta komo nu nyicingan désa. Pikeun nangtayungan diri merka, para nu nyicingan menaruh kadaharan di hareup panto maranéhanana dina mimiti warsih. DIPERCAYA yén ngalakonan hal éta Nian baris ngadahar kadaharan anu geus maranéhanana siapkeun sarta moal narajang jelema atawa maok ingon-ingon sarta hasil Panén. Dina hiji wayah, nu nyicingan nempo yén Nian lumpat sieun sanggeus papanggih jeung saurang anak leutik anu maké pakéan boga warna beureum. Nu nyicingan saterusna percaya yén Nian sieun ngeunaan kelir beureum, ku kituna unggal taun anyar baris datang, para nu nyicingan baris ngagantungkeun lentera sarta gulungan kerta beureum di jandela sarta panto. Maranéhanana ogé ngagunakeun kembang seuneu pikeun menakuti Nian. Adat-adat pengurisan Nian ieu saterusna berkempang jadi perayaan Taun anyar. Guò nián (Hanzi tradisional: 過年; basa Tionghoa: 过年), anu hartosna "ngabagéakeun taun anyar", sacara harafiah hartosna "ngusir Nian".[1][2]
 
Saprak waktu éta, Nian henteu kungsi datang balik ka désa. Nian dina pamustunganana ditéwak ku 鸿钧老祖 atawa 鸿钧天尊hongjun Laozu, saurang Pendeta Tao sarta Nian saterusna jadi tutumpakan Honjun Laozu. 

Sumber diropea ti :  

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...