Selasa, 01 Februari 2011

Syaikh Nawawi Al-bantani: "perjalanan Ajengan Sunda ka makkah"

Saha anu henteu mikawanoh Syeikh Nawawi Al Bantani, saurang ajengan International nu ngarang Tafsir Al-munir anu kamashur tea? Ngaranna teh kaceluk di golongan para ajengan ajengan klasik sarta ajengan kontemporer, karya karyana loba di jadikeun rujukan para ajengan sarta pamikir Islam.

KALAHIRAN
lahir kalayan dipasihan ngaran Abû Abdul Mu’ti Muhammad Nawawi bin ‘Umar bin ‘Arabi. Ajengan sohor ieu hirup dina talari kaagamaan anu pohara kuatna. Konon ajengan anu lahir di Kampung Tanara, hiji désa leutik di kacamatan Tirtayasa, Kabupatén Serang, Propinsi Banten (Ayeuna di Kampung Basisir, désa Pedaleman Kacamatan Tanara hareup Masjid Jami’ Syaikh Nawawi Bantani) dina warsih 1230 H atawa 1813 M ieu bernasab ka turunan Maulana Hasanuddin Putra Sunan Gunung Jati, Cirebon. Turunan ke-11 ti Sultan Banten. Nasab anjeunna ngaliwatan jalur ieu nepi ka ka Baginda Nabi Muhammad saw. Ngaliwatan turunan Maulana Hasanuddin nyaéta Pangeran Suniararas, anu astanana ngan berjarak 500 méter ti urut panyicingan anjeunna di Tanara, nasab Ahlul Pada nepi ka ka Syaikh Nawawi. Ayah anjeunna saurang Ajengan Banten, ‘Umar bin ‘Arabi, indungna ngaranna Zubaedah.
MANGSA LEUTIK
Saprak leutik anjeunna memang kaceluk calakan. Otaknya kalayan gampang nyerepan palajaran anu geus dibikeun bapana saprak umur 5 warsih. Pertanyaanpertanyaan kritisna mindeng nyieun bapana bingung. Nempo potensi anu kitu badag dina putrana, dina umur 8 warsih sang ayah ngirimkeunana kasagala rupa pasantrén di Jawa. Anjeunna mula-mula meunang bimbingan langsung ti bapana, saterusna berguru kapada Kyai Sahal, Banten; sanggeus éta mengaji ka Kyai Yusuf, Purwakarta. Di umur anjeunna anu tacan deui ngahontal 15 warsih, Syaikh Nawawi geus mengajar loba jelema. Nepi ka saterusna alatan karamahnya anu geus mengkilap sebelia éta, anjeunna néangan tempat di sisi basisir ambéh leuwih sabaraé mengajar murid-muridnya anu beuki poé nambahan loba. Dina umur 15 warsih anjeunna ngalakukeun ibadah haji.

GURU GURUNA
Syaikh Nawawi dina pengembaraannya berguru ka sajumlah ajengan kaceluk di Mekah, kawas Syaikh Khâtib al-sambasi, Abdul Ghani Bima, Yusuf Sumbulaweni, ‘Abdul Hamîd Daghestani, Syaikh Sayyid Ahmad Nahrawi, Syaikh Ahmad Dimyati, Syaikh Ahmad Zaini Dahlan, Syaikh Muhammad Khatib Hambali, sarta Syaikh Junaid Al-betawi. Tapi guru anu pang berpengaruh nyaéta Syaikh Sayyid Ahmad Nahrawi, Syaikh Junaid Al-betawi sarta Syaikh Ahmad Dimyati, ajengan terkemuka di Mekah. Liwat katilu Syaikh ieu pisan sipat anjeunna kabentuk. Sajaba ti éta ogé aya dua ajengan séjén anu gaduh peranan ngarobah alam pikiranana, nyaéta Syaikh Muhammad Khâtib sarta Syaikh Ahmad Zaini Dahlan, ajengan zumhur di Medinah.

Henteu kataluntik  sacara pasti, sabaraha lilana Imam Nawawi ngumbara kaluar ti Mekah kerana nungtut élmu nepi ka balik deui ka Mekah. Sakabéh mangsa cicing di Mekah ti mimitian diajar,ngajar sarta ngarang nepi ka nepi ka kemuncak kemasyhurannya leuwih ti satengah abad lilana.

LALAMPAHAN HIRUP SARTA KEPRIBADIANNYA
Syeikh Nawawi anu lahir di Banten ieu ogé ngabogaan kaleuwihan anu pohara hébat dina dunya keulamaan ngaliwatan karya-karya tulisna, mangka saterusna manéhna dibéré gelar Imam Nawawi kadua (Nawawi ats-tsani). Jelema kahiji méré gelar ieu téh Syeikh Wan Ahmad bin Muhammad Zain al-fathani. Gelar ieu pamustunganana dituturkeun ku kabéh jelema anu nulis riwayat ajengan asal ti Banten ieu. Sakitu loba ajengan dunya Islam saprak sageus Imam Nawawi kahiji, Muhyiddin Lebu Zakaria Yahya bin Syirfu (wafat 676 Hijrah/1277 Masehi) nepi ka ayeuna, tacan kungsi aya batur anu meunang gelaran Imam Nawawi kadua, kajaba Syeikh Nawawi anu kalahiran Banten (Imam Nawawi al-bantani).

Sanajan kitu masyhurnya ngaran Nawawi al-bantani, tapi Anjeunna nyaéta sosok pribadi anu pohara tawadhu’. Kabuktian saterusna, sanajan Syeikh Nawawi al-bantani diaku alim dina kabéh widang élmu keislaman, tapi dina dunya tarekat para sufi, henteu kungsi dipikanyaho Anjeunna kungsi membaiat saurang murid ogé pikeun jadi pamilu thariqah. Hal ieu dikarenakan, Syeikh Ahmad Khathib Sambas (Kalimantan), guru Thariqah Syeikh Nawawi al-bantani, henteu ngistrénanana minangka saurang mursyid Thariqat Qadiriyah-naqsyabandiyah. Sedengkeun anu dilantik ialah Syeikh Abdul Karim al-bantani, misan Syeikh Nawawi al-bantani, anu pada-pada narima thariqat éta ti Syeikh Ahmad Khathib Sambas. Henteu dipikanyaho sacara pasti cukang lantaran Nawawi al-bantani henteu dibaiat minangka Mursyid. Syeikh Nawawi al-bantani pohara mematuhi aturan, ku kituna Anjeunna henteu kungsi mentawajuh/membai'ah (ngistrénan) saurang ogé di antara para muridnya, sanajan pohara loba di antara maranéhanana anu hayangeun pikeun ngajalankeun amalan-amalan thariqah.

MURID MURIDNYA
Syeikh Nawawi al-bantani mengajar di Masjidil Haram ngagunakeun basa Jawa sarta Sunda sabot méré katerangan tarjamahan kitab-kitab basa Arab. Murid-muridnya anu berasal-dari Nusantara loba pisan anu saterusna jadi ajengan kaceluk. Di antara maranéhanana ialah, Kiai Haji Hasyim Asy'ari Tebuireng, Jawa Wétan; Kiai Haji Raden Asnawi Kudus, Jawa Tengah; Kiai Haji Tubagus Muhammad Asnawi Caringin, Banten; Syeikh Muhammad Zainuddin bin Badawi as-sumbawi (Sumba, Nusa Tenggara); Syeikh Abdus Satar bin Abdul Wahhab as-shidqi al-makki, Sayid Ali bin Ali al-habsyi al-madani sarta séjén-séjén. Tok Kelaba al-fathani ogé ngaku narima hiji amalan wirid ti Syeikh Abdul Qadir bin Mustafa al-fathani anu ditarima ti Syeikh Nawawi al-bantani.

Salah saurang incuna, anu meunang atikan sapinuhna ti Nawawi al-bantani nyaéta Syeikh Abdul Haq bin Abdul Hannan al-jawi al-bantani (1285 H./1868 M.- 1324 H./1906 M.). Loba ogé murid Syeikh Nawawi al-bantani anu mingpin sacara langsung barisan jihad di Cilegon ngalawan pangjajahan Walanda dina warsih 1888 Masehi. Di antara maranéhanana anu dianggap minangka pamingpin lalawanan Perjuangan di Cilegon ialah Haji Wasit, Haji Abdur Rahman, Haji Haris, Haji Arsyad Thawil, Haji Arsyad Qasir, Haji Aqib sarta Tubagus Haji Ismail. Para ajengan pajoang bangsa ieu téh murid Syeikh Nawawi al-bantani anu dikader di Mekkah.

KARYA KARYANYA
Kepakaran anjeunna henteu diragukan deui. Ajengan asal Mesir, Syaikh 'Umar 'Abdul Jabbâr dina kitabna "al-durûs min MâDHI al-ta’lîm wa Hadlirih bi al-masjidil al-harâm” (sawatara kajian mangsa katukang sarta mangsa kiwari ngeunaan Atikan Mangsa kiwari di Masjidil Haram) nulis yén Syaikh Nawawi pohara produktif nulis nepi ka karyanya ngahontal saratus judul leuwih, ngawengku sagala rupa disiplin élmu. Loba ogé karyanya anu mangrupa syarah atawa koméntar ka kitab-kitab klasik. Sawaréh ti karya-karya Syaikh Nawawi di antarana nyaéta kieu:

1. al-tsamâr al-yâni’ah syarah al-riyâdl al-badî’ah

2. al-‘Aqd al-tsamîn syarah Fath al-mubîn

3. Sullam al-munâjah syarah Safînah al-shalâh

4. Baĥjah al-wasâil syarah al-risâlah al-jâmi’ah bayn al-usûl wa al-fiqh wa al-tasawwuf

5. al-tausyîh/ Quwt al-habîb al-gharîb syarah Fath al-qarîb al-mujîb

6. Niĥâyah al-zayyin syarah Qurrah al-‘Ain bi Muĥimmâh al-dîn

7. Marâqi al-‘Ubûdiyyah syarah Matan Bidâyah al-Ĥidâyah

8. Nashâih al-‘Ibâd syarah al-manbaĥâtu ‘ala al-isti’dâd li yaum al-mi’Éd

9. Salâlim al-fadhlâ΄ syarah Mandhûmah Ĥidâyah al-azkiyâ΄

10. QâMI’u al-thugyân syarah Mandhûmah Syu’bu al-imân

11. al-tafsir al-munîr li al-mu’Élim al-tanzîl al-mufassir ‘an wujûĥ mahâsin al-ta΄wil musammâ Murâh Labîd li Kasyafi Ma’nâ Qur΄an Majîd

12. Kasyf al-marûthiyyah syarah Matan al-jurumiyyah

13. Fath al-ghâfir al-khathiyyah syarah Nadham al-jurumiyyah musammâ al-kawâkib al-jaliyyah

14. Nur al-dhalâm ‘ala Mandhûmah al-musammâh bi ‘Aqîdah al-‘Awwâm

15. Tanqîh al-qaul al-hatsîts syarah Lubâb al-hadîts

16. Madârij al-shu’Éd syarah Maulid al-barzanji

17. Targhîb al-mustâqîn syarah Mandhûmah Maulid al-barzanjî

18. Fath al-shamad al ‘Élam syarah Maulid Syarif al-‘Anâm

19. Fath al-majîd syarah al-durr al-farîd

20. TîJâN al-darâry syarah Matan al-baijûry

21. Fath al-mujîb syarah Mukhtashar al-khathîb

22. Murâqah Shu’Éd al-tashdîq syarah Sulam al-taufîq

23. KâSYIFAH al-sajâ syarah Safînah al-najâ

24. al-futûhâh al-madaniyyah syarah al-syu’b al-Îmâniyyah

25. ‘Uqûd al-lujain fi Bayân Huqûq al-zaujain

26. Qathr al-ghais syarah Masâil Abî al-laits

27. Naqâwah al-‘Aqîdah Mandhûmah fi Tauhîd

28. al-naĥjah al-jayyidah syarah Naqâwah al-‘Aqîdah

29. Sulûk al-jâdah syarah Lam’ah al-mafâdah fi bayân al-jumu’ah wa almu’Édah

30. Hilyah al-shibyân syarah Fath al-rahman

31. al-fushûsh al-yâqutiyyah ‘ala al-raudlah al-baĥîyyah fi Abwâb al-tashrîfiyyah

32. al-riyâdl al-fauliyyah

33. Mishbâh al-dhalâm’ala Minĥaj al-atamma fi Tabwîb al-hukm

34. Dzariyy’ah al-yaqîn ‘ala Umm al-barâĥîn fi al-tauhîd

35. al-ibrîz al-dâniy fi Maulid Sayyidina Muhammad al-sayyid al-adnâny

36. Baghyah al-‘Awwâm fi Syarah Maulid Sayyid al-anâm

37. al-durrur al-baĥiyyah fi syarah al-khashâish al-nabawiyyah38. Lubâb al-bayyân fi ‘Ilmi Bayyân.

Karya tafsirnya, al-munîr, pohara monumental, komo aya anu ngomong leuwih alus ti Tafsîr Jalâlain, karya Imâm Jalâluddîn al-suyûthi sarta Imâm Jalâluddîn al-mahâlli anu pohara kaceluk éta. Samentara KâSYIFAH al-sajâ syarah mangrupa syarah atawa koméntar ka kitab fiqih Safînah al-najâ, karya Syaikh SâLIM bin Sumeir al-hadhramy. Para pakar nyebutkeun karya anjeunna leuwih praktis tinimbang matan anu dikomentarinya. Karya-karya anjeunna di widang Élmu Akidah contona TîJâN al-darâry, NûR al-dhalam, Fath al-majîd. Samentara dina widang Élmu Hadits contona Tanqih al-qaul. Karya-karya anjeunna di widang Élmu Fiqih nyaéta Sullam al-munâjah, Niĥâyah al-zain, KâSYIFAH al-sajâ. Sedengkeun QâMI’u al-thugyân, Nashâih al-‘Ibâd sarta Minhâj al-raghibi mangrupa karya tasawwuf. Aya deui hiji kitab fiqih karya anjeunna anu pohara kaceluk di golongan para santri pasantrén di Jawa, nyaéta Syarah ’Uqûd al-lujain fi Bayân Huqûq al-zaujain. Ampir kabéh pasantrén ngasupkeun kitab ieu dina daptar paket bacaan wajib, utamana di Bulan Ramadan. Eusina ngeunaan sagala pasualan kulawarga anu ditulis sacara rinci. Hubungan antara salaki sarta pamajikan dijelaskeun sacara rinci. Kitab anu pohara kaceluk ieu jadi rujukan salila ampir saabad. Tapi kiwari, saabad saterusna kitab kasebut dikritik sarta digugat, utamana ku golongan muslimah. Maranéhanana meunteun kandungan kitab kasebut geus henteu cocog deui kalayan perkembangan mangsa kiwari. Talari syarah atawa koméntar komo kritik mengkritik ka karya anjeunna, tentulah henteu ngurangan kualitas kepakaran sarta intelektual anjeunna.

NASIONALISME
Tilu warsih bermukim di Mekah, anjeunna balik ka Banten. Nepi ka di taneuh cai anjeunna nyaksian praktek-praktek ketidakadilan, kesewenang-wenangan sarta penindasan ti Pamaréntah Hindia Walanda. Manéhna nempo sakabéh éta lantaran kebodohan anu masih menyelimuti umat. Teu ayal, galura jihadpun berkobar. Anjeunna kuriling Banten ngobarkeun lalawanan ka pangjajah. Tangtu waé Pamaréntah Walanda ngabatesan gara-geriknya. Anjeunna dilarang berkhutbah di masjid-masjid. Komo pandeuri anjeunna dituduh minangka pamilu Pangeran Diponegoro anu sabot éta memang keur ngobarkeun lalawanan ka pangjajahan Walanda (1825- 1830 M).

Minangka intelektual anu ngabogaan komitmen luhur ka prinsip-prinsip kaadilan sarta kebenaran, naon kaci jieun Syaikh Nawawi kapaksa menyingkir ka Nagari Mekah, pas sabot lalawanan Pangeran Diponegoro pareum dina warsih 1830 M. Ajengan Badag ieu di mangsa ngorana ogé menularkan sumanget Nasionalisme sarta Patriotisme di golongan Rahayat Indonésia. Kitu pisan pangakuan Snouck Hourgronje. Kitu nepi ka di Mekah anjeunna geura-giru balik memperdalam élmu ageman ka guru-gurunya. Anjeunna leukeun diajar salila 30 warsih, saprak warsih 1830 nepi ka 1860 M. Sabot éta memang anjeunna berketepatan haté pikeun mukim di taneuh suci, hiji sarta séjén hal pikeun nyingkahan tekanan kaum pangjajah Walanda. Ngaran anjeunna mimitian masyhur sabot menetap di Syi'ib ‘Ali, Mekah. Anjeunna mengajar di halaman imahna. Mula-mula muridnya ngan puluhan, tapi beuki lila beuki jumlahna beuki loba. Maranéhanana datang ti sagala rupa penjuru dunya. Mangka jadilah Syaikh Nawawi al-bantani al-jawi minangka ajengan anu dipikawanoh piawai dina élmu ageman, utamana ngeunaan tauhid, fiqih, tafsir, sarta tasawwuf.

Ngaran anjeunna beuki melejit sabot anjeunna ditunjuk minangka gaganti Imam Masjidil Haram, Syaikh Khâtib al-minagkabawi. Saprak éta pisan anjeunna dipikawanoh kalayan ngaran resmi ‘Syaikh Nawawi al-bantani al-jawi.’ Hartina Nawawi ti Banten, Jawa. Piawai dina élmu ageman, masyhur minangka ajengan. Henteu ngan di dayeuh Mekah sarta Medinah waé anjeunna dipikawanoh, komo di nagari Mesir ngaran anjeunna masyhur di ditu. Éta pisan sababna sabot Indonésia memproklamirkan kamerdikaanana. Mesir nagara anu pertama-tama ngarojong luhur kamerdikaan Indonésia.

Syaikh Nawawi masih tetep ngobarkeun nasionalisme sarta patriotisme di golongan para muridnya anu dawam ngariung di pilemburan Jawa di Mekah. Di sanalah anjeunna nepikeun lalawananana liwat pemikiran-pemikirannya. Kagiatan ieu tangtu waé nyieun pamaréntah Hindia Walanda berang. Teu ayal, Belandapun ngutus Snouck Hourgronje ka Mekah pikeun nepungan anjeunna.

Sabot Snouck–yang basa éta nyamur minangka urang Arab kalayan ngaran ‘Abdul Ghafûr-bertanya: “Naha anjeunna henteu mengajar di Masjidil Haram tapi di pilemburan Jawa?”.

Kalayan lembut Syaikh Nawawi némbalan: “Pakéan kuring anu awon sarta kepribadianku henteu cocog sarta henteu pantas kalayan keilmuan saurang professor berbangsa Arab”.

Tuluy kecap Snouck deui: ”Lainna loba jelema anu henteu sepakar kawas anjeun tapi ogé mengajar di ditu?”.

Syaikh Nawawi némbalan: “Lamun maranéhanana diidinan mengajar di ditu, pastilah maranéhanana cukup berjasa".

Ti sawatara pasamoan jeung Syaikh Nawawi, Orientalis Walanda éta nyokot sawatara kacindekan. Ceuk manéhna, Syaikh Nawawi nyaéta Ajengan anu élmuna dina, pendék haté, henteu congkak, daék ngorbankeun demi kapentingan ageman sarta bangsa. Loba murid-muridnya anu di tukang poé jadi ajengan, contona K.H. Hasyim Asy’ari (Pangadeg Nahdhatul Ajengan), K.H. Ahmad Dahlan (Pangadeg Muhammadiyah), K.H. Khalil Bangkalan, K.H. Asnawi Kudus, K.H. Tb. Bakrie Purwakarta, K.H. Arsyad Thawil, sarta lain-lainnya.

Konon, K.H. Hasyim Asy’ari waktu mengajar santri-santrinya di Pasantrén Tiwu Ireng mindeng ceurik lamun maca kitab fiqih Fath al-qarîb anu dikarang ku Syaikh Nawawi. Kenangan ka guruna éta amat mendalam di haté K.H. Hasyim Asy’ari nepi ka haru teu kawasa ditahanana unggal jajar Fath al-qarib manéhna ajarkan dina santri-santrinya.

Syaikh Nawawi al-bantani al-jawi nikah jeung Nyai Nasimah, gadis asal Tanara, Banten sarta dikaruniai 3 anak: Nafisah, Maryam, Rubi’ah. Sang pamajikan wafat mendahului anjeunna.

GELAR GELARNA
Berkat kepakarannya, anjeunna meunang bermacam-macam gelar. Di antarana anu dibikeun ku Snouck Hourgronje, anu menggelarinya minangka Doktor Kapangéranan. Golongan Intelektual mangsa éta ogé menggelarinya minangka al-imam wa al-fahm al-mudaqqiq (Inohong sarta pakar jeung pamahaman anu pohara mendalam). Syaikh Nawawi komo ogé meunang gelar anu rongkah sebagaia al-sayyid al-‘Ajengan al-hijâz (Inohong Ajengan Hijaz). Anu dimaksud jeung Hijaz ialah Jazirah Arab anu ayeuna ieu disebut Saudi Arabia. Samentara para Ajengan Indonésia menggelarinya minangka Bapa Kitab Konéng Indonésia.

WAFAT
Mangsa salila 69 warsih mengabdikan dirina minangka guru Umat Islam geus méré tetempoan-tetempoan cemerlang luhur sagala rupa masalah umat Islam. Syaikh Nawawi wafat di Mekah dina tanggal 25 syawal 1314 H/ 1897 M. Tapi aya ogé anu nyatet warsih maotna dina warsih 1316 H/ 1899 M. Astanana perenahna di pekuburan Ma'la di Mekah. Astana anjeunna nyabeulahan jeung astana anak awéwé ti Sayyidina Lebu Beuleum al-siddiq, Mengi΄ binti Abû Beuleum al-siddîq.

Syeikh Nawawi geus berabad abad euweuh, tapi nafas sumanget juangnya masih karasaeun di sisi jelema jelema anu mitresna sarta memperdalam élmu ageman, syeihk Namawi geus ngawariskeun pustaka islami anu moal lekang di dahar wayah anu moal surut di dahar waktu.

Muga Alloh Ta'Ala méré derajat kemulyaan Surga luhur kabéh pengorbanan sarta pengabdian Anjeunna ..Syeikh

(Ti kuring anu sono kana urang Kawas anjeun)

Diropea ti sumberna :
  • sumber: http://id.wikipedia.org/
  • http://dawaiqolbu.files.wordpress.com/

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...