Selasa, 01 Februari 2011

SIKABAYAN JADI MILYUNER_SEBUAH KRITIK FILM

Sarua halna kawas carita-carita Abu Nawas sarta Nasruddin anu dimuat di sagala rupa pustaka anu asalna ti nagari Arab, Kabayan nyaéta hiji inohong imajinatif populér ti Indonésia anu remen ogé ngamuat  sarta nyindiran  ngeunaan wangun tatanan kahirupan masarakat di basa éta dina saban caritaana. Mangrupa inohong anu asalna ti carita masarakat Sunda, Kabayan saterusna jadi hiji inohong ikonik pikeun masarakat Indonésia sacara sakabéh sanggeus caritana mindeng dipopulerkan dina wangun buku atawa dina wangun rilisan film layar lebar sarta serial télévisi.

Sanggeus pamungkas kali diangkat dina wangun film Si Kabayan: Lain Impian (2000), kiwari sipat ikonik masarakat Sunda kasebut coba deui diwanohkeun dina hiji generasi anyar anu béda liwat film karya sutradara Guntur Soeharjanto (Otomatis Romantis, 2008), Kabayan Jadi Milyuner. Kalayan naskah anu ditulis ku Cassandra Massardi, carita Kabayan Jadi Milyuner jigana mecakan ngagabungkeun sawatara carita Kabayan anu saméméhna geus kungsi dihadirkan di layar rubak, mimitian ti carita perkenalannya jeung wanoja anu jaga baris jadi jodohnya, Iteung, nepi ka ngasupkeun saeutik caritakaangseu mistis’ ngeunaan jin anu manéhna piboga, anu saméméhna mangrupa gurat carita utama dina carita Si Kabayan sarta Anak Jin (1991). Bédana, carita Kabayan kiwari ngabogaan kasang tukang carita di mangsa ayeuna sakaligus menghadapkan keluguannya kalayan perkembangan jaman.

Diperankan ku Jamie Aditya, Kabayan kiwari dikisahkan kudu nyalametkeun Pasantrén As-salam lulugu Ustadz Soleh (Slamet Rahardjo) anu kiwari keur kaancam di mana ayana alatan niat saurang pangusaha real estate, Bos Rocky (Christian Sugiono), anu hayang meuli taneuh pasantrén kasebut sarta ngawangun hiji wangunan berfasilitas modern di ditu. Écés Rocky moal meunangkeun taneuh kasebut kalayan gampang. Kabayan sarta réncang alusna, Armasan (Amink), junun ngalakonan sagala cara pikeun bisa nyegah ngimpi Rocky pikeun bisa jadi nyata. Cacak kitu, Rocky tétéla masih nunda hiji pakarang rusiah anu jigana moal bisa ditampik ku Kabayan kalayan gampang.

Rusiah kasebut berwujud saurang wanoja geulis ngaranna Iteung (Rianti Cartwright), akuntan Rocky anu berwajah bule tapi tétéla ngabogaan getih Sunda anu pohara kentel. Nyaho lamun Kabayan reureunceupan memendam rasa ka Iteung, Rocky saterusna merayu Iteung ambéh daék pikeun berpura-pura murag asih ka Kabayan pikeun saterusna membujuknya ambéh daék nandatanganan surat pembelian taneuh. Sarta rencana Rocky kasebut junun kalayan gampang! Kiwari, taneuh pasantrén geus pindah kapimilik sarta apesna, saprak éta ogé Iteung henteu kungsi deui némbongkeun dirina di hareupeun Kabayan. Demi ngudag rasa asihna, sakaligus usaha balik pikeun ngarebut taneuh pasantrén, Kabayan babarengan Armasan pamustunganana nekat pikeun indit ka Jakarta sarta nepungan Iteung.

Aya loba hal anu pohara ngaréwong ti Kabayan Jadi Milyuner, hususna dina naskah carita film ieu. Carita carita anu coba dihadirkan terkesan kawas mangrupa potongan-potongan carita Kabayan di film tiheulana anu coba dihijikeun dina deretan adegan film pikeun jadi hiji kahijian jalan carita. Henteu masalah lamun sang nu nulis naskah junun menyatukannya kalayan nempatkeun unggal carita kasebut sacara teratur sarta menyatu antara carita anu hiji jeung anu séjén. Hanjakalna, carita Kabayan Jadi Milyuner remen ogé karasaeun melompat antara adegan anu hiji jeung adegan anu séjén, kalayan nambahanana durasi beuki nyieun jalan carita film ieu beuki absurd sarta henteu écés kamana arah sarta tujuanana. Kalayan durasi film kira-kira sapanjang 100 menit, Kabayan Jadi Milyuner karasaeun kawas dipanjang-panjangkan sarta leumpang pohara membosankan!

Boga untung, film ieu ngabogaan Amink. Komedian anu hiji ieu junun jadi hiji-hijina peunteun plus anu bisa ditampa salila nyaksian jalan carita Kabayan Jadi Milyuner. Sawatara kali, di waktu anu penting ogé, tingkah polah sarta dialog konyol anu dipiboga ku Armasan, junun ditarjamahkeun kalayan pohara alus ku Amink jadi hiji penampilan anu pohara menghibur. Christian Sugiono ogé sabenerna témbong lumayan minangka saurang inohong antagonis. Hanjakalna, sipat anu manéhna mainkan saterusna kudu terjebak ka dina penceritaan anu usaha kasampak komikal tapi malahan sarua sakali henteu junun.

Jamie Aditya kudu diaku sanggup membawakan sipat Kabayan ku cara anu henteu goréng – Jamie sorangan geus mindeng berperan minangka Kabayan atawa saurang anu getihan Sunda sabot manéhna masih jadi VJ di MTV Indonésia. Tapi, sabot manéhna kudu témbong berdampingan jeung Rianti Cartwright anu berperan minangka Iteung, pohara bisa dirasakeun yén duanana sarua sakali henteu ngabogaan chemistry anu pas. Hal ieu jadi faktor badag naha film ieu karasaeun pohara henteu bisa dinikmati kalayan alus sabot duanana témbong di jero jalan carita. Samentara talenta akting rongkah ti duet aktor sarta aktris senior, Didi Petet sarta Meriam Bellina, anu berpasangan minangka Abah sarta Ambu, kudu nyerah dina karakterisasi déét anu dituliskeun pikeun sipat maranéhanana. Cacak kitu, lelucon pangbadagna ti Kabayan Jadi Milyuner nyaéta penampilan Melly Goeslaw, anu ayeuna henteu ngan meneror panongton kalayan lagu-lagu berlirik cheesy anu bisa didéngé di sapanjang film, tapi ogé kasampak menggelikan kalayan dandanan anu sarua ngaréwongna jeung pangabisa aktingnya di film ieu.

Jeung sipat anu geus pohara familiar sarta jajaran pemeran anu sabenerna cukup ngajangjian, Kabayan Jadi Milyuner kudu diaku kasampak kawas hiji kasempetan badag anu terbuang kalayan percuma alatan goréngna jalan carita anu dihadirkan. Naskah anu dihadirkan bener-bener pohara henteu sanggup pikeun menghadirkan hiji tontonan anu bisa menghibur saban panongtonna. Membosankan sarta kalayan karakterisasi anu pohara déét. Ieu anu saterusna ngajadikeun jajaran pemeran film ieu gagal méré kaulinan terbaiknya, sajaba faktor miscast anu karasaeun lumangsung dina sawatara sipat. Hiji komedi anu pohara nguciwakeun.

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...