Kamis, 03 Februari 2011

Jengkol antara cua sarta katagihan

Jengkol (Archidendron pauciflorum, sinonim: A. jiringa, Pithecellobium jiringa, sarta P. lobatum) nyaéta tumbuhan has di wewengkon Asia Tenggara.  

Sikina dipiwanoh di Indonésia, Malaysia, Thailand, minangka bahan pangan. Jengkol kaasup suku polong-polongan (Fabaceae. Buahna mangrupa polong sarta bentukna gepeng berbelit nyieun spiral, boga warna lembayung kolotSiki buah berkulit ari ipis jeung kelir coklat mengilap. Jengkol bisa ngabalukarkeun ambeu henteu sedep dina urin sanggeus dikokolakeun sarta diprosés ku pencernaan, utamana lamun didahar seger minangka lalap.
 
Usum Panén Jengkol. Bulan Séptember nepi ka Désémber mangrupa waktu di mana para patani sarta juragan jengkol berpanen ria. Memang, ti sisi harga, waktu panén nyaéta waktu kurang nguntungkeun pikeun patani jengkol alatan jengkol melimpah sarta harga ogé mudun seukeut, laér leuwih pendék batan harga jengkol di luar usum panén.

Saha téa Konsumén pangbadagna si Jengkol?
Urang Jawa Kulon/Sunda, anu kaceluk hobi lalapan nyaéta konsumén jengkol pangluhurna di Indonésia. Memang euweuh data resmi di BPS pikeun anu hiji ieu. Tapi, lamun data ti pasar dijadikeun rujukan, urang baris mendapati angka anu cukup fantastis. Dina hiji poé waé, urang Jawa Kulon bisa méakkeun 100 ton jengkol! Data ieu ngan bersumber ti hiji lokasi, nyaéta Pasar Induk Caringin, Bandung. Bisa dibayangkeun, lamun jumlah jengkol ti sakumna pasar di Jawa Kulon digabungkan, pasti angkana laér leuwih badag deui.Cacak kitu, teu ngan urang Jawa Kulon anu resep dahar jengkol. nomer dua nyaéta Urang Betawi,gak percaya indit waé ka Pasar Induk Kramat jati Jakarta Wétan.

lha.. betawi sarta Sunda pan tatangga…jadi sarua -sarua resep jengkol.. baguslah…Bahkan di Jawa Kulon ngaran jengkol naék kelassanggeus di olah jadi semur atawa rendang jengkol ngaranna robah jadi “Ati maung” hartina haté maung, buseeet dah sadisss… pantesan maung di leuweung-leuweung Jawa Kulon ampir punah kutan maung-maung éta diburu pikeun dicokot sarta didahar haténa enya? enya henteu laah… éta ngan istilah waé.

Dahar Jengkol butuh Kawani? 
yups… alatan Henteu kabéh jelema wani dahar jengkol Perlu persiapan mental anu alus (lebaay amat saéh). Lha iya atuh.. coba waé soranganana wani teu dahar jengkol hehehe… naha kuring katakan dahar jengkol éta perlu keberanian? alesanna antara séjén: 1. Jengkol di anggap kadaharan kampungan, teu berkelas. 2. Dahar jengkol baris ngabalukarkeun aroma anu henteu sedep,mulut jadi ambeu. sarta kencingpun ogé jadi ambeu, ku kituna kapercayaan diri urang baris ancur lamun dahar jengkol..3. karen ajengkol éta ambeu mangka kolot urang ngomong dahar jengkol hukumna makruh…(ahh anu bener waé..) makruh jiga gmana tiheula neeh…

Mangpaat Si Jengkol.  
Lamun anjeun nyaéta manusa anu tacan kungsi dahar jengkol, ulah coba -coba ngomongkuring anti Jengkol” ulah terburu-buru, ulah terpengaruh ku batur anu meunteun jengkol sacara pendék sarta négatif. lamun anjeun daék koméntar ngeunaan jengkol kuring sarankan pikeun mecakanana sakali waé.. cobalah semur jengkol, rendang jengkol , keripik jengkol sarta lalab jengkol (jengkol atah) sanggeus anjeun rasakeun kabéhanana mangka mangga anjeun ngoméntaranalatan tétéla henteu kawas anu urang déngé ti sawaréh masarakat urang anu ngomong jengkol kalayan segal;a keburukannya. dumasar panalungtikan tétéla jengkol éta pohara beunghar baris vitamin C, tétéla kandungan proteinnya leuwih luhur ti tempe. Jengkol ogé diperlukeun jieun maranéhanana anu ngalaman anemia. Jengkol dipikanyaho bisa nyegah diabetes sarta boga sipat diuretik sarta alus pikeun kaséhatan jantung. Jengkol ieu aya khasiat diuretik nyaéta memperbanyak piceun cai ku kituna aya gunana pikeun penderita jantung (pikeun anu mengkonsumsi Furosemid / Lasix (r)).

Ti mana asal ambeu jengkol?  
Naha Jengkol éta boga bau anu melenghiiiir??? Henteu laér ti cukang lantaran naha peuteuy ambeu, cukang lantaran ambeu éta sabenerna nyaéta asam-asam amino anu kaeusi di jero siki jengkol. Asam amino éta didominasi ku asam amino anu ngandung unsur Sulfur (S). Sabot terdegradasi atawa terpecah-pecah jadi komponén anu leuwih leutik, asam amino éta baris ngahasilkeun sagala rupa komponén flavor anu pohara ambeu, alatan pangaruh sulfur kasebut. Salah sahiji gas anu kabentuk jeung unsur éta téh gas H2S anu kaceluk pohara ambeu. asam amino beunghar ngeunaan unsur Nitrogen sarta unsur Sulfur anu baris dirobah jadi gas jadi Amoniak (NH3) sarta Hidrogen Sulfida (H2S) (anu ngabalukarkeun hitut ambeu).

Jengkolan. sajaba mangpaat sarta peunteun plus jengkol kawas anu di sebutkan di luhur sakapeung jengkol ogé ngabalukarkeun karacunan, naha bisa kitu? sabenerna alamiah waé. kabéh kadaharan anu dikonsumsi sacara kaleuleuwihan henteu alus jieun awak kitu ogé lamun urang dahar loba teuing jengkol mangka baris ngabalukarkeun Jengkolan.
 
Jengkol baris nyésakeun zat anu disebut asam jengkolat (jencolid acid) dina sistem pencernaan anu dipiceun ka ginjal anu disebut jengkoleun atawa jengkolan. Jengkolan lumangsung waktu asam jengkolat anu memang hésé larut dina cai pamustunganana mengendap dina ginjal, nyieun kristal mundel nepi ka bisa berakibat hésé miceun cai seni. Lamun ph getih urang netral, asam jengkolat aman-aman waé, tapi lamun condong asam (ph kurang ti 7), asam jengkolat nyieun kristal teu larut.

Kandungan asam jengkolat dina siki jengkol variatif, gumantung dina varietas sarta umur siki jengkol. Jumlahna antara 1 – 2 % ti beurat siki jengkol. Tapi anu écés asam jengkolat ieu bisa ngabalukarkeun gangguan kaséhatan. Penyebabknya nyaéta kabentukna kristal asam jengkolat anu baris bisa nyandet saluran cai seni. Lamun kristal anu kabentuk kasebut beuki loba, mangka kelama-lamaan bisa ngabalukarkeun gangguan dina waktu ngaluarkeun cai seni. Komo lamun kabentukna infeksi anu bisa menimbukan gangguan-gangguan saterusna.

Cara aman Dahar Jengkol.  
Ambéh urang bisa ngarasakeun dahar jengkol mangka kudu diperhatikeun tuh kieu yeuh
  1. Ulah ngonsumsi jengkol sacara kaleuleuwihan, biasa-aja. 
  2. Éfék négatif bauna sabenerna bisa dikurangi kalayan perendaman atawa perebusan. bau  dina wayah kiih bisa dikurangi lamun pembilasan dipigawé saméméh sarta sageus kiih kalayan jumlah cai anu cukup..
  3. Sikat huntu sanggeus dahar jengkol sarta beweung ku maneh permen. dijamin sungut moal ka ambeu jengkol deui.
Jengkol dina sagala rupa gaya
Jengkol bisa dijadikeun mangrupa-rupa kadaharan sarta rasa, diantarana
  1. Kiripik jengkol, atawa krupuk jengkol pohara ngeunah di dahar boh jeung sangu boh tanpa sangu. naha anjeun geus mecakan kripik jengkol rasa keju, rasa kotok, rasa strowberry sugan…coba tah makyoss.. 
  2. Semur jengkol. wahhh resep ieu pang top.. rasa daging ogé éléh kalayan olahan semur jengkol, rasana teu matak langlayeseun
  3. Rendang jengkol, jengkol bet bisa di rendang? enya bisa lah… kalu geus ngarasakeun dahar rendang jengkol pasti di jamin anjeun moal berpaling ka séjén kadaharan hehe..
  4. lalab/lalapan. ieu anu mindeng dipigawé urang Jawa Kulon. nyaéta ngajadikeun jengkol minangka lalapan, jengkol didahar atah babarengan kalayan sambal sensasi dahar lalapan jengkol memang luarrrr dawam
  5. Sambal jengkol. anu ieu ogé resep anu rasana sawiati. teu éléh sarua resep masakan kore atawa jepang. pohara fantastis…

Jadi geus écés lah kumaha éta jengkol. intina Alloh SWT moal nyiptakeun sagala hiji hal kalayan sia-sia..pasti kabéh aya mangpaatna.. kaasup jengkol. sarta urang ogé perlu wanti-wanti- alatan jengkol nyaéta salah sahiji kakayaan kuliner bangsa urang.. ulah nepi ka jengkol di klaim ku nagara séjén minangka kadaharan pituin maranéhanana. hayu urang babarengan ceuceuleuweungan.. I… LOVE U jengkooooool…

Asal:wikipedia, http://smallcrab.com/sugengfiles.wordpress.com

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...