Kamis, 03 Februari 2011

Miss Tjitjih jeung Sandiwara Sunda

DI warsih 1937, sabot manéhna tengah dipuja minangka béntang panggung sandiwara Sunda, Miss Tjitjih digeroan pikeun nyanghareup pajabat Pamaréntahan Walanda ngaranna Mayor Hieeith van Boch-teen. "Manéh orang kudu milih, erek daék milu gerakan, atawa tetep di panggung sandiwara?" kitu kira-kira tekanan anu dialungkeun pajabat militer kolonial.

Anu jadi cukang lantaran, pihak panon-panon menengarai yén di panggung Gedong Sandiwara Sunda Miss Tjitjih, disusupkan kaum pergerakan ngaranna Asbun Said. Jelema ieu jadi pamaén sandiwara, tapi ogé sacara reureunceupan milu usik dina kagiatan menentang Walanda.

Miss Tjitjih, awéwé geulis umur 30-an basa éta, jadi tertekan. Manéhna hayang milu pergerakan, tapi ogé asih kasenian. Kegalauan ieu sabenerna nandangan golongan Walanda ogé. Maranéhanana pinuh sesal. Naha Miss Tjitjih anu digandrungi di Batawi, boh ku golongan menak pribumi boh ku para pembesar Walanda, kalahka milu pergerakan?

Éta pisan sekelumit carita Miss Tjitjih, béntang panggung sandiwara Sunda anu cemerlang di Betawi (Jakarta) 1930-an nurutkeun warta ti jalma-jalma kolot anu kungsi nyaksian gebyar Miss Tjitjih. Panggung sandiwara Sunda "Miss Tjitjih" memang masih hirup nepi ka kiwari. Sandiwara Sunda anu ngabogaan gedong sorangan di sakuliah "dunya", meureun ngan sandiwara "Miss Tjitjih" waé.

Sandiwara Sunda, komo di kampung halamannya sorangan, di Parahiangan, ancur geus. Meureun tacan ancur jadi debu, sabab di Bandung, grup sandiwara Sunda geus puluhan warsih teu boga gedong sarta teu boga peminat Maranéhanana ngan manggung bergiliran dua minggu sakali di Gedong Kasenian Rumentang Beurang, éta ogé henteu konsisten. Ketangguhan Miss Tjitjih di Jakarta teu kungsi jadi penyebar sumanget grup sandiwara Sunda di Bandung (ulah ngomong di Jawa Kulon, sabab di luar Bandung geus "the end") lamun teu disebut minangka asal rasa iri. Enya, naha teu kitu. Di Jakarta, "Miss Tjitjih" dipulasara, komo Pemda Jabar ogé kungsi milu nyumbang. Samentara kahirupan sandiwara Sunda di Parahiangan, henteu secuil ogé diurus ku saha ogé.

Tapi, benarkah grup sandiwara Sunda "Miss Tjitjih" tangguh di Jakarta? Sabenerna henteu ogé. Di tengah gemerlapnya panggung-panggung hiburan peuting di Dayeuh Metropolitan ieu, sabenerna "Miss Tjitjih" geus dijepit sana-sini. Kawas anu kungsi diungkabkeun salah sahiji anak-wayang (pamaén) sabot paamprok nu nulis sawatara wayah tiheula. Grup ieu sabenerna murag bangun pikeun tahan hirup. Grup ieu, cacak ngaranna "sandiwara Sunda", tapi hésé menjaring panongton

Sunda. Urang Sunda di Jakarta memang loba, tapi bertebaran sarta hésé ngahontal puseur pintonan. Sarta anu leuwih pas ti ékol kakurangan ieu téh tergerusnya rasa asih urang Sunda di Jakarta ka lakon-lakon Sunda.

Lamun tiheula nepi ka kalayan a-wal 1970-an, sandiwara Sunda identik-dengan carita-carita klasik (babad ti taneuh Sunda), kiwari henteu deui. Hayu urang tonton mayoritas pintonan di gedong kasenian "Miss Tjitjih" ieu. Peuting taun anyar 2010 maranéhanana henteu ngaréngsékeun sandiwara, melainkan mengusung pintonan wayang golek.

Bulan Désémber sabulan saméméhna, "Miss Tjitjih" tampilkan carita "Putri Dasar Samudera", "Arwah Berjasa", "Pencuri Orok", "Mojang Pama-yar Hutang", "Misteri Hiji Kuburan", "Cai Panon Kunti-lanak", "Arya Kemuning sarta Nyimas Gandasari", sarta "Rakean Wastu Kencana".

Ti deretan pintonan di Gedong Kasenian "Miss Tjitjih", ngan dua pintonan anu nyokot téma klasik. Hiji babad Cirebon, hijina babad Pajajaran. Saleuwihna carita roman sarta horor. Panggung Sandiwara Sunda di wewengkon Parahiangan ogé tiheula sabenerna aya muka pintonan jenis wayang wong atawa roman (carita mangsa kiwari) komo dezik (carita sarébu hiji peuting), tapi anu dominan tetep carita babad, nyaéta carita ngeunaan karajaan di taneuh Jawa.

Yén "Miss Tjitjih" loba ninggalkeun carita klasik taneuh Jawa (pangistimiwana babad Pajajaran), meureun salah sahiji cukang lantaranana nyaéta leungitna gairah panongton pikeun menyimak carita-carita kaangseu klasik. Yén carita horor atawa roman anu dibumbui lawakan loba dieksploitasi, meureun éta pisan anu masih bisa dibéla.

Sandiwara tradisional "Miss Tjitjih" anu hayang tetep balayar di lautan jaman kapaksa kudu mecakan membelah lambak kalayan kayuhan dayung jaman ogé. Enya, kawas grup "Srimulat" anu ninggalkeun carita-carita klasik sarta baganti jadi carita roman (mangsa kiwari), sarta komo didominasi laku-lampah lawakan.

Yén grup sandiwara Sunda "Miss Tjitjih" nepi ka kiwari masih tahan, meureun lain lantaran ketangguhan para pecintanya, melainkan alatan rasa hormat peunteun kese-jarahannya. Pemda DKI Jaya tetep méré bantuan. Nalika gedong sandiwara kungsi kabeuleum béak, pemda gancang ngawangun wangunan permanen komo pamakéanana diresmikeun Présidén Megawati basa éta.

Kawas anu jadi pembuka tulisan ieu, betapa digambarkan, Miss Tjitjih temyata milu bajoang dina pergerakan kamerdikaan. Jalma-jalma kolot anu sempet nempo kebesaran Miss Tjitjih di panggung sandiwara, nyebutkeun, betapa awéwé anu geulis kawanti-wanti ieu geus merambah panggung hiburan saprak umur 17 warsih. Panongtonna nyaéta golongan luhur. Meureun bangsawan bumi putera, meureun pajabat kolonial. Loba panongton kapéngpéongan ngeunaan kageulisan béntang panggung ieu.

Tapi Miss Tjitjih ogé lain saukur seniman. Diajuga milu mikiran nasib bangsana. Ieu kabuktian kalayan menyelundupkan sarta nangtayungan kaum pergerakan di balik panggung komo aya anu diikutsertakan ogé minangka pamaén sandiwara.

Nurutkeun warta lisan ti jalma-jalma kolot, sageus dipencét ambéh panggung sandiwara ulah dipaké aréna berpolitik, Miss Tjitjih di luhur panggung saméméh pintonan diwajibkeun ngedalkeun ikrar, panggung sandiwara leupas ti urusan pulitik sarta moal aya carita anu eusina sentilan ka pangawasa. Para pengagum ti golongan militer ngabagéakeunana jeung bungah, tapi sabalikna, para pengagum ti golongan pribumi menyimaknya jeung rasa kuciwa, komo teu kurang anu mencemoohkannya.

Nempo kaayaan ieu, Miss Tjitjih jadi tertekan sarta murag gering tuluy balik ka taneuh kalahiranana, Sumedang. Tapi tindakan Miss Tjitjih mudik temyata ogé nguciwakeun panongton gedong sandiwara anu geus kadung mujana. Nempo ieu, Tuan Mach Verhoerne, pajabat puseur anu disegani Mayor Hieeith van Bochteen, ngajurung ambéh Miss Tjitjih geura-giru balik ka Jakarta.

Dina kaayaan gering, Miss Tjitjih anu basa éta umurna 37 warsih minuhan paréntah pajabat ti Jakarta, komo poé éta ogé milu ulin di luhur panggung. Panongton membeludak kalayan pinuh bungah. Peuting éta, sandiwara melakonkan carita roman melanko-lis sarta loba mengurai cai panon, jeung judul "Si Tjiroek Teu Mamayu", nyaritakeun carita asih kahalangan alatan loba aral.

Aya tembang anu dibawakan ku Miss Tjitjih dina pintonan ieu. Ning ciruk, papag di curug/Ngagalendangkeun hate tur megah/Anjeunna nayang di curug/Mapareng hate mijuang dangdang/Yeuh, pangimpenan salaki batur/Dur ti lembur ngaprak ngajagjag/Dur dijegur gugur naragrag//

Lantunan éta ngagunakeun basa Sunda buhun. Geus loba anu teu dimengerti panongton basa éta, tapi kabéh berderai cai panon. Derai cai panon éta mengiringi derai cai panon anu nyérélék di sapasang damis Miss Tjitjih. Miss Tjitjih lain waé pandai berakting, tapi ogé ngabogaan sora halimpu sabab manéhna ogé penembang lagu-lagu klasik. Saban Miss Tjitjih ulin di panggung mawa peran naon ogé, lagu-lagu klasik sok dilantunkan jeung sora halimpu sarta amat menjiwai. Peuting éta Miss Tjitjih ceurik, naha ceurik kaperluan panggung atawa ceurik benaran, anu écés, kabéh milu ceurik.

Nyaah, ayana Miss Tjitjih di panggung teu lumangsung lila. Kerinduan para pe-mujanya teu kalayanan sampurna. Pukul 22.10 WIB, Senén, 23 Séptember 1937, Miss Tjitjih anu keur berakting murag tersungkur. Vérsi séjén nyebutkeun, Miss Tjitjih mengembuskan ambekan pamungkas di luhur panggung alatan memaksa ulin di waktu nalangsara nyeri Vérsi séjén nyebutkeun ogé, Miss Tjitjih peuting éta dikunjal ka hiji klinik sarta dirawat sawatara poé nepi ka pamustunganana maot. Astana Miss Tjitjih aya di hiji pasir leutik, di wewengkon Sumedang Dayeuh.

AAN MERDIKA PÉR-, MANA, pengamat folklor, nu nulis fiksi sajarah, sarta cicing di Bandung.

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...