Kamis, 03 Februari 2011

Fenomena hurup "P" sarta Urang Sunda

Geus jadi rusiah umum (lamun rusiah umum mah lain rusiah deui atuh, nya?) yén urang Sunda hésé pisan ngabédakeun antara ngomong v, p, sarta f. Jadi cara nulisna ogé mindeng rancu. Kuring kungsi nempo ditukangeun hiji treuk (platna nomer z, hartosna plat nomer Garut) anu tulisanana "oftimis".  Padahal pan sakuduna optimis. Atawa aya ogé anu jualan parfum disisi jalan tapi tulisan dikiosna "Sadia sagala rupa Farpum". Nyieun plang anu matak keom nu maca(tapi ngan anu nyaho waé cara nulisna, alatan aya ogé anu nempo anu nganggap yén farpum tulianana bener alatan sarua teu nyaho tea). Naha saderek ogé kungsi nenjo hal kawas kitu???

Enya kitu pisan lamun di Sunda, ngan aya hiji hurup "P" wungkul. Rek huruf 'V' atawa 'F' ogé tetep dibaca "P". Naha enya? Nepi ka ayeuna hal kasebut masih jadi hiji misteri (Wahaha, kaleuleuwihan, emang udah kabiasaan waé kali). Kawas basa Arab ngan aya "F". Naha enya? Nepi ka ayeuna hal éta masih jadi hiji misteri ogé(Kaleuleuwihan deui, padahal emang g aya hurup "P" diditu). Daék vespa, daék Fanta, jadina tetep waé Pespa ama Panta. Masalah penulisan kecap, éta mah emang jelema anu nulisnya teu taueun waé. Kuring ogé kungsi liat tulisan dibengkel sisi jalan anu tulisanana "Serpis husus pespa".

Éta pisan salah sahiji faktor naha Urang Sunda sok diguyonkeun lamun keur ngobrol. Mindeng katukeur antara hurup p, f, sarta v. Kuring kungsi ningali deui tulisan "Narima vermak lepis".(Lamun anu ieu mah tukang jualannya emang beneran teu nyahoeun).

Yeuh kuring boga carita,
Pan kuring téh boga sobat, nyaritakeun, Cenah basa keur sakola, guru fisikana teh ngambek ka babaturanana anu ngaranna Fadli alatan henteu mengerjakan PR. Ambekna kawas ieu. "Padli! manéh pikir kalayan henteu bisa milu ujian? Manéh Fikir rumus PISIKA éta ngan cukup DIAPALKEUN waé? Engké jaga ulah diulang deui enya Padli!" mengerjakan PR PISIKA kau . Padahal ngaranna Fadli. Kacau bener tuh basa.

Ieu kuring boga carita deui: "Hayu urang ameng ka DUPAN...angkatna numpak mobil APP... diditu urang meser inuman PANTA jeung seprit...tong hilap urang meser DANKIN heula..".  (Maksudna Dunkin Donut,hohohoho).

Carita deui yeuh: Aya saurang jeger (Nyaho pan jeger? Jeger téh preman) hayang gaya leungeunna ditatoan gambar kalinci. Tapi tulisan dihandapna "Fly Boy". Wakakakakakak. Maksudna Playboy. Wakakakakak. Asalna mah hayang gaya, éh kalahka jadi GHAYYYYAA, Wakakakak.

Ieu kuring boga sawatara conto tulisan anu kungsi kuring taluntik anu katukeur antara hurup p, f, sarta v.
1. Oper Kuantiti
2. Hard Coper
3. Fax: Pax
4. Nongton TIPI
5. Pibre glaas
6. Pormalitas
7. Propit (Kuduna profit pan enya?)
8. Liperpool & Ase Milan

Mangkana sungutna Urang Sunda "kudu dikafut heula meh teu ngacafruk". Kuduna kudu dikaput heula meh teu ngacapruk. Hartina kudu dijait kajeun ngga ngacapruk. Ngacapruk téh naon nya hartina? Hésé ngajelaskeunana. nu nulisna oge ngacafruk...da urang Sunda.

Sumber diropea ti :   http://www.indomp3z.us/

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...