Kamis, 03 Februari 2011

Ariel", "Luna", sarta Literasi Séks Sunda

BARI nungguan béja saha saéstuna palaku sarta nu nyebarkeun vidéo matak ibur éta, anu ngabalukarkeun energi urang tersedot, aya alusna urang niiskeun pasualan éta kalayan naluntik hal-hal nu leuwih substansial séks ti perspektif kearifan Sunda. Urang pasti sapuk, riwayat ngeunaan séks sakolot hikayat manusa éta sorangan. Yén pasualan séks lain saukur obrolan sakurilingeun hubungan biologis, tapi hubunganana pohara kompleks. Saban kitab suci sok menyisipkan séks minangka bagian ti téma anu diangkatna. Baheula urang Yunani ngomongkeun séks sarua pentingna kalayan ngadiskusikan pulitik, sastra, sarta filsafat. Urang India ngamekarkeun disiplin élmu kama-sutra, di Jawa manggihan pembahasannya dina Serat Centhini, Serat Gatholoco, sarta Serat Asmaragama.

Dina panaluntikan Sigmund Freud, séks ieu pisan anu jadi energi pangbadagna anu ngusikkeun peradaban. Sajarah baris beku sabot séks tercerabut ti kamanusaan. Kawas disebutkeun Michel Foucault yén manusa lain saukur makhluk sosial, insan simbolik, tapi ogé dina waktu anu sarua ciri utama anu némpél nyaéta makhluk jeung lambak hasrat anu menggelagak (desiring subject). Alatan séks aya pakait lain ngan ukur ku pasualan individu tapi oge sosial, henteu ngan "awak" tapi ogé transenden, henteu sawates lokal laki-rabi tapi ogé pageuh hubunganana kalayan nagara, henteu sawates mistis tapi ogé pohara ideologis. Loba anggota déwan témpo poé anu karierna ancur gara-gara henteu bisa nahan napsuna. Nilik ka tukang Cleopatra, Ken Dedes, sarta séjénna némbongkeun harti anu sarua.

SÉKS ogé jadi bagian penting dina literasi budaya Sunda saeutikna direpresentasikan dina istilah jorang sarta cawokah. Kawas ditembrakkeun Ayatrohaedi (1939-2006) "Si Ka-bayan Cawokah atawa Jorang?" dina buku Séks, Teks, Konteks Awak sarta Seksualitas dina Wacana, lamun/o-rang ngarujuk ka harti awak pornografis, mangka cawokah leuwih ngabogaan muatan harti séks minangka hiji hal anu agung sarta mencerahkan, séks minangka média pikeun ngawangun keseimbangan hirup boh dina aras pribadi boh hubunganana kalayan sosial sarta kamanusaan komo ogé pakait jeung realitas kapangéranan kawas baheula kungsi di-maktubkan Kong Fu Tze yén séks nyaéta katup pikeun matangkeun harkat hiji jalma.

Literasi sastra Sunda kuno méré gambaran séks ka urang kalayan tipologi, nyaéta kahiji, seks anu diwanoh minangka hubungan biologis di mana awak awéwé nyaéta simbol pikeun moro kenikmatan. Séks awéwé minangka, nginjeum Baudrillard sapertos bahan baku (raw material) sistem pertukaran tanda (sign exchange) dina raraga ngamekarkeun nilai simbolis (sign value). Sunten Jaya nyaéta inohong fiktif dina pantun lila anu ngawakilan séks sawates hiji hal anu jorang ngareduksinya saukur pasualan ranjang kawas dina syair Raden Sunten Jaya//Di nu geulis meting//Di nu denok mondok//Di nu goréng balik poe//Ari mahugi ku ali beu-si//Jandari dipundut devi//

Kadua, nyaéta kebalikannya. Séks minangka hiji hal anu "transenden". Séks minangka panto asup pikeun ngawangun hubungan harmonis antara dirina jeung awéwé, sosi-al-kerajaan komo kapangéranan kawas disimbolisasikan hubungan antara Dewi Asri sarta Mundinglaya Kusumah dina guguritan anu ditulis penyair pangmashurna sapanjang sajarah Sunda, Haji Hasan Mustapa Nyai Déwa Asri di Sanubari/Nya Mundinglaya di Sawarga/Lalaki di kolong wiati/Lalanang di kolong jagat udeg-udeg di buana/Naruhkeun umur di pangaweruh /nadahkeun nyawa urang mah di pangabe-tah/hade jampejeung pangome/me-nak tedak pajajaran/Pajajaran so-teh jajaran pasar/Jajar pasar bangsa jelema//

Di leungeun Sunan Ambu, dina carita pantun Lutung Kasarung, ogé inohong Purbasari nyaéta minangka simbol awéwé anu anu geus ngaleuwihan "awak" seksinya. Ku kituna kalayan séksna manéhna bisa ngahudang carita wayang//nyilokakeun nyuk-cruk laku//nyukcruk laku nu bahaya

TANGTU ogé pasualan cawokah boga tempat dina sastra Sunda mutakhir sapertos ditulis sastrawan awéwé samisal Aam Amilia, Popon Saadah, Holisoh M.E, Chye Retty, Etti RS, atawa satrawan lalaki samisal Godi, Deden Abdul Aziz, Cecep Busrdansyah sanajan lain hiji hal anu dominan. Sok Sanajan henteu se-revolusioner nafas séks dina Supernova-na Dewi Lestari sarta atawa Larung, Saman-na Ayu Utami. Saeutikna geus ngaleuwihan naon anu disebutkeun Harry Aveling séks awéwé minangka "mawar berduri." Pengungkapan sumanget emansipatoris sacara "malibir". Komo ahir-ahir ieu Godi minangka sastrawan Sunda kiwari kalayan lirik sarta pilihan téma pangkuatna geus menebar téma cawokah dina Facebook-nya.

Tangtu dimensi cawokah dina talari séks Sunda jadi penting diobrolkeun minangka siasat pikeun meng-counter séks anu didominasi arus budaya/orang ngaliwatan média anu mustahil dikontrol internet kawas anu ditampilkeun "Ariel", "Luna" sarta "Cut Tari".

Wacana cawokah talari Sunda metot pikeun dijadikeun opsi ti materi atikan séks saprak dini, malahan sabot ayeuna média geus mintonkeun lalaki sarta awéwé ngan sawates "awak". Awak (wangwangan) geus jadi idéologi lain ngan pikeun merangsang hasrat seksual na-mun ogé mangaruhan hiji jalma dina ngagubragkeun pilihan pulitikna. Malahan sabot salon, operasi plastik, kebugaran sarta konsultan pulitik menggeser pentingna nalar ieu pisan kabudayaan jorang éta. Boa-boa perkara "Ariel-luna" nyaéta le-tupan ti gunung es kabudayaan jorang anu tengah urang rayakan.**

ASEP SALAHUDIN,
Wawakil Réktor IAILM Pasantrén Suryalaya Tasikmalaya.

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...