Kamis, 03 Februari 2011

Bener teu, Walisongo Asalna ti Cina?

Sajarah perkembangan Islam di Indonésia teu bisa dilepaskan ti jasa Walisongo (wali salapan). Loba vérsingeunaan carita para wali ieu, salah sahijina vérsi anu nyatakeun maranéhanana asalna ti Cina. Warsih 1968, Profesor Slamet Mulyana nulis vérsi anu henteu populér éta dina bukuna "Runtuhnya Karajaan Hindu-jawa sarta Timbulna Nagara-nagara Islam di Nusantara", tapi dilarang medar alatan dipeunteunbisa memicu perdebatan SARA (Suku, Ageman, Ras sarta Antaragama).

Nurutkeun Mulyana, jelema anu ngadegkeun karajaan Islam kahiji di Jawa nyaéta urang Tionghoa, nyaéta Chen Jinwen atawa anu leuwih dipikawanoh jeung Raden Patah landian Panembahan Tan Jin Bun/Arya (Cu-cu). Manéhna nyaéta pangadeg karajaan Demak di Jawa Tengah.

Walisongo dijieun ku Sunan Ampel dina warsih 1474. Maranéhanana diwangun ti salapan urang wali; Sunan Ampel landian Bong Swie Ho, Sunan Drajat landian Bong Teu Keng, Sunan Bonang landian Bong Teu Ang, Sunan Kalijaga landian Gan Si Cang, Sunan Gunung Jati landian Du Anbo-toh A Bo, Sunan Kudus landian Zha Dexu-ja Tik Su, Sunan Muria Maulana Malik Ibrahim landian Chen Yinghua/ Tan Eng Hoat, sarta Sunan Giri anu mangrupa incu ti Bong Swie Ho.

Sunan Ampel (Bong Swie Ho) landian Raden Rahmat lahir dina warsih 1401 di Champa (Kamboja). Waktu éta, loba pisan urang Tionghoa panganut ageman Muslim bermukim di ditu. Manéhna anjog di Jawa dina 1443. Tilu puluh genep warsih saterusna, nyaéta dina 1479, manéhna ngadegkeun Masjid Demak.

Walanda, anu sempet ‘berperang’ kalayan para wali éta sempet henteu mercayaan yén sultan Islam kahiji di Jawa nyaéta urang Tionghoa. Pikeun mastikeunana, dina 1928, Résiden Poortman ditugaskeun ku pamaréntah Walanda pikeun nalungtikna. Poortman tuluy menggeledah Kelenteng Sam Po Kong sarta menyita naskah berbahasa Tionghoa. Manéhna manggihan naskah kuna umurna ratusan warsih saloba tilu pedati.

Arsip Poortman ieu dikutip ku Parlindungan anu nulis buku anu ogé kontroversial, Tuanku Rao. Slamet Mulyana ogé loba menyitir ti buku ieu. Pernyataan Raden Patah nyaéta saurang Tionghoa ieu tercantum dina Serat Kanda Raden Patah boga gelar Panembahan Jimbun, anu dina Babad Taneuh Jawi disebut minangka Senapati Jimbun. Kecap Jin Bun (Jinwen) dina dialek Hokkian hartosnajelema kuat’. Incu Raden Patah Sunan Prawata atawa Chen Muming/ Tan Muk Ming nyaéta Sultan pamungkas ti Karajaan Demak. Manéhna berambisi meng-islamkan sakumna Jawa, ku kituna lamun manéhna junun mangka manéhna bisa jadi "Segundo Turco" (saurang Sultan Turki ka II), sabanding sultan Turki Suleiman I kalayan kemegahannya.

Kecap Walisongo anu salila ieu diartikeun salapan (sanga/songo) wali, tétéla masih méré celah pikeun vérsi penafsiran séjén. Aya anu boga pamadegan yén kecap ’sanga’ (dilafalkan minangka ‘songo’ dina Basa Jawa) asalna ti kecap ‘tsana’ ti basa Arab, anu hartosna mulia. Pamadegan séjénna nyatakeun kecap ’sanga’ asalna ti kecapditudina basa Jawa anu hartosna tempat.

Kecap Sunan anu jadi panggero para anggota Walisongo, dipercaya asalna ti dialek Hokkian ‘Su’ sarta ‘Nan’. ‘Su’ mangrupa kependekan ti kecap ‘Suhu atawa Saihu’ anu hartosna guru. Disebut guru, alatan para wali éta téh guru-guru Pasantrén Hanafiyah, ti mazhab Hanafi. Samentara ‘Nan’ hartosna hartosna kidul, sabab para panganut aliran Hanafiah ieu asalna ti Tiongkok Kidul.

Perlu dipikanyaho ogé yén sebutanKyai’ anu urang wawuh ayeuna minangka sebutan pikeun guru ageman Islam, tiheula dipaké pikeun ngagero saurang lalaki Tionghoa Totok, kawas pangggilan ‘Encek’. Sarta, sadar atawa henteu, baju muslim anu mindeng dipaké ku lalaki muslim Indonésia pohara jiga jeung pakéan ala China. Baju Koko sarta panutup sirah bodas dianggap asalna ti China, alatan di nagari asal Islam, Wétan Tengah, pakéan ieu henteu dipikawanoh.

Pohara dimungkinkan yén carita ieu ngandung kebenaran ( sanajan meureun henteu kabéh Walisongo ti Cina ), alatan waktu éta nu nyicingan lokal Jawa nyaéta masih Hindu-buddha sarta tinangtu lamun aya hiji kabudayaan anyar anu asup mangka pastilah dibawa ku pendatang ti luar. Nginget yén waktu éta Cina geus menjelajah ka sagala rupa belahan dunya kaasup di taneuh Jawa mangka dimungkinkan salah sahiji ti maranéhanana nyaéta nu mawa syiar ageman Islam kasebut.

Asal:

* D. A. Rinkes "De heiligen van Java"
* Jan Edel "Hikajat Hasanoeddin"
* B. J. O. Schrieke, 1916, Het Boek van Bonang
* Utrecht: Den Boer – G.W.J. Drewes, 1969 The admonitions of Seh Bari : a 16th century Javanese Muslim text attributed to the Saint of Bonang, The Hague: Martinus Nijhoff
* De Graaf and Pigeaud "De eerste Moslimse Vorstendommen op Java"
* "Islamic states in Java 1500 -1700?.
* Amen Budiman "Masyarakat Islam Tionghoa di Indonesia"
* Prof. Slamet Mulyana "Runtuhnya Kerajaan Hindu-Jawa dan Timbulnya
* Negara-negara Islam di Nusantara

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...