Kamis, 03 Februari 2011

Rahsia Piramida Mesir

Piramida Mesir mangrupa salah sahiji ti tujuh keajaiban dunya ayeuna, saprak tiheula ditempo minangka wangunan anu misterius sarta megah ku jalma-jalma. Tapi, sanajan geus berlalu sabaraha warsih lilana, sanggeus sarjana sarta ahli ngagunakeun sajumlah badag pakakas peneliti anu akurat sarta canggih, masih tacan dipikanyaho, saha téa sabenerna anu geus nyieun wangunan buta anu luhur sarta megah éta? Sarta asalna ti kecerdasan manusa manakah prestasi anu henteu bisa dibayangkeun di luhur wangunan éta? Sarta naon tujuanana nyieun wangunan kasebut? Sarta dina wayah éta manéhna ngabogaan pamakéan anu kumaha atawa naon hartina? Teka-teki anu terus muter di jero benak kabéh jelema salila rébuan warsih, ti mimiti nepi ka ahir mangrupa misteri anu henteu bisa dijelaskeun. Sanajan sejarawan ngomong manéhna didirikan dina warsih 2000 leuwih SM, tapi pamadegan anu kitu kalahka henteu bisa ngécéskeun kebimbangan anu diinisiasikan ku sajumlah badag penemuan hasil panalungtikan.

Sajarah Mitos sarta Timuan Arkeologi

Saprak abad ke-6 SM, Mesir mangrupa tempat buronan karajaan Poshi, anu kaleungitan kalungguhanana sanggeus nangtung leuwih ti 2.000 warsih, narima kakawasaan anu asalna ti luar nyaéta karajaan Yunani, Roma, karajaan Islam sarta kakawasaan bangsa séjén. Sawaktu éta sajumlah badag karya kaceluk jaman Firaun dihancurkan, aksara sarta kapercayaan ageman bangsa Mesir sorangan sacara berangsur-angsur digantikeun ku budaya séjén, ku kituna kabudayaan Mesir kuna jadi surut sarta ancur, generasi pandeuri ogé kaleungitan sajumlah badag titilar anu bisa menguraikan petunjuk anu ditinggalkeun ku para pendahulu.

Warsih 450 SM, sanggeus saurang sejarawan Yunani berkeliling sarta anjog di Mesir, membubuhkan tulisan: Cheops, (aksara Yunani Khufu), konon cenah, ancur sanggeus 50 warsih. Dina wates nu tangtu sejarawan Yunani kasebut ngagunakeun kalimah "konon cenah", maksudna yén kebenarannya perlu dibuktikeun deui. Tapi, saprak harita pamadegan sejarawan Yunani kasebut kalahka jadi kutipan generasi pandeuri minangka bukti penting yén piramida didirikan dina dinasti karajaan ke-4.

Salila ieu, para sejarawan nganggap yén piramida nyaéta astana raja. Ku kituna, kitu ngomongkeun piramida, anu kabayang dina benak sacara tanpa disadari nyaéta perhiasan sarta barang-barang anu gemerlap. Sarta, dina warsih 820 M, sabot gubernur jenderal Islam Kairo nyaéta Khalifah Al-ma'mun mingpin pasukan, mimiti ngali jalan rusiah sarta asup ka piramida, sarta sabot kalayan henteu sabar asup ka rohangan, tetempoan anu kasampak kalahka nyieunana pohara kuciwa. Lain waé euweuh hiji ogé barang anu biasana dikubur babarengan layon, kawas mutiara, atawa ukiran, komo sekeping serpihan peupeus belah ogé euweuh, anu aya ngan hiji peti batu kosong anu euweuh panutupna. Sedengkeun tembok ogé ngan widang anu bersih kosong, ogé teu aya saeutik ogé ukiran tulisan.

Kacindekan para sejarawan ka prestasi mimiti ngasupan piramida ieu téh "ngalaman perampokan barang-barang dina astana". Tapi, hasil penyelidikan nyata némbongkeun, kamungkinan pencuri astana asup ka piramida ngaliwatan jalan séjénna nyaéta pohara leutik pisan. Di handapeun kaayaan dawam, pencuri astana ogé mustahil bisa maok tanpa ninggalkeun tapak saeutik ogé, sarta leuwih mustahil deui menghapus sakumna prasasti Firaun anu dilukiskan di luhur tembok. Dibandingkeun kalayan astana-astana séjén anu umumna dipinuhan perhiasan-perhiasan sarta harta karun anu berlimpah ruah, piramida buta anu diwangun pikeun miéling keagungan raja Firaun jadi pohara béda.

Sajaba ti éta, dina catetan "Inventory Stela" anu ditunda di jero musieum Kairo, kungsi disinggung yén piramida geus aya saprak mimiti saméméh Khufu neruskeun takhta karajaan. Tapi, ku alatan catetan dina batu prasasti kasebut sacara teuas nangtang tetempoan tradisional, aya masalah antara hasil panalungtikan para ahli sarta cara penulisan dina buku, saterusna sacara teuas mengecam peunteun panalungtikanana. Sabenerna dina keterbatasan catetan sajarah anu bisa ditampa, lamun alatan tetempoan nu tangtu tuluy mengesampingkan sawaréh bukti sajarah, tanpa disadari geus menghambat urang sacara obyektif dina melong kalungguhan sajarah anu sabenerna.

Téknik Wangunan anu Rongkah

Di Mesir, aya kitu loba piramida sagala rupa ukuran, standarna lain waé laér leuwih leutik, strukturnya ogé garihal. Di antarana piramida anu didirikan dina mangsa karajaan ke-5 sarta 6, loba anu geus garah sarta ancur, jadi bulenan puing, kawas contona piramida Raja Menkaure kawas dina gambar. Saterusna, piramida badag anu diwangun dina mangsa anu leuwih mimiti, dina hiji lini bumi dahsyat dina abad ke-13, di mana sawaréh batu ditembok palebah luar geus ancur, tapi alatan bagian dina ditunjang ku tembok penyangga, ku kituna sakumna strukturnya tetep pohara kuat. Lantaran éta, sabot ngawangun piramida buta, lain ngan sacara basajan nyusun 3 juta batu jadi wangun kerucut, lamun aya kakurangan dina rarancang konstruksi anu husus ieu, sawaréh waé anu garah, mangka bisa ngabalukarkeun sakumnana ambruk alatan abotna beungbeurat anu ditopang.

Deui ogé, bagaimanakah proyék wangunan piramida buta éta dipigawé, tetep mangrupa topik anu nyieun lieur para sarjana. Sajaba nimbang-nimbang sajumlah badag batu sarta tanaga anu diperlukeun, faktor pangpentingna nyaéta titik penclut piramida kudu aya di widang dasar pas di titik tengah 4 sudut luhur. Alatan lamun ke-4 sudutnya doyong sarta saeutik menyimpang, mangka sabot nutupan titik penclut mustahil menyatu di hiji titik, hartosna proyék wangunan ieu dinyatakeun gagal. Lantaran éta, mangrupa hiji poin anu amat penting, bagaimanakah nyimpen sajumlah 2,3 juta -2,6 juta buah batu badag anu saban batuna berbobot 2,5 ton ti permukaan taneuh nepi ka saluhur leuwih ti saratus méter di jomantara sarta dipasang ti mimiti nepi ka ahir dina posisi anu pas.

Kawas anu disebutkeun ku pengarang Graham Hancock dina karangannya "Sidik Ramo Pangéran": Di tempat anu rarampéolan ieu, di hiji sisi kudu ngajaga keseimbangan awak, sarta sisi séjénna kudu mindahkeun hiji demi hiji batu anu sahenteuna abotna 2 kali lipet mobil leutik ka luhur, dikunjal ka tempat anu pas, sarta mengarah pas dina tempatna, teuing naon anu aya dina pikiran pagawé-pagawé pengangkut batu kasebut. Sanajan élmu kanyaho modern geus memperkirakan sagala rupa cara sarta tanaga anu matak bisa pikeun ngawangun, tapi lamun ditimbang-timbang deui kaayaan riilnya, baris urang manggihan yén jalma-jalma kasebut tinangtu ngabogaan pangabisa atawa kakuatan fisik anu ngaleuwihan manusa dawam, kakara bisa ngabéréskeun proyék buta kasebut sarta mastikeun keakuratan atawa ketepatan presisinya.

Ka hal ieu, Jean Francois Champollion anu meunang sebutan minangka "Bapa Kanyaho Mesir Kuna Modern" memperkirakan yén jelema anu ngadegkeun piramida béda kalayan manusa ayeuna, sahenteuna dina "pamikiran maranéhanana miboga luhur awak 100 suku anu jangkungna sarua kawas manusa buta". Manéhna boga pamadegan, ditempo ti sisi pembuatan piramida, éta téh hasil karya manusa buta.

Senada jeung éta, Master Li Hongzhi dina ceramahnya dina kuriling Amérika Kalér warsih 2002 ogé kungsi nyigeung kamungkinan éta. "Manusa henteu bisa nyurtian kumaha piramida dijieun. Batu anu kitu badag kumaha manusa ngunjalanana? Sawatara urang manusa buta anu jangkungna lima méter ngunjalan hiji hal, éta kalayan manusa ayeuna mindahkeun hiji batu badag nyaéta sarua. Pikeun ngawangun piramida éta, manusa saluhur lima méter sarua kawas urang ayeuna ngawangun hiji gedong badag."

Pamikiran kitu daék henteu daék nyieun urang ngabayangkeun, yén piramida buta sarta sajumlah badag wangunan batu buta kuna anu kapanggih di sagala rupa penjuru dunya geus ngadatangkeun kamangmang anu sarua ka kabéh jelema: luhur badag sarta megah, kabentuk kalayan ngagunakeun susunan batu anu pohara badag, komo penyusunannya pohara sampurna. Kawas contona, di pinggiran dayeuh kalér Mexico aya Kastil Sacsahuaman anu disusun jeung batu buta anu abotna ngaleuwihan 100 ton leuwih, di antarana aya hiji batu buta anu jangkungna ngahontal 28 suku, kira-kira abotna ngahontal 360 ton (sarimbag kalayan 500 buah mobil kulawarga). Sarta di dataran kulon daya Inggris aya formasi batu buta, dikelilingi puluhan batu buta sarta nyieun hiji bunderan badag, di antara sawatara batu jangkungna ngahontal 6 méter. Sabenerna, sajumplukan manusa anu bagaimanakah maranéhanana éta? Naha sok ngagunakeun batu buta, sarta henteu ngagunakeun batu anu ukuranana dina hontalan pangabisa urang pikeun ngawangun?

Sphinx, singa bermuka manusa anu ogé mangrupa obyek penting dina panalungtikan ilmuwan, jangkungna 20 méter, panjang sakabéh 73 méter, dianggap didirikan ku pagawéan Firaun ke-4 nyaéta Khafre. Tapi, ngaliwatan urut anu didahar karat (erosi) dina permukaan awak Sphinx, ilmuwan memperkirakan yén mangsa pembuatannya meureun leuwih mimiti, sahenteuna 10 rébu warsih tiheula saméméh Masehi.

Saurang sarjana John Washeth ogé boga pamadegan: Yén Piramida buta sarta tatangga deukeutna nyaéta Sphinx jeung wangunan mangsa karajaan ke-4 séjénna sarua sakali béda, manéhna diwangun dina mangsa anu leuwih purbakala dibandingkeun mangsa karajaan ke-4. Dina bukuna "Ular Jomantara", John Washeth mengemukakan: perkembangan budaya Mesir meureun lain asalna ti wewengkon aliran walungan Nil, melainkan asalna ti budaya anu leuwih mimiti sarta hébat anu leuwih kuna rébuan warsih dibandingkeun Mesir kuna, warisan budaya anu diwariskan anu henteu dipikanyaho ku urang. Ieu, sajaba ékol sacara téknologi wangunan anu diuraikan saméméhna, sarta anu kapanggih di luhur nyaéta patung Sphinx pohara parna didahar karat ogé geus ngabuktikeun hal ieu.

Ahli élmu pasti Swalle Rubich dina "Élmu Kanyaho Kudus" némbongkeun: dina warsih 11.000 SM, Mesir pasti geus miboga hiji budaya anu hébat. Dina waktu éta Sphinx geus aya, sabab bagian awak singa bermuka manusa éta, sajaba sirah, écés sakali aya urut erosi. Perkiraannya nyaéta dina hiji caah dahsyat warsih 11.000 SM sarta hujan leubeut anu silih baganti tuluy ngabalukarkeun urut erosi.

Perkiraan erosi séjénna dina Sphinx nyaéta cai hujan sarta angin. Washeth mengesampingkan ti kamungkinan cai hujan, sabab salila 9.000 warsih di mangsa katukang dataran luhur Jazirah, cai hujan sok henteu mencukupi, sarta kudu melacak balik nepi ka warsih 10000 SM anyar aya cuaca goréng anu kitu. Washeth ogé mengesampingkan kamungkinan tererosi ku angin, alatan wangunan batu kapur séjénna dina mangsa karajaan ke-4 kalahka henteu ngalaman erosi anu sarua. Tulisan ngawangun gajah sarta prasasti anu ditinggalkeun mangsa karajaan kuna euweuh sapotong batu ogé anu ngalaman erosi anu parna kawas anu lumangsung dina Sphinx.

Profesor Universitas Boston, sarta ahli ti sagi batuan erosi Robert S. ogé sapuk jeung tetempoan Washeth sakaligus menujukkan: Yén erosi anu dialaman Sphinx, aya sawatara bagian anu jejerona ngahontal 2 méter leuwih, ku kituna berliku-liku lamun ditempo ti sudut luar, lir lambak, écés sakali mangrupa urut sanggeus ngalaman tiupan sarta terpaan angin anu hébat salila rébuan warsih.

Washeth sarta Robert S. ogé némbongkeun: Téknologi bangsa Mesir kuna mustahil bisa mengukir skala anu sakitu badag di luhur hiji batu buta, produk seni anu téknikna rumit.

Lamun dititénan sacara sakabéh, urang bisa menyimpulkan sacara logis, yén dina mangsa purbakala, di luhur taneuh Mesir, kungsi aya hiji budaya anu pohara maju, tapi alatan ayana pergeseran lempengan bumi, daratan batu tikerelep di lautan, sarta budaya anu pohara purba dina wayah éta pamustunganana disingkirkan, ninggalkeun piramida sarta Sphinx kalayan ngagunakeun téknologi wangunan anu sampurna.

Dina jangka wayah anu panjang di dasar lautan, piramida buta sarta Sphinx ngalaman rendaman cai sarta pengikisan dina waktu anu panjang, nyaéta cukang lantaran langsung anu ngabalukarkeun erosi anu parna ka Sphinx. Alatan bahan wangunan piramida buta Jazirah nyaéta hasil téknologi manusa anu henteu dipikanyaho jelema ayeuna, pangabisa erosi tahan caina laér ngaleuwihan batu alam, sedengkeun Sphinx terukir kalayan sakabéh batu alam, meureun ieu cukang lantaran anu nyata piramida buta dikikis ku cai sagara anu henteu kasampak ti permukaan.

Sphinx anu bertetangga deukeut kalayan piramida buta katempona pohara kuna. Para ilmuwan mastikeun yén ti awakna, saluran sarta irigasi anu kawas dikikis cai, manéhna kungsi ngalaman sawaréh cuaca anu beueus, lantaran éta memperkirakan yén manéhna pohara berkemungkinan geus aya saméméh 10 rébu warsih tiheula. (Lisénsi gambar: Xu Xiaoqian)

Asal: Inspiration Civilization Prehistoric for Mankind

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...