Kamis, 31 Desember 2015

Carita radio tahun 80-an

Sandiwara Radio kiwari kawas lamun kantun kenangan. Sumawonten hiburan anu digandrungi di era 80-an eta kiwari sesah kanggo balik deui. Kalaupun aya balarea teu pisan-pisan seantusias sepertos kejayaannya . Eta oge ngan sababaraha radio anu menyiarkannya .

Hal mekar jaman ngaliwatan media audio visual saleresna ngarobah saniskanten na. Hiburan anu mengudara eta kiwari atos tergerus kalawan modernisasi.

Dina mangsa kejayaannya sandiwara radio ditunggu pisan-antos. Ngandelkeun teknik audio sarta nu mawa acara anu hebat kawas lamun ngabantun pirsawan lebet ka jalan na carios.

Pirsawan bebas kanggo nyiptakeun sosok,nyiptakeun adegan,luyu kahayang sarta luyu imajinasi sewang-sewang. Ieu dingaranan Theatre of mind. Perkawis eta tangtos teu pisan-pisan dipibanda di media audio visual sepertos televisi.

Carios ngeunaan Mak Lampir contona dina Misteri Gunung Merapi. Efek-efek soanten menyeramkeun midamel pirsawan ngarasakeun betapa menyeramkeun sosok nini sepuh eta. Sumawonten wanci seuri. hiihiihiiii!

Dina wanci eta sandiwara radio meunangkeun tempat tersendiri di golongan balarea. Stasiun radio bersaing kanggo mintonkeun hiburan dunya dongeng bersuara ieu.

Sanggeus lungse beraktivitas saban poena balarea sok ngariung ngalingkung radio ngan kanggo meantoskeun sandiwara radio.

Lamun siaran melemah margi perkawis teknis pirsawan otomatis bade metepangkeun ceuli ka asal soanten margi henteu hoyong tinggaleun jalan carios na. Metot sanes?

Lamun Anjeun kaasup golongan anu ngaliwat warsih 1980-1990,wasta judul Saur Sipuh,Ceuk Tinular,Misteri Gunung Merapi,Mak Lampir tentulah henteu sejen deui. Ayana sandiwara radio mewedalkeun wasta-wasta tenar sepertos Ferry Fadly,Elly Ermawati,Ivone Rose,Maria Oentoe,Anna Sambayon,Idris Apandi sarta lianna.

Nanging dunya eta muter. Globalisasi tak tiasa dihindari deui. sahenteuna eta dialaman salah sahiji pemeran sandiwara radio di Radio Garuda 105 , 5 FM Bandung. Iwan Irawan L anu mangrupa salah sahiji pemeran sandiwara radio kalawan dongeng sipat inohong Sunda berjudulkan ' Sempal Guyon Parahyangan Si Kundang ' .

Lalaki 50 warsih ieu sok memerankeun inohong nu mere papatah dina saban carita. Di selingi bodoran tela nanging caos hartos midamel Sempal Guyon ngabogaan tempat di hate balarea Jawa Kulon.

" Sandiwara Radio ieu saleresna midamel hiburan kanggo sadaya jalmi. Sadaya ngantos dongeng-dongeng panganyarna anu bade disiarkeun," sanggem Iwan ka merdika.com,Saptu (4/5).
sinetron. Peryogi diinget Sandiwara Radio leres-leres mintonkeun hiji hiburan benten dina mangsa na.

" Ayana sandiwara radio di hate para pirsawan na bade sok di emut," caritana tinggal kenangan, moal balik deui dijaman serba internet...

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...