Minggu, 26 Agustus 2012

Saksi Sajarah Prabu Siliwangi Tacan Ditalungtik

Kaula Prabu Siliwangi nyakenkeun ka sadaya jamaah dienya sakayan kaula nu Insya Alloh ngabalai dina nyusuk nudihapurankeun ka ageman Islam (Kuring Prabu Siliwangi anu meyakinkan kakabéh anggota jamaah ngeunaan kaayaan kuring anu Insya Alloh mantuan dina masalah memperjuangkan Ageman Islam).

Tulisan ngagunakeun basa sandi Pajajaran éta tergores dina lembaran kelir bodas, kulit maung. Naskah kuna éta tersimpan rapih dina Musieum Prabu Siliwangi di dayeuh Sukabumi. Konon, tulisan éta ditulis langsung ku Raja Pajajaran, Prabu Siliwangi.

Henteu kawas wangunan Musieum umumna, Musieum Prabu Siliwangi anu bertempat di dayeuh Sukabumi éta diwangun dina lingkungan pasantrén Dzikir al Fath, kalayan arsitektur sunda mangrupa imah panggung ti awi.

Leuwih ti lima puluh koleksi tersimpan dina Musieum. Di antarana mangrupa pakarang jenis Kujang (has Jawa Kulon) sarta Keris, piring-piring gagarabah Cina, naskah kuna, sarta puluhan batu sagala rupa jenis sarta ukuran. "Batu-batu ngawangun sato sagara éta umurna rébuan warsih," kecap Muhamad Fajar Laksana, nu ngokolakeun musieum.

Nurutkeun lalaki anu ogé pamingpin Pondok Pasantrén Dzikr Al Fath, batu-batu kasebut kapanggih terpisah di sawatara walungan di Jawa Kulon, di anrtaranya Majalengka. Uniknya, sawatara batu ngawangun sato-sato sagara éta aya goresan tulisan kuna anu jiga jeung hurup India. "Kuring ogé tacan bisa maca, éta umurna rébuan warsih. Samentara ieu kuring kakara bisa maca hurup sandi Pajajaran," kecap Fajar, bari némbongkeun goresan tulisan di batu-batu purba.

Samentara di etalase kaca terpisah, aya dua buah batu kali dawam kawas bulatan mangkuk. Béda jeung batu saméméhna, tulisan dina dua batu éta mangrupa hurup sandi Karajaan Pajajaran anu geus dikawasa Fajar Laksana.
Nu Ngagaduhan Sang Raja Sajagad Kaayaan Sagala Nungabogaan Karajaan-karajaan (Saurang Raja anu ngabogaan kabéh karajaan di wewengkon karajaan-karajaan).
Pamangku Nagara Caraka Sakala Dewastu Kancana Jaya Purnama (Anu ngabogaan nagara sagala carita karuhun karajaan Jaya Purnama).

Batu kutan lain média hiji-hijina anu dipaké karajaan Pajajaran pikeun nulis. Di nusantara kuna, hususna di Jawa pohara umum ngagunakeun daun lontar pikeun tulis nulis. Di Musieum Prabu Siliwangi ogé aya selembar daun lontar ukuranana henteu leuwih ti 10 cm anu ditulis paréntah perang ngagunakeun geutah tangkal.
Dewastu Sakala Sungkar Parit Ngajungjung Parit Sakakala Dewastu (Ka kabéh pamingpin ditujukan surat ieu pikeun kabéh soldadu)

Sajaba batu-batu purba anu kapanggih di tempat terpisah, sawatara batu bernaskah hurup sunda Pajajaran sarta kitab Suwasit mangrupa warisan kulawarga Fajar Laksana sacara turun temurun. Lalaki berjanggut ieu ngaku minangka turunan ka tujuh ti anak Prabu Siliwangi anu ngaranna Nyai Rarasantang anu mangrupa ibunda ti Syaikh Syarif Hidayatullah (Wali Songo anu boga gelar Sunan Gunung Jati). Ku kituna manéhna sakaligus turunan kalima ti Sunan Gunung Jati.

Minangka saurang akademisi anu berpendidikan modern, Fajar Laksana saterusna muka pusaka-pusaka karajaan Pajajaran éta pikeun kapentingan panalungtikan akademis. Pikeun éta pisan manéhna saterusna ngawangun Musieum Prabu Siliwangi anu ditandatanganan langsung ku Wali Dayeuh Sukabumi Mokhamad Muslikh Abdussyukur.

Uniknya, lalaki anu ngahontal gelar Doktor dina widang Ékonomi Manajemén éta ngaku yén sawatara barang bersejarah éta dipigawé ngaliwatan ritual-ritual nu tangtu. Di antarana nyaéta gagarabah-gagarabah Cina anu jiga jeung gagarabah di kira-kira Keraton Kasepuhan Cirebon. Konon, gagarabah-gagarabah éta dibawa ku Puteri Ong Tien, salah sahiji pamajikan Sunan Gunung Jati anu asalna ti Cina.

Barang penting séjénna anu ditampa ti ritual nu ngokolakeun Musieum nyaéta surat Prabu Siliwangi di luhur kulit maung bodas anu eusina mangrupa penegasan Prabu Siliwangi anu geus Muslim sarta mindahkeun karajaanana ka alam gaib. Kulit maung éta kapanggih di wewengkon Désa Pajajar Kacamatan Rajagaluh Kabupatén Majalengka Jawa Kulon. Désa éta dipercaya jadi tempat mokhsa (ngiles) Prabu Sililwangi.

Unikna séjén, dina hiji ritual di Désa Pajajar Majelengka, Fajar mawa saurang fotografer pikeun memotret danau. Tétéla, nurutkeun pangakuan Fajar, sanggeus poto éta tercetak mecenghul gambar Gerbang candi has Jawa di hareup danau. Konon, Gerbang éta téh Gerbang utama karajaan Pajajaran anu aya di alam gaib, sedengkeun danau anu aya mangrupa lapang pikeun tempat ngariungna soldadu.

Ti lelaku anu dipigawé ku manéhna, Fajar ogé saterusna merekonstruksi denah Karajaan Pajajaran anu divisualisasikan jeung seni desain grafis komputer. Hasilna, urang bisa nempo kumaha denah sarta arsitektur Karajaan Pajajaran. Kaci percaya, kaci henteu

dialih basakeun ti sumberna :Gatra.com. Prabu Siliwangi

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...