Minggu, 26 Agustus 2012

Asal Usul Istilah "SUNDA"

Disusun Ku ;
Agus Satia Permana
Pamakéan istilah Sunda ayeuna hésé dibédakeun kalayan istilah Jawa Kulon, mindeng dicampur adukan, padahal sacara histori ngabogaan sajarah anu béda. Kadua istilah kasebut ngalaman parobahan pengertian sarta penafsiran, ku kituna mindeng lumangsung kekeliruan sarta keragu-raguan dina pamakéanana, utamana sabot istilah Sunda ngan dikonotasikan politis, dianggap sukuisme, ku kituna kapaksa istilah Sunda dina perkumbuhan sosial sarta budaya kudu digantian jeung sebutan Jawa Kulon.
Istilah Sunda dina catetan mangsa katukang dilarapkeun pikeun nyebutkeun hiji wewengkon (Sunda badag sarta Sunda leutik), sedengkeun di jero prasasti sarta naskah sajarah dipaké pikeun nyebutkeun wates budaya sarta karajaan di pulo Jawa bagian kulon (Jawa Kulwon), lain ngan kawates didina yuridiksi penerintahan Jawa Kulon ayeuna, didina Catetan Bujangga Manik disebut “Tungtung Sunda”.
Dataran-kepulauan Sunda
Pikeun masarakat anu mengenyam atikan dina medio 1960 an, istilah Sunda masih kapanggih didina panon ajar Élmu Bumi, hiji istilah anu menunjukan gugusan kapuloan anu disebut Sunda Badag sarta Sunda Leutik.
Sunda Badag nyaéta himpunan pulo anu ukuranana badag, diwangun luhur pulo Sumatera, Jawa, Madura, sarta Kalimantan. Sedengkeun Sunda Leutik nyaéta wewengkon anu perenahna dipalebah wétan Pulo Jawa, saprak ti Bali dipalebah kulon nepi ka Pulo Timor di palebah wétan ngawengku pulo-pulo Lombok, Flores, Sumbawa, Sumba, Roti sarta séjén-séjén (Ekadjati – 1995).
Nurutkeun R.W. van Bemmelen (1949), Sunda nyaéta hiji istilah anu dipaké pikeun menamai dataran bagian kulon sagara wewengkon India Wétan, sedengkeun dataran bagian tenggara dinamai sahul. Dataran Sunda dikelilingi ku sistim Gunung Sunda anu melingkar (circum Sunda Mountain System) anu panjangna kira-kira 7.000 km.
Pamadegan diluhur tinangtu ngadeukeutan paradigma masarakat dunya maya ayeuna anu keur néangan tapak Benua Antlantis, kawas Stephen Oppenheimer, saurang Profesor ti Universitas Oxford sarta Arysio Santios, Profesor ti Brazil. Konon dumasar penemuan para ahli Amérika sarta Jepang, anu ngarujuk dina ciri ciri kahirupan sarta genetika manusana, benua kasebut aya diwewengkon anu ayeuna disebut dataran Sunda. Pasualanana ayeuna, mampukah urang manggihan jawaban luhur panéangan kasebut, atawa ngan ‘bakutet’ kawasmonyét ngagugulung kalapa?”. Lamun dijaga poé kahareupnakeun patarosan kasebut terjawabkan, tinangtu baris sanggup ngarobah peta kesejarahan dunya.
Didina palajaran Élmu Bumi, dataran Sunda diwangun ti dua bagian utama, nyaéta bagian kalér anu ngawengku Kapuloan Filipina sarta pulo-pulo karang sapanjang lautan Pasifik bagian kulon sarta bagian kidul anu terbentang ti wétan ka kulon muali Maluku bagian kidul nepi ka léngkob Brahmaputra di Assam (India). Ku kituna bagian kidul dataran Sunda dijieun ku wewengkon mimitian Pulo Banda di wétan terus kaarah kulon ngaliwatan pulau-pula di Kapuloan Sunda Leutik (The Lesser Sunda Islands), Jawa, Sumatera, Kapuloan Andaman, sarta Nikobar nepi ka ka Arakan Yoma di Birma.
Didina Prasasti sarta Naskah Kuna
Di widang sajarah nurutkeun Ekadjati (hal.2): istilah Sunda anu menunjukan pengertian wewengkon di bagian kulon Pulo Jawa kalayan sagala akitivitas kahirupan manusa dijerona, mecenghul pikeun kahiji kalina dina abad ke-9 Masehi. Istilah kasebut kacatet dina prasasti anu kapanggih di Kebon Kopi, Bogor beraksara Jawa Kuna sarta berbahasa Malayu Kuna. Yén lumangsung kajadian pikeun mulangkeun kakawasaan prahajian Sunda dina warsih 854 Masehi. Dina wayah éta geus dipikanyaho ayana hiji wewengkon anu ngabogaan pangawasa anu dibéré ngaran Prahajian Sunda. Aya ogé anu nyebutkeun istilah ieu geus dimuat dina Prasasti Kabantenan. Prasasti kasebut ngécéskeun ngeunaan hiji wewengkon anu disebut Sundasembawa.
Data séjén anu nyebutkeun ngeunaan istilah Sunda kapanggih ogé, jeung guaran: “pamaréntahan Suryawarman ninggalkeun hiji prasasti batu anu ditemjukan di kampung Keusik Muara (Cibungbulang) di tepi sérang kira-kira 1 kilométer ti prasasti telapak gajah titilar Purnawarman. Prasasti ieu ngeusi inskripsi saloba 4 jajar. Bacaanana (nurutkeun Bosch) ;

ieu sabdakalanda juru pangambat i kawihaji panyca pasagi marsandeca barpulihkan haji su – nda. (Ieu tanda kedalan Rakryan Juru Pangambat dina [warsih Saka] 458 [yén] pamaréntahan wewengkon dipulihkan ka raja Sunda”. (RPMSJB, Buku kadua, hal 24).

Suryawarman di jero sajarah tatar Pasundan kacatet minangka raja Tarumanagara katujuh anu maréntah dina warsih 457 nepi ka jeung warsih 483 Saka pas pisan jeung warsih 536 nepi ka jeung warsih 561 masehi, sedengkeun warsih 458 Saka pas pisan kalayan 536 masehi atawa abad ka genep masehi.
Nepi ka ayeuna henteu kurang ti 20 buah jumlah prasasti anu kapanggih di wewengkon Jawa Kulon ayeuna. Nurutkeun waktuna bisa dikelompokan jadi (1) prasasti Tarumanagara (2) Sunda (3) Rumantak (4) Kawali (5) Pakuan Pajajaran. Sedengkeun ngaran-ngaran raja anu terulis dina prasasti kasebut, nyaéta (1) Rajadiraja Guru (2) Purnawarman (3) Haji (raja) Sunda (4) Sri Jayabupati (5) Batari Hyang (6) Prabu Raja Wastu – Niskala Wastu Kencana (7) Ningrat Kencana (Déwa Niskala) sarta (8) Prabu Guru Dewataprana (Sri Baduga Maharaja).
Carita anu dimaksudkan Ekadjati kasebut sarua jeung anu dimaksud Pleyte (1914), carita nangtungna karajaan Sunda aya dina naskah Kuna sarta berbahasa Sunda Kuna. Pangadeg ti karajaan Sunda nyaéta Terusbawa. Sedengkeun eksistensina kapanggih dina naskah Nagarakretabhumi (asal sekunder), anu ngécéskeun Terusbawa maréntah dina warsih 591 nepi ka kalayan 645 Saka, pas pisan jeung warsih 669/670 nepi ka kalayan 723/724 Masehi. Sedengkeun di jero Pustaka Jawadwipa I sarga 3 mengisahkan, yén:

“Telas karuhun wus hana ngaran deca Sunda tathapi ri sawaka ning rajya Taruma. Tekwan ring usana kangken ngaran kitha Sundapura. Iti ngaran purwaprastawa saking Bharatanagari”. (Saéstuna baheula geus aya ngaran wewengkon Sunda tapi jadi bawahan karajaan Taruma. Dina mangsa katukang dibéré ngaran (dayeuh) Sundapura. Ngaran ieu asalna ti nagari India) [Ibid].

Generasi ngora ayeuna leuwih nyurtian wates sunda bagian wétan nyaéta Cirebon. Penafsiran kitu henteu bisa disalahkan, nginget dina mangsa Walanda yuridiksi Propinsi Jawa Kulon diwatesan ngan smapai Cirebon. Ekadjati dina tulisanana ngeunaan Sajarah Sunda mengemukakan, yén:

... Taneuh Sunda perenahna di beulah kulon hiji pulo anu ayeuna jenenganana Pulo Jawa. Ku kituna eta wewengkon disebut oge Jawa Kulon. Ceuk urang Walanda mah West Java. Sacara formal istilah West Java digunakeun ti mimiti taun 1925, nalika pamarentah kolonial ngadegkeun pamarentah wewengkon anu statusna otonom sarta make ngaran Provincie West Java. Ti mimiti jaman Republik Indonésia (1945) eta ngaran propinsi anu make basa Walanda téh digantian ku basa Indonésia jadi Propinsi Jawa Kulon’.

Wewengkon Tarumanagara dina mangsa Purnawarman membawahi 46 karajaan wewengkon. Lamun dibentangkan dina peta wewengkon kasebut ngawengku jawa bagian kulon (Banten nepi ka Kali Serayu sarta Kali Brebes Jawa Tengah). Paska pemisahan Galuh sacara praktis karajaan Sunda kabagi dua, palebah kulon Walungan Citarum dikawasa Sunda (Terusbawa) sarta palebah Walungan Citarum bagian wétan dikawasa Galuh (Wretikandayun). Penyatuan balik Sunda jeung Galuh dimangsa tuluy lumangsung sawatara kali, kawas dina mangsa Sanjaya, Manarah, Niskala Wastu Kancana sarta Sri Baduga Maharaja.
Pikeun maluruh wates budaya, aya sawatara vérsi anu bisa diacu: Kahiji, dumasar Naskah Bujangga Manik, anu nyatet lalampahanana dina abad ke-16, ngadatangan tempat-tempat suci di Pulo Jawa sarta Bali, naskah kasebut diaku minangka naskah primer, ayeuna ditunda di Perpustakaan Boedlian, Oxford University, Inggris saprak warsih 1627, wates karajaan Sunda di palebah wétan nyaéta walungan Cipamali (kali Brebes) sarta walungan Ciserayu (Kali Serayu) Jawa Tengah. Dina catetan Bujangga Manik disebutkeun kalayan isitilah Tungtung Sunda, komo nurutkeun Wangsakerta,: wewengkon karajaan Sunda ngawengku sawatara wewengkon Lampung. Hal ieu lumangsung pasca pernikahan antara kulawarga karajaan Sunda sarta Lampung. Ngan waé Lampung dipisahkan ti bagian séjén karajaan Sunda ku Gupitan Sunda. Disisi séjénna. Sunda memang henteu nyieun karajaanana minangka karajaan Maritim.
Kadua, nurutkeun Tome Pires (1513) dina catetan lalampahanana, anu saterusna dibukukan dina hiji judul Summa Oriental, nyebutkeun wates wewengkon karajaan Sunda: aya ogé anu negeskeun, karajaan Sunda ngawengku satengah pulo Jawa. Sawaréh urang séjénna ngomong yén karajaan Sunda ngawengku sepertiga pulo Jawa ditambah seperdelapannya deui. Kuriling pulo Sunda tilu ratus legoa. Tungtungna nyaéta Cimanuk
Karajaan Sunda
Di jero buku Rintisan Penelusuran Mangsa Tiheula Sajarah Jawa Kulon (RPMSJB), uraian ngeunaan karajaan sunda nampaknya diwatesan saprak Maharaja Terusbawa nepi ka jeung Citraganda, atawa saprak warsih 669 M nepi ka jeung warsih 1311 M. Hal ieu bisa dipahaman nginget pembahasan karajaan-karajaan anu aya di tatar Sunda diuraikan pangsoranganna, kawas Sunda, Galuh, Kawali sarta Pajajaran.
Pembahasan kesejarahan ieu laér leuwih lega dibandingkeun kalayan paradigma masarakat tradisional anu sok mengaitkan Sunda kalayan simbol-simbol Pajajaran, atawa karajaan Sunda pamungkas. Lamun budaya Sunda ngan dipahaman ngan sawates Pajajaran, jeung hiji-hijina raja anu kaceluk, nyaéta Prabu Silihwangi, mangka masarakat di tatar Sunda baris berpotensi pikeun beuki kaleungitan tapak kesejarahannya. Masalahna nyaéta, mampukah masarakat Sunda ngarobah paradigmanya pikeun melemparkan kamangsa anu leuwih laér katukang ngaleuwihan tapak Pajajaran sarta Siliwanginya?.
Sebutan Sunda pikeun ngaran karajaan di Tatar Sunda anu nyokot ti gurat turunan Terusbawa rada kurang pas lamun dikaitkeun kalayan kesejarahan Sunda anu sabenerna. Istilah Sunda geus dipikawanoh saméméh dipaké ku Terusbawa, komo prasasti Keusik Muara anu menunjukan warsih 458 Saka (536 M) geus nyebutkeun ayana raja Sunda. Sacara logika pohara wajar lamun ditapsirkeun yén istilah Sunda geus dipaké saméméh warsih kasebut, alatan prasasti dimaksud tinangtu henteu dijieun langsung pas pisan kalayan istilah Sunda kapanggih. Sarta prasasti kasebut henteu nandakeun dimimitianana entitas Sunda, tapi ngan ngajelaskeun, yén memang geus aya pangawasa Sunda anu ngawasa dina wayah éta.
Istilah Tarumanagara dimungkinkan dilarapkeun pikeun ngaran karajaan Sunda anu aya di tepi kali Citarum. Nurutkeun sawatara vérsi, istilah Sunda dipaké sabot Ibukota Tarumanagara dipindahkan ka wewengkon Bogor. Lamun waé aya patalina antara Tarumanagara jeung Salakanagara, kamungkinan badag istilah Sunda ogé geus dipaké pikeun ngaran karajaan wewengkon atawa tapak budaya manusa anu aya di dataran Sunda.
Instilah Sunda (Sundapura) saméméhna kungsi dipaké ku Purnawarman minangka puseur pamaréntahan. Tarumanagara lekasan pasca maotna Linggawarman (669 M). Terusbawa nyaéta minantu Linggawarman nikah jeung Dewi Manasih, putrinya. Tarusbawa dinobatkan kalayan ngaran Maharaja Tarusbawa Darmawaskita Manunggalajaya Sundasembawa. Ti dieu para nu nulis sajarah Sunda umumna nyatet dimimitianana pamakéan ngaran karajaan Sunda. (***)

Asal Bacaan:
Kabudayaan Sunda (Hiji Pendekatan Sajarah) - Jilid 1, Edi S. Ekadjati, Pustaka JayaBandung, Citakan Kadua – 2005.
Rintisan Penelusuran Mangsa Tiheula Sajarah Jawa Kulon, Jilid 2 sarta 3, Tjetjep, SH dkk, Proyék Penerbitan Sajarah Jawa Kulon Pamaréntah Propinsi Wewengkon Tingkat I Jawa Kulon.
Eden In The East (Surga di Wétan), Stephen Oppenheimer, PT. Ufuk Publihishing House, Jakarta 2010
Atlantis The Lost Continent Finally Found, Aryo Santos, PT. Ufuk Publihishing House, Jakarta 2010 

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...