Minggu, 30 Januari 2011

Kebon Binatang

Karek ge bedul  réngsé ngepel lanté. Ujug-ujug,  kalayan antaré  ucing budug ngaliwat. opat sukuna anu kotor nyitakeun tapakna anu nyababkeun amarahna ngagudag ambeuk. manéhna tuluy ngudag ucing bari hohoak. Tapi sang ucing teh boga tanaga ekstra, sacara refleks manéhna kabur ngabeucir. atuh si bedul bari nahan ambek. "monyét siah, nyapekeun aing wae"
 
Sabot kitu ucing teh  ngeureunkeun léngkahna. panonna mureleng ka si bedul, tuluy ngomong, "kuring ucing juragan lain monyét"
 
Carita éta ngan sakadar rekaan carita pamohalan ucing bisa ngomong. Tapi, hiji hal anu dicandak hikmahna, dina urang undak-usuk basa teh,  tétéla urang mindeng kaliru. Lamun mah aya anu bisa dihampura ku urang, alatan bedul keur ngambeuk
 
  Tapi aya conto séjénna, kecap 'bangsat' (basa Indonesia), contona. binantang ieu saukur kutu busuk anu leutik anu ngabalukarkeun ararateul. tapi sato ieu meunang porsi  anu rongkah. manéhna sok datang bareng keur ambeuk ngabeurung. "Bangsat ngerakeun wae siah", kecap saurang boss sabot nyaho anak buahna nyajikeun jajanan murah ka batur bisnisna.
 
Tétéla sasatoan  mindeng jadi makhluk anu pang nalangsarana dina hasanah basa urang. manéhna mindeng dipaké dina waktu emosi keur kabeuleum. umpatan kalayan ngaléng sato leuwih ditarima dina ukuran norma kesopanan dibandingkeun semisal  nyebutkeun kelamin atawa perkelaminan.
 
Lamun henteu pikeun nyorongot ambeuk, ngaran sato bisa dianteubkeun kanu hal-hal anu goréng atawa negatif. Konotasi anu positif pohara saeutik pisan, istilah 'si panon heulang' pikeun nyebutkeun panon anu seukeut; manuk merak pikeun menunjukan keangunan; kancil, sato anu lincah, anu nempel dina sosok Abdul kadir-pemain menbal baheula anu kabireungeuh maenna lincah dilapangan  héjo

Saleuwihna, urang condong ngunjalan kabéh penghuni 'kebon binatang' dina kalimah anu berkonotasi négatif. istilah ci  panon buaya nyaéta sebutan pikeun anu ngagunakeun cai panon pikeun melemahkan haté lawan ngomongna. Otak hurang nyaéta cercaan garihal pikeun maranéhanana anu pohara lila dina nyurtian hiji hal anu pohara basajan. Kotok sayur nyaéta sebutan pikeun jelema borangan.

Ogé kitu kalayan istilah buaya darat, padahal konteksnya teu pas. Pikeun menunjukan prilaku anu gunta-ganti pasangan, sakuduna sato kalinci leuwih pas. Sato ieu leuwih doyan kawin sarta boga loba anak anu loba. Pangparnana nyaéta perumpamaan sato kalayan manusa. waktu lumangsung tindakan amoral, contona incest,serta merta pasangan kasebut dianggap kawas sato. Padahal dina élmu genetika, hasil hubungan dina kekerabatan anu deukeut baris ngabalukarkeun turunan anu cacad. rasana teu kungsi ucing atawa kotok dikira-kira urang anu pengkor sukuna atawa cacad séjénna anu dawam hadir alatan perkawinan anu boga hubungan getih.

Leuwih laér dunya fabel ogé méré implikasi ngeunaan sipat sato. Peucang idéntik jeung sato cerdik, bangor, resep maok bonteng milik patani. Alatan éta si peucang minangka anak bangor kudu dihukum sarta ulah dibéré ampun. sabenerna ieu hal unik. di indonésia anu agraris ieu sakuduna basa urang beunghar kalayan ngababaturan kalayan makhluk sakurilingna. sato jadi réncang, lain deui sarupaning sosok anu mindeng nyieun masalah. Urang  indian kalahka ngasupkeun  unsur sato dina ngaran maranéhanana.

Nagari ieu ogé sabenerna ngabogaan sajarah pageuhna antara manusa jeung sato sakurilingna. komo dina sajarah aya ngaran sato jadi ngaran sosok penting saperti maha patih Gajah Mada sarta Hayam Wuruk. sawatara suku di nagari urang oge sarua nunjukeun keakraban jeung sato. Urang sunda, contona miboga panggero husus pikeun sato dumasar umurna. Anak munding digeroan eneng. Dijawa, anak munding digeroan gudel.

Tapi kitu deui, sabot amarah ngarerab awak urang, keakraban éta dumadakan leungit.nu kaluar teh unpatan kasar sasatoan: "monyét siah, dasar munyuk".

Komik anu medal dina warsih 1970-an, msialnya, beunghar baris umpatan anu leuwih netral, kawas "bedebah, keparat, kurang ajar atawa sundel". lamun daék kaleuleuwihan, kecap-kecap ieu laér leuwih ngahormatan biantang, anu teu séjén makhluk anu hirup babarengan manusa anu ceunah berbahasa.

Sumber diropea tina karya Irfan Budiman, kebon binatang, TEMPO, 3 Mei 2009. 

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...