Selasa, 01 Mei 2012

Paradiso nu nyumput di Taneuh Pasundan


Green Canyon aya di Cijulang, Jawa Kulon, anu jarakna kira-kira 285 km ti Jakarta (31 km ti Basisir Pangandaran).

Tempat ieu mangrupa sajumplukan gua, kalayan stalagtit sarta stalagmit anu nyumput di balik gawir-gawir héjomeureun éta pisan naha dingaranan Green Canyon, pelesetan ti Grand Canyon di Amérika Sarikat. urang dinya dawam nyebutkeunana Cukang Taneuh.

Pikeun nuju ka gua teh, Anjeun kudu nuju darmaga sarta meuli tiket. Lamun indit dina waktu poé libur (sumawona ahir minggu anu panjang), bisa dipastikeun Anjeun kudu nungguan sawatara jam nepi ka meunang giliran naékan parahu nuju gua.

Parahu-parahu wisata anu dioperasikeun nyaéta milik masarakat satempat, tapi diatur ku pamaréntah kabupatén. Hiji parahu bisa ngunjalan nepi ka lima panumpang jeung harga sewa Rp 75.000. Lamun hayang ngojay di gua, Urang bisa ngajurung awak parahu nungguan, tangtu jeung waragad nu tangtu.

Maranéhanana baris ménta Rp 100.000 pikeun sapoé jeput pinuh, tapi tinangtu Anjeun moal méakkeun hiji poé di ditu. Tawar heula, meureun Anjeun bisa meunangkeun Rp 80.000 di usum liburan sarta Rp 50.000 sabot keur sepi nu datang.

Unggal parahu sok nyadiakeun pelampung pikeun penumpangnya, ku kituna lamun Anjeun kurang bisa ngojay, ulah salempang teuing. Para turis biasana ogé ngamangpaatkeun batu-batu gua pikeun melompat ka cai anu herang.

Tempat ieu masih asli, tetempoanana ogé éndah pisan.

Lamun Anjeun henteu resep ngojay, Anjeun bisa ngamangpaatkeun wayah ngarasakeun tetempoan endah, bari motret. Saméméh panto asup gua, aya hiji darmaga leutik anu biasana dipaké ku parahu pikeun nungguan. Di ditu aya sawatara padagang anu ngajual inuman sarta kadaharan leutik.

Salah sahiji kakurangan ti Green Canyon nyaéta parawatanana anu masih kurang alus, meureun alatan tempat ieu mangrupa objek wisata anu relatif anyar. Di dieu, ngan aya tilu toilet sarta hiji mushola leutik, padahal dina waktu liburan nu datang bisa ngahontal nepi ka ratusan urang.

Tapi, urang ditu sok nyokot untung ku cara nyadiakeun kamar-kamar leutik sarta tempat sholat anu leuwih meujeuhna, ngan ukur ku tarif Rp 2.000. Tempat parkir anu aya di peuntas darmaga cukup lega, jeung waragad Rp 3.000 pikeun sapoé pinuh.

Di sakuriling wewengkon parkir aya deretan warung anu ngajual sangu sarta lauk beuleum sarta kalapa ngora. Meureun Anjeun ogé hayang ngarasakeun kadaharan lokal kawas lotek, karedok sarta rujak tumbuk. Sajaba hargana murah, pohara cocog pikeun ngeusian beuteung sanggeus capé ulin di gua!Nuju Green Canyon

Kalayan mobil pribadi, ti Jakarta Anjeun bisa ngaliwatan tol Cipularang nuju Bandung. Kaluar tol di Cileunyi, cukruk  jalan Ciawi-nagreg nuju Tasikmalaya. Saméméh Rajapolah, Tasikmalaya, belokeun ka katuhu sarta cokot rute Ciamis-Banjar. Ti ditu Anjeun baris nempo tanda-tanda anu némbongkeun arah ka Pangandaran. Wayah tempuh Jakarta-cijulang 6-7 jam.

Lamun Anjeun baris menempuh lalampahan jeung tutumpakan umum, ti Terminal Kampung Rambutan, PO Budiman nyadiakeun beus jurusan Pangandaran. Ti Grogol sarta Tangerang ogé aya sawatara beus anu ngaladénan rute ieu. Sesampainya di Pangandaran, Anjeun kudu baganti beus anu nuju Cijulang. Terminal Cijulang aya kira-kira 1 km ti Green Canyon.

Sajaba jalur darat, aya ogé pangapungan Jakarta-pangandaran ngaliwatan Bandung sapoé sakali ti maskapai Susi Cai. Anjeun leuwih hadé mesen tiket laér-laér poé.
Informasi séjénna

Leuwih alus Anjeun nyiapkeun duit tunai anu cukup, alatan ATM pangdeukeutna aya kira-kira 1 km ti Green Canyon — di Bank BRI pas di peuntas kantor kacamatan Cijulang. Nu nyicingan lokal anu kuring panggihan ngomong, mesin kasebut mindeng kehabisan duit tunai.

Lamun hal éta lumangsung, Anjeun baris kapaksa menempuh kira-kira 4 km pikeun meunangkeun mesin ATM saterusna. Tangtu Anjeun henteu hayang ieu lumangsung lain?

Para nu datang ogé bisa ngalakonan body rafting di kira-kira Gua Kelelawar. Aktivitas ieu dikokolakeun ku para awak parahu migawé bareng kalayan karang taruna désa satempat. Katakan dina awak parahu yén anjeun hayang ngalakonan body rafting sarta maranéhanana baris nganteur anjeun ka tempatna. Wayah anu diperlukeun kira-kira 3-4 jam sarta tangtu waé jeung waragad tambahan

Euweuh akomodasi di kira-kira Green Canyon. Hotél pang deukeut nyaéta di Panireman Riverside biwir walungan nuju ka Basisir Batu Karas, kira-kira 15 menit ti Green Canyon. Hotél-hotél séjén aya di kira-kira Basisir Batu Karas, tempat wisata anu baris dibahas dina tulisan saterusna.

Tulisan diropea ti : google.com

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...