Selasa, 26 April 2011

Cara Snouck Melong Si Kabayan

Ku : Atep Kurnia*)

15 Juli 1889, Christiaan Snouck Hurgronje (1857-1936), orientalis Walanda terkemuka, babarenganjeung Haji Hasan Mustapa (penghulu gede Bandung, 1893-1916) anu dipikawanohna di Mekah dina 1885, Snouck berkeliling Pulo Jawa pikeun nalungtik aspék-aspék kahirupan Islam sarta carita rahayat

Pertama-tama maranéhanana indit ka Sukabumi, tuluy Bandung, Garut, Calincing, Cirebon, sarta saterusnaSnouck Hurgronje sarta Islam, 1989: 205-206). Sajaba ti éta, Snouck ngabandingkeun  Si Kabayan jeung inohong lucu ti Éropa, Uilespiegel. Snouck meunteun sawatara carita Si Kabayan aya anu saruametotna jeung Uilespiegel. Tapi aya ogé, dongeng Si Kabayan anu leuwih interesan ti Uilespiegel, "Alatanngeusi conto-conto ngeunaan kelakar rahayat anu garihal, anu loba di antarana teuing nurutkeun tetempoanÉropa pikeun ditarjamahkeun (hal. 16).

Christiaan Snouck Hurgronje (1857-1936) lahir dina 8 Pebruari 1857 di Tholen, Oosterhout, Walanda. Manéhna kaasup orientalis Walanda terkemuka. Kajiannya ngeunaan ibadah haji ka Mekah, Het Mekkaansche Feest, manéhna pungkaskeun dina 1880 di Universitas Leiden anu diasupanana saprak 1875. Hindia Walanda mimitian dijejaknya dina 1889.

Manéhna nu ngarojong ideu pemisahan pulitik jeung ageman. Sajaba ti éta, ialah peletak dasar pulitik asosiasi, manéhna mengusulkan ambéh bangsa Indonésia leupas sarta berpendidikan. Alatan kalayan atikan anusarta netral, kaum Muslimin baris bisa dijauhkan ti Islam (Kawan Dina Pertikaian, Karel Steenbrink, 1995: 120-122).

Tapi, aya hal metot anu meureun rada luput urang perhatikan ti penasihat urusan basa-basa Wétan sartahukum Islam saprak 15 Maret 1891 éta. Tétéla, manéhna miboga minat ka kabudayaan Sunda. Étadimimitian sabot manéhna memohon ka Gubernur Jenderal C. Pijnacker Hordijk pikeun nalungtik kahirupanageman sarta carita rahayat di Pulo Jawa. Permohonannya dikabulkan.

Nyusul medalna besluit Raja Walanda dina 22 Juli 1889.

Saméméh besluit éta kaluar, dina 15 Juli 1889, babarengan jeung Haji Hasan Mustapa (penghulu badagBandung, 1893-1916) anu dipikawanohna di Mekah dina 1885, Snouck berkeliling Pulo Jawa pikeunnalungtik aspék-aspék kahirupan Islam sarta carita rahayat. Pertama-tama maranéhanana indit ka Sukabumi, tuluy Bandung, Garut, Calincing, Cirebon, sarta saterusna (Snouck Hurgronje sarta Islam, 1989: 205-206).

Ti lalampahan éta, Snouck di antarana ngumpulkeun dongeng-dongeng Si Kabayan. Titilarna bisa ditempo diUniversitas Leiden. Edi S. Ekadjati, dkk. (Naskah Sunda, 1988) kungsi mendatanya. Perinciannya, Judul Naskah Kumpulan Carita (nomer kode naskah LOR.7667), Dongeng Kabayan (LOR. 7676), Dongeng-dongeng Kabayan (LOR. 7691), sarta Carita Kabayan (LOR. 7694).

Luhur hasil gawé Snouck, Paul Hambruch ngasupkeun dongeng-dongeng Si Kabayan ka dina bukunaMalaiische MäRCHEN: Aus Madagaskar und Insulinde, anu medal 1927. Sajaba Hambruch, pamajikanWalanda anu turut manggihan unsur kimia Hafnium (Hf) Dirk Coster (1889- 1950), Lina Maria-coster Wijsman, ngamangpaatkeun data éta jadi disertasi doktoralnya.

Wijsman méré judul disertasinya "Uilespiegel verhalen in Indonesie: in het Bizonder in de Soendalande". Édisi Indonesianya ditarjamahkeun ku Koesalah Soebagyo Toer jadi "Si Kabayan: Carita Lucu di IndonésiaUtamana di Taneuh Sunda" (Terbitan PT Pustaka Jaya digawé babarengan kalayan lembaga ilmiah Walanda, Koninlijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde [KITLV-JAKARTA], Désémber 2008).

Disertasi anu junun dibéla di Universitas Leiden, Walanda dina Jumaah, pukul 16.00, 7 Juni 1929, éta nyatetsarta meringkas 134 dongeng Si Kabayan anu dikumpulkan Snouck. Ditambah ti R.A. Kern, sarta R. Satjadibrata. Samentara éta, teks gembleng berbahasa Sunda anu eusina dongeng-dongeng Si Kabayan ngan disajikan 80 dongeng, kawas anu bisa urang baca ti bab kadua buku kasebut.

Kumaha Si Kabayan di panon Snouck? Jawabannya bisa disusud ti disertasi Lina Maria. Dina disertasi étaaya pamadegan Snouck anu patali jeung Si Kabayan, utamana ti bukuna ngeunaan Acéh, De Atjehers (1893).

Nurutkeun Snouck, di na pandangan urang Sunda Si Kabayan ampir sok diasosiasikeun jeung carita lucu (hal. 23). Dongeng-dongeng inohong lucu ieu mindeng kali diceritakan balik di antara urang Sunda, boh ku kolotboh kaum ngora. Henteu ngan sawates dongengna wungkul, tapi ogé sindiran sarta kutipan ti Si Kabayan ogémindeng diwacanakeun ku  urang Sunda (hal. 22).

Tapi anu dahsyat nyaéta astana Si Kabayan. Nurutkeun Snouck, astana Si Kabayan aya di Pandeglang sartatempat-tempat séjénna di Banten. Astana Si Kabayan biasana di handapeun naungan tangkal limus. Lobanaastana Si Kabayan, "Alatan Kabayan maot kalayan leuwih ti hiji sabab" (hal. 35).

Sajaba ti éta, Snouck membandingkan Si Kabayan jeung inohong lucu ti Éropa, Uilespiegel. Snouck meunteun sawatara carita Si Kabayan aya anu sarua metotna jeung Uilespiegel. Tapi aya ogé, dongeng Si Kabayan anu leuwih interesan ti Uilespiegel, "Alatan ngeusi conto-conto ngeunaan kelakar rahayat anugarihal, anu loba di antarana teuing nurutkeun tetempoan Éropa pikeun ditarjamahkeun (hal. 16).

Meureun éta sababna, dina disertasi Wijsman, aya dua dongeng Si Kabayan anu henteu ditarjamahkeun ka basa Walanda, tapi malah kana basa Latin, nyaéta dongeng no. 63 sarta 103, anu eusina sisi-sisi seksualitas Si Kabayan.

Snouck ogé ngagambarkeun sipat Si Kabayan leuwih "gélo" ti Uilespiegel. Uilespiegel anu berprofesi minangka kusir karéta kuda ngan nepi ka ngaminyakan sakumna karéta kuda tuannya, tapi "Kabayan soknéwak kecap-kecap  panasihatnya sacara kaliru, sarta ngabalukarkeun cara manéhna ngalaksanakeunparéntah maranéhanana sok nyieun ngeri, heran, atawa rarugi." Balukarna, Si Kabayan mindeng ngalamanmaslah badag, cacak ahéngna sok bisa ngaloloskeun diri.

Dina pamustunganana, meureun urang patut nanya-nanya, beneur teu,  Snouck anu mimiti ngumpulkeunmalahan Haji Hasan Mustapa anu ngumpulkeunana? Atawa aya baturanu ngirimkeun naskahnya ka nagari Walanda, kawas halna R. Abubakar Djajadiningrat anu méréinformasi sakurilingeun kahirupan di Mekah, tapi henteu dicatet satitik ogé ku Snouck dina Het Mekkaansche Feest (1880). Hayu urang tarapti!***

*) Nu nulis ( universal perpustakaan fisikawan dongeng-dongeng Si Kabayan? tapi  , nu nulis ucul, bergiat dina sawala bulanan Pusat Studi Sunda (PSS) sarta Komunitas Bakatul Bandung.

Asal: http://newspaper.pikiran-rakyat.com/

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...