Selasa, 26 April 2011

Abah Anom Ciptagelar - Ngajaga Talari

Salila 26 warsih éta ogé Abah Encup Sucipta maréntah maké kakuatan wangsit sarta bebendon. Babarengan kalayan pola talari éta, Abah Encup sanggup menyesuaikan diri jeung kamajuan jaman. Manéhna ninggalkeun tapak anu cukup signifikan, kalayan keberanian muka diri ka modernisasi. Manéhna menggulirkan program listrik asup désa liwat pembuatan turbin pikeun mikro hidro anu hasilna sanggup menerangi ampir sakumna imah-imah incu buyut di wewengkon Ciptarasa. Sajaba ti éta, almarhum nyieun sawatara usaha séjénna kawas penggalian emas sarta nyieun radio siaran swasta. Salila leuwih ti 15 warsih Abah Anom sarta pamiluna mendiami wewengkon Ciptarasa pikeun saterusna luhur dasar wangsit anu ditarimana, Abah Anom sarta sajumlah pamiluna "hijrah" ka bagian kalér atawa kira-kira 15 kilométer ti pilemburan asal. Wewengkon anu anyar dibukbak ieu pisan saterusna dingaranan minangka wewengkon Ciptagelar. Tempat ieu pisan anu jadi panyicingan kulawarga almarhum, babarengan Ema Sipuh sarta katilu barudakna, samentara Ema Anom masih tetep menempati wewengkon pilemburan Ciptarasa.

SALASA, 6 Nopémber, kira-kira pukul 02.00 dini poé, Pamingpin Kahijian Adat Banten Kidul Ciptagelar, Encup Sucipta (42) anu leuwih dipikawanoh jeung sebutan Abah Anom, mengembuskan nafas pamungkas alatan serangan jantung. Pamingpin ngora nu mawa nuansa modernisasi di lingkungan anu sok dikungkung ikatan talari ieu dileupas pinuh haru ku saeutikna 30.000 anggota kahijian adat atawa incu buyut abah.
"INCU buyut" Kasepuhan Adat Banten Kidul di Ciptagelar, Cisolok, Kab. Sukabumi, waktu memeriahkan acara Seren Taun nyanghareupan asupna hasil panenan ka Leuit Si Jimat.*DANI S. WIRIA/"PR"

Abah Encup mewarisi takhta kapamingpinan masarakat Kasepuhan Adat Banten Kidul ti bapana, Abah Ardjo. Sanajan waktu éta masih aya baraya Abah Anom anu leuwih kolot sarta boga pangalaman, kitu pisan kanyataanana, suksesi digantungkan dina naon anu maranéhanana sebut wangsit. Konon Abah Ardjo narima tilu kali wangsit ambéh kapamingpinan kasepuhan adat dibikeun ka putra bungsuna. "Abah teu bisa ngabantah. Abah oge kudu ikhlas papisah jeung babaturan, mangsa rumaja abah jeung sagala kasenangan mangsa sakola sakumaha anu dirasakeun ku rumaja-rumaja sejenna. (Abah henteu bisa néngtéréwéléng. Abah ogé kudu ikhlas berpisah kalayan réncang-réncang, mangsa rumaja Abah sarta kabéh kesenangan wayah sakola sakumaha anu dirasakeun ku rumaja-rumaja séjénna)," ceuk Abah Encup Sucipta sabot papanggih kalayan "PR" di Imah Gede (imah badag anu husus ditempatan kulawarga Abah Encup) Ciptagelar réngsé prosesi Seren Taun, dina Agustus 2004 tuluy.

Nempatkeun anu kontroversial jeung ékol wangsit éta awalna memang meunang protes ti baraya-baraya kolot Abah Encup. Sarua kawas kemelut di Kesultanan Cirebon atawa Kesultanan Pakubuwono sawatara waktu kaliwat. Tapi protes anu ditujukan ka Abah Ardjo anu wayah éta pareng masih hirup, ditepis jeung hiji ékol wangsit sarta lain karék pribadi Abah Ardjo.

Ketetapan jadi hiji keharusan anu ngandung hiji konsekuensi bebendon. Lamun henteu dilaksanakeun baris lumangsung balai badag pikeun sakumna anggota masarakat kasepuhan adat. Jeung hiji kalimah wangsit éta pisan kabéhanana jadi pasrah sarta Abah Encup Sucipta melenggang minangka Pamingpin Kasepuhan Adat Banten Kidul Ciptagelar nepi ka ayeuna.

**
Henteu karasaeun Abah Encup Sucipta kalayan mulus mingpin masarakat Kasepuhan Adat Banten Kidul Ciptagelar salila 26 warsih. Dumasar pangakuan almarhum sabot masih hirup, jumlah warga anu jadi anggota sacara tetep anu saterusna disebut minangka incu buyut abah saloba 30.000 jelema. Jumlah éta tacan kaasup simpatisan anu jumlahna laér ngaleuwihan jumlah anggotana. Hal ieu bisa ditempo ti lobana anggota sarta simpatisan anu datang dina saban acara Seren Taun salila hiji minggu pinuh.

Salila 26 warsih éta ogé Abah Encup Sucipta maréntah maké kakuatan wangsit sarta bebendon. Babarengan kalayan pola talari éta, Abah Encup sanggup menyesuaikan diri jeung kamajuan jaman.

Manéhna ninggalkeun tapak anu cukup signifikan, kalayan keberanian muka diri ka modernisasi. Manéhna menggulirkan program listrik asup désa liwat pembuatan turbin pikeun mikro hidro anu hasilna sanggup menerangi ampir sakumna imah-imah incu buyut di wewengkon Ciptarasa. Sajaba ti éta, almarhum nyieun sawatara usaha séjénna kawas penggalian emas sarta nyieun radio siaran swasta.

Salila leuwih ti 15 warsih Abah Anom sarta pamiluna mendiami wewengkon Ciptarasa pikeun saterusna luhur dasar wangsit anu ditarimana, Abah Anom sarta sajumlah pamiluna "hijrah" ka bagian kalér atawa kira-kira 15 kilométer ti pilemburan asal. Wewengkon anu anyar dibukbak ieu pisan saterusna dingaranan minangka wewengkon Ciptagelar. Tempat ieu pisan anu jadi panyicingan kulawarga almarhum, babarengan Ema Sipuh sarta katilu barudakna, samentara Ema Anom masih tetep menempati wewengkon pilemburan Ciptarasa.

Kiwari kalayan pola anu sarua, wangsit nunjuk putra pangkolotna Abah Encup, nyaéta Abah Ugi jadi pewaris singgasana. Sacara resmi seserahan iteuk estafet kapamingpinan ieu kakara baris dikukuhkan sanggeus umur wafat Abah Anom Encup Sucipta 40 poé.

Abah Ugi minangka ahli waris takhta kapamingpinan Kahijian Adat Banten Kidul masih tacan daék nyarita ngeunaan konsép kapamingpinanana dina kaayaan duka anu masih menyelimuti. Memang sempet mecenghul saeutik kamangmang ka sosok Ugi anu anyar umurna 23 warsih.

Kamangmang anu sarua ogé sempet mecenghul dina poé-poé kahiji Abah Encup Sucipta mingpin massa anu jumlahna puluhan rébu sarta sumebar di sagala rupa wewengkon ieu. Ma`lum, waktu takhta dibikeun ku Abah Ardjo, Encup Sucipta masih umurna welasan warsih.

Umur anu ngora teuing pikeun bisa ngadalikeun kitu loba masarakat, sakaligus ngabéla adat istiadat anu salila ratusan warsih jadi cecekelan pamilu kahijian adat.

Laun laun kapercayaan incu buyut sarta jajar kolot pulih sanggeus Abah Encup sanggup ngadalikeun manajemén pamaréntahan Kahijian Adat Banten Kidul. Tuluy naha Abah Ugi, sang pewaris takhta almarhum Abah Encup Sucipta, baris sanggup mengayomi puluhan rébu masarakatna?

Kalayan pangalamanana minangka saurang anu kungsi mengenyam atikan luhur sarta umur anu cukup dewasa, Abah Ugi diharepkeun sanggup jadi pengayom anu nyurtian adat istiadat sarta karakteristik masarakat anu geus diwangun salila ratusan warsih. (Dani S. Wiria/"PR")***
Wangsit pikeun Ngajaga Talari

Sumber diropea ti http://www.pikiran-rakyat.com/cetak/2007/112007/20/ciptagelar.htm

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...