Selasa, 01 Maret 2011

Psst... Resep Rusiah Coca-cola 'Kaungkap'

Aya henteu jelema anu kungsi ngaho resep asli Coca-cola? Racikan inuman anu diciptakeun ku Johnsaurang pakar farmasi pangobatan dina taun 1886 salila ieu dianggapna hiji misteri. Pemberton,


Tapi, hiji laman ngaranna, Thisamericanlife.org, mengklaim geus manggihan hiji daptar dina artikel serat kabar anu terpotret. Artikel éta méré pitunjuk bahan-bahan sarta takaran pas pikeun ngahasilkeun inuman anu dipikawanoh di sakuliah dunya éta.

Serat kabar Atlanta Journal-constitution édisi 8 Pebruari 1979 ngabogaan poto hiji jalma anu nyekel hiji buku kalayan resep anu diklaim nyaéta tiruan pas resep Pemberton, kitu tulis Telegraph, Kemis (17/2).

Daptar dina buku dijudulan Merchandise 7X, dilaporkeun ngandung takaran pas ti minyak béda pikeun ngahasilkeun resep rusiah Coca-cola

Cacak ngan ngahasilkeun hiji persén ti formula total inuman kasebut, Merchandise 7X dianggap minangka resep anu méré rasa unik dina inuman hampang populér kasebut.

Resep pituin? Ulah ditanya, nepi ka kiwari resep resmi Coca Cola dilaporkeun dijaga heureut salila 24 jam dina lomari beusi kandel di Georgia, Atlanta, Amérika Sarikat.

Geremet kalayan racikan rusiah vérsi Merchandise, tengok daptar dihandap katut.

Ekstrak Coca éncér 3 drams USP (+ 3/4 séndok téh)

Asam Sitrat 3 oz (88.7205887 ml/85 gram).

Kafeine 1oz (28 gram/30 ml)

Gula 30 (Dina poto artikel henteu écés sabaraha takaran anu diperlukeun)

Cai 2,5 galon

Jus Lemon 2 pints 1 qrt (946 ml)

Vanila 1oz (28 gram/30 ml)

Karamel 1,5oz (32gram/45ml) atawa leuwih pikeun ngawarnaan

7X penguat rasa (paké 2oz (60 ml/56gram) penguat rasa minangka hijian nepi ka 5 gils sirup/0,59 liter):

Alkohol 8oz (224 grams/240 ml)

Minyak Jeruk 20 tetes

Minyak Lemon 30 tetes

Minyak siki pala 10 tetes

Minyak ketumbar 5 tetes

Minyak neroli 10 tetes

Minyak kai amis 10 tetes 

Sumber diropea ti : http://www.republika.co.id

Kisah Wang Zipping, Legenda Grandmaster Wushu Muslim Cina (1881-1973)

Saratus dalapan puluh kilométer ti kaléreun Dayeuh Terlarang (Beijing ayeuna), perenahna aya dayeuh Changzhou, tempat bubumena suku Hui. Hui nyaéta salah sahiji suku Muslim di Cina. Tapi, sajaba Islam, ayahal anu jadi kaseneng anggota suku Hui, nyaéta tradisi seni bela diri.

Saméméh diciptakeun pakarang, Wushu mangrupa pakakas utama perang sarta pertahanan diri di Cina. Para pemimpin Hui sok nyorong anggotana diajar Wushu minangka 'kabiasaan suci' supaya nguatkeun disiplin sarta kawani pikeun bajuang sakaligus ngajaga taneuh maranéhanana.

harita teh masjid-masjid, pikeun suku Hui, lain ngan saukur tempat pikeun ibadah, tapi ogé medan latihan pikeun grandmaster pikeun nempa dasar-dasar Wushu ka murid-muridna anu antusias.

Ilharna siga suku Hui anu séjén, Wang Ziping lahir di tengah kulawargana nu miskin. Bapana digawé jadi tukang boksen bayaran. Waktu masih budak, Ziping némbongkeun kahayang nu kuat keur diajar Wushu. Bela diri ieu téh identitas suku Hui. Euweuh Hui--anu harita teh buruhna ngan sajumlah buruh  garam--baris wani ngajalanan hirup tanpa "Latihan Delapanbelas Teunggeulan Perang" sarta "Tinju Diagram Dalapan" némpél dina awak sarta pikiran.

Sajaba Wushu, Hui ogé rajeun neuleuman ajaran Islam. Ku kituna kahirupan Hui nyaéta campuran antara buruh miskin, latihan teuas sarta spiritual nu jero. Pangabisa rongkah maranéhanana dina Wushu lain hiji hal anu datang sakotéap panon.

Kitu ogé anu dialaman Ziping. Di tengah palajaran ngaji Al Qur'an, Ziping ogé kudu ngangkat batu beurat pikeun ngawangun stamina, kakuatan sarta galian parit anu beuki lila tambah lega, kitu oge pangabisana ngaronjat. Kesaimbangan anu alus diasah ku cara picilakaeun. Zipping dipelak dina taneuh hirup-hirup.

Harita teh, Zipping maca lantunan zikir. Kakuatan sarta kesaimbangannana ogé nambahan ngalipet ganda. Konsentrasi anu dawam dipigawé waktu solat minangka tungtutan dina Islam jadi tulang tonggong sasolid batu pikeun gerakan nyérélék Wushu.

Iklim di Changzou cukup tiis sabot usum panas, tapi tiis waktu usum salju. Dina bulan-bulan usum tiis salju arang turun ku kituna ngamungkinkeun latihan tetep dilaksanakeun. Zipping latihan kalayan sakumna elemen pikeun nyieun tangguh awakna. Kitu manéhna basa nginjak umur 14 warsih, manéhna geus bisa mencal leuwih ti 3 méter ti posisi nangtung.

Nyaah budak nu boga awak sategep lalaki dewasa sarta kualitas petarung éta teu ngabogaan guru. Bapana anu  nampik ngasupkeun Zipping ka sakola Wushu. Satengah putus asa néangan guru sarta babaturan, manéhna asup ka  komunitas rusiah anu nyebutkeun diri maranéhanana "Jurus Kebenaran sarta Keharmonian".

Pamustunganana Wang Zipping megatkeun indit sarta ngumbara ka kiduleun dayeuh Jinan, di mana manéhna jadi musafir anu cicing di hiji Masjid Badag. Dina rohang utama masjid éta pisan, Zipping papanggih jeung lalaki kawas dirina, saurang petinju. Manéhna ngaranna Yang Hongxiu, grandmaster Wushu anu pamustunganana jadi guruna.

Sarta Zipping ogé kalayan serius mimitian diajar gerakan manuk sarta mamalia, kawas heulang nyungsreb bari nyamber mangsa, gerakan kalinci ngaliwat padang jukut, nepi ka lompatan jitu anjing nyingcet tina bahaya. Manéhna nyerepan kabéh sipat gerakan éta saterusna nyiptakeun gayana sorangan. Stamina sarta refleksnya anu beuki ngembang, nyababkeun Zipping teu ngan saukur kuat tapi ogé gancang--hiji kombinasi bahaya dina Wushu.

Saurang dianggap Grandmaster lamun manéhna sanggup ngagunakeun pakakas naon wae minangka jadi pakarangna. Ningkatkeun pangabisa ieu téh seni sakaligus kaperluan dina Wushu. Zipping, jadi rongkah béntés kalayan kabéh pakarang utama.

Manéhna pohara mahér pisan dina ngalakonan Qinna, nyaéta téknik sergapan anu bisa nulak sendi sarta otot-otot lawan dina nyiapkeun  serangan dahsyat; Shuaijiao. Ngaran anu pamungkas éta téh gaya patanding leungeun kosong anu ngagabungkeun prinsip Tai Chi, Hard Qigong sarta Téknik ngaringankeun Awak.

Manéhna meunang pangakuan salaku seniman bela diri anu utama. Dina waktu babarengan manéhna ogé pakar dina trauma tulang. Manéhna mengombinasikan kanyaho mendalam dina Qinna kalayan ketrampilang mengatur tulang. Pamustunganana manéhna manggihan sistem penyembuhan pikeun tatu Wushu sarta olahraga di kalér Cina.

Legenda Klasik

Loba carita, aya anu asli sarta ogé ngan saukur mitos, anu geus disematkan dina sosokna. Tapi anu sok diulas nyaéta hiji carita saperti ieu

Salila ngalakonan praktek pangobatan di Jiaozhou, Jerman ditugaskeun pikeun ngawangun rel karéta api ti wewengkon anu  nuju ka Jinan. Proyék mercusuar éta téh hargana mahal anu kudu dibayar sanggeus Ratu Ci'xi gagal dina nahan pemberontakan tinju. Rel dijieun  anu tujuanna hayang ngarambah  sarta ngokohkeun kontrol Éropa di daratan Cina.

Reputasi Zipping lainna teh lain teu dipikanyaho ku Jerman. Leuwih calakan sarta wani tinimbang babaturanana, urang Jerman narékahan keur ngaheureuyan manehna. Saurang petinggi militer Jerman bersiasat kalayan nempatkeun panggilingan batu badag di hareup stasiun rel karéta api sarta nangtang saha ogé pikeun ngangkatna.

Zipping anu henteu kungsi bisa tahan kalayan panghina ka urang Cina, sacara alami langsung ambeuk. Kawas anu dikahayang Jerman, Zipping asup kana perangkapna.

"Kumaha lamun kuring bisa ngangkatna," tanya Zipping.

"Mangka gilingan éta jadi milik anjeun," para Jerman némbalan kalayan tampang ngaheureuyan.

"Lamun kuring gagal?"

"Mangka manéh kudu mayar,"

Zipping kalawan gampang ngangkat gilingan batu éta, ninggalkeun urang Jerman aralohok. Saurang warga Amérika anu digawé minangka guru fisika di tempat éta, nyaksian aksi Zipping. Manéhna ogé nangtang duel.

Waktu patarepa  leungeun pikeun mimiti pertandingan, ujug-ujug si Amérika kalayan kuat nyekel leungeun Zipping sarta narékahan ngabanting manehna ka taneuh. Zipping sagancang kilat menyapukan suku ka bagian handap awak lawanana nu nyababkeun ambruk.

Alatan reputasina, Zipping ditunjuk jadi kapala Divisi Shaolin di Institut Puseur Seni Bela Diri. Manéhna ogé kungsi nyekel kalungguhan wawakil présidén Asosiasi Whusu Cina, organisasi Wushu pangluhurna di CINA.

Manéhna nyekel loba gelar sarta tanggung jawab, kaasup konsultan sajumlah rumah sakit badag di penjuru Cina. Karirna salaku pakar bela diri ogé beuki nyongcolang sanggeus manéhna ngalakonan lomba duel jeung jalma deungeun. Manéhna sok hayang ngabuktikeun yén Cina lain ras inferior.

Cacak dina umur geun kolot oge, Zipping teu kungsi kaleungitan kakuatan sarta kecepatannana. Dina taun 1960 sabot manéhna jadi palatih sarta diréktur grup pelajar Wushu anu mareungan perdana menteri waktu éta, Zhou Enlai, ngalawat ka Burma, manéhna dipénta nga-demonstrasikeun pangabisana. Di hareupeun no boga imah, manéhna mintonkeun jurus jeung pakarang rongkah beurat, Pedang Naga Hideung. Jeung téknik luhur, pangabisa sarta sumanget ngora, teu aya nu nyangka manéhna geus umur kapala dalapan.

Saméméh Kontrak Lekasan

Dikisahkeun yén malaékat maut (Izrail) papanggih jeung Nabi Sulaiman AS. Manéhna datang mangrupamanusa ku kituna teu saurang ogé anu nyaho kadatanganana sajaba Nabi Sulaiman. Harita teh Nabi Sulaiman keur ngariung jeung sawatara urang sahabatna. Waktu malaékat maut rék indit manéhna melong ka salahsaurang sahabat Nabi Sulaiman bari neuteup aneh, tuluy indit.


Sanggeus malaékat maut indit, sahabat Nabi Sulaiman éta nanya, "Wahai Nabiyullah, naha manéhna neuteup abdi sapertos kitu?" Jawab Nabi Sulaiman, "Kanyahokeun, manéhna éta téh malaékat maut."

Saterusna sahabat Nabi Sulaiman éta ngomong, "Wahai Nabi, tiupkanlah angin kalayan gancang, ku kituna angin éta bisa mawa kuring ka penclut nagari India, saéstuna kuring gaduh firasat goréng."

"Naha anjeun baris lumpat tina takdir lamun maut baris mapag anjeun?" tanya Nabi Sulaiman. "Satemeunna Alloh maréntahkeun ka urang pikeun néangan sabab-sababnya. Sarta, kuring yakin yén Anjeun baris mengabulkan paménta kuring." kecap sahabat Nabi Sulaiman éta. Saterusna, Nabi Sulaiman maréntahkeun ka angin pikeun mawa ka tempat anu dipikahayangna.

Selang sawatara waktu malaékat maut datang, Nabi Sulaiman nanya, "Naon urusan anjeun ka salah saurang sobat kuring, naha anjeun nenjoan manéhna kawas kitu?"

Malaékat maut némbalan, "Kuring nempo kawas éta kusabab manéhna kacatet didaptar nu baris maot, yén manéhna baris paeh di hiji nagari di India. Kuring heran, kumaha manéhna bisa indit ka ditu sedengkeun manéhna tadi aya bareung anjeun? Saterusna, di tempat anu geus ditangtukeun, dina wayah anu geus digariskeun kuring ninggali manéhna datang ka kuring sarta dicabut nyawana."

Carita di luhur ngingetkeun ka urang yén malaékat maut baris sok ngintip saha waé anu mangsa kontrakna baris lekasan di dunya ieu. Lamun mangsa kontrakna béak mangka teu saurang ogé bisa lumpat ti manehna. ".… Mangka, lamun geus datang waktuna maranéhanana henteu bisa mundurkeunana barang sajongjonan ogé sarta henteu bisa (ogé) ngamajukeunana." (QS al-a'raf [7]: 34).

Dina séjén ayat, Alloh SWT negeskeun, "Sarta datanglah sakaratul maut kalayan sebenar-benarna. Éta pisan anu manéh sok lumpat alatanana." (QS Qaf [50]: 19).
 
Lumpat ka dokter lamun gering tumiba, lumpat dahar lamun rasa lapar datang, lumpat  nginum lamun rasa hanaang dongkap, Tuluy lumpat ka saha lamun maot baris mapagkeun anjeun?

Éstuning, teu saurang ogé bisa lumpat tina sok sanajan aya di jero benteng anu luhur tur kokoh. "Di mana waé manéh aya, maot  baris meunangkeun manéh, sok sanajan manéh di jero benteng anu luhur deui kokoh." (QS an-nisa' [4]: 78).

Ku alatan éta, saméméh mangsa kontrak lekasan, "Buru-buru manéh ningkatkeun amal saméméh datang tujuh perkara: kasangsaraan anu ngalemahkeun, kakayaan anu nyombongkeun, gering anu ngaripuhkeun, kolot anu ngalemahkan, maot anu megatkeun, dajjal anu nyesatkeun, sarta kiamat anu pohara beurat sarta nyusahkeun." (HR Tirmidzi). Wallahu a'lam. 

Sumber diropea ti : http://www.republika.co.id

Hikmah: Hayu Mikiran Aib Sorangan

Remen ogé urang henteu sadar jeung kasalahan sorangan. Tapi malahan urang paham pisan kasalahan batur. Kawas kecap paribasa, gajah dipelupuk panon teu kasampak, jaram di peuntas lautan kasampak.


Naha diri ieu sok menyibukkan diri kalayan ngomongkeun aib batur, sedengkeun ‘aib badag anu aya di hareup panon henteu diperhatikan? Pamustunganana diri ieu ogé riweuh menggunjing, ngomongkeun aib barayana padahal manéhna henteu resep diomongkeun.

Lamun dibanding-bandingkan diri urang sarta jelema anu digunjing, kaci jadi manéhna leuwih mulia di sisi Alloh. Kukituna haté ieu remen ogé kasibukkeun ku hal anu sia-sia. Sakuduna, aib urang sorangan anu leuwih diperhatikeun

Ti Abu Hurairah, manéhna nyarios, Rasulullah SAW kungsi nanya, "Nyaho manéh, naon éta ghibah?" Para sahabat némbalan, “Alloh sarta Rasul-nya leuwih weruh.” Saterusna Rasulullah ngadawuh, “Ghibah nyaéta manéh ngomongkeun baraya anjeun ngeunaan hiji hal anu henteu manéhna teu dipikasuka.” Hiji jalma nanya, “Wahai Rasulullah, kumaha nurutkeun Pangersa lamun jelema anu kuring ngomongkeun manehna memang luyu jeung anu kuring ucapkeu?” Rasulullah ngadawuh, “Lamun bener naon anu manéh omongkeun éta ngeunaan dirina, mangka hartosna manéh geus ngagibahnya (ngomongkeun). Tapi lamun anu manéh omongkeun éta euweuh dinana, mangka hartosna manéh geus mitnah manehna (nuduh tanpa bukti).” (HR Muslim)

Sedengkeun ghibah dijelaskeun dina firman Alloh Ta’ala dina Alquran surat Al Hujarat ayat 12, nyaéta kawas jelema anu ngadahar bagkai barayana sorangan. Naha urang daék kawas éta?
 
Lamun urang geus weruh kitu tercelanya ngomongkeun aib baraya urang –tanpa aya maslahat - mangka geus sakuduna urang menjauhkan diri ti gawéna kasebut. Aib urang sabenerna leuwih loba, dibandingkeun aib batur. Urang tangtu leuwih paham diri urang tinimbang batur lain? Hayu berinstropeksi, saméméh ngoméntaran anu teu urang weruh ngeunaan batur.

Senin, 28 Februari 2011

Maung jeung Uncal (bodor si cepot)

Hiji poe leuweung nu sakitu legana kaduruk nepi ka cai ge garing bakating ku panasna seuneu. sasatoan kabeh mencar kalabur kaluar, teu nyesa hiji hijieun acan.

Sanggeus kahuruan tinggal haseupna tina jeuro guha kaluar indung jeung anak maung.

"Ma..aden lapar" anak maung ka indungna

"Nya ke urang..." can ge beres nyarita, ti tukangeun kaluar oge uncal ti jeuro guha, singhoreng uncal jalu nu ngilu nyumput.

"Ma itu uncal..udag ma aden hayang daging uncal" anak maung rada ngagareuwahkeun indungna anu reuwaseun.

Indung maung teu talangke langsung luncat ngudag eta uncal.

Uncal anu leuwih leutik leuwih lincah tibatan maung, ngan satarik tarikna ge sato nu geus nahan lapar jeung hawa panas duanana beuki laun, ngan sakadang uncal gancang manggih jalan manehna lulumpatan ngaliwatan tangkal kai nu rekep, maung bati ku nafsu teu bisa newak bae beunang kadeoh, manehna muru uncal ngan..awak maung tungtungna nyelap na sela tangkal.

Kanyahoan maung teu bisa ojah, uncal nguriling balik deui. abong jalu sanajan uncal boga pikiran cabul.

"Ah..bae sagalakna maung, da ti tukang mah angger we maung bikang" uncal ngomong sorangan. geus kitumah maung teh diopi ku uncal. geus beres uncal terus lumpat deui bari heheotan..(aya kituh uncal nga heot).

Geus bisa leupas maung balik deui ka anakna.

"Ma...ma..kumaha SI UNCAL teh beunang...mana ma..aden lapar.."

Indung maung kadon jamutrut ka anakna " eh...ari maneh tong susa sisi PAPIH kituh!!!" bari ngaleos.

Mimpi Malam Jum'at

Orang Jawa dengan menggunakan bahasa sunda tetapi logatnya memakai bahasa Jawa bercerita kepada Orang Sunda tentang mimpinya di malam Jum'at.

Orang Jawa : "Mas abdi wengi ngimpen

Orang Sunda : "ngimpen naon mas?"

Orang Jawa : "Ngimpen bobo jeung nu geulis."

Orang Sunda : "Kumaha dina jero impenannana?"

Orang Jawa : "Pokona endah pisan ngan pas abdi gugah nu geulis teh hento aya, pan abdi teh kesel ah abdi teh bobo deui we."

Orang Jawa : "Eh ngimpen deui."

Orang Sunda : "Bari kerung, ngimpen naon deui mas?"

Orang Jawa : "Ngimpen gaduh acis seueur pisan. Pas abdi gugah dicabakan dina pesak calana, acisna hento aya ah abdi teh kesel bobo deui we."

Orang Jawa : "Eh abdi ngimpen deui"

Orang Sunda : "Ngimpen naon deui mas?"

Orang Jawa : "Ngimpen ee"

Orang Sunda : "Kumaha tah?"

Orang Jawa : "Pas abdi gugah, dicabak teh aya ee teh. Hahahahahahaha...."

dicandak ti : http://ketawa.com

Kamis, 10 Februari 2011

Naskah Kuno Ogin Amarsakti


  • Ngaran Pemegang naskah               : Hamim Sumirta.  
  • Tempat naskah                               : Kp. Sindangrasa Désa Ngamplang Kec. Cilawu.  
  • Asal naskah                                    : pemberian.  
  • Ukuran naskah                                : 16 x 21 cm.  
  • Rohang tulisan                                 : 13 x 17 cm.  
  • Kaayaan naskah                             : alus.  
  • Kandel naskah                                : 84 Halaman. Jumlah jajar pér halaman: 14 jajar.
  • Jumlah jajar halaman mimiti sarta ahir: 12 sarta 11 jajar.  
  • Hurup                                              : Arab/Pegon. Ukuran hurup: keur.  
  • Kelir tinta                                         : bulao.  
  • Urut pena                                         : mintul.  
  • Pamakéan tanda baca                      : aya
  • Kejelasan tulisan                              : écés.  
  • Bahan naskah                                  : kertas bergaris. 
  • Cap kertas                                      : euweuh.  
  • Kelir kertas                                     : bodas kekuning-kuningan.  
  • Kaayaan kertas                               : ipis lemes.  
  • Cara penulisan                                 : timbal balik.  
  • Wangun karangan                            : puisi.

Peninggalan kuno bersejarah di Nusantara adalah kekayaan yang tak ternilai harganya. Menjaga dan melestarikannya adalah bagian dari penyelamatan bangsa.Ringkasan eusi:

Baginda Maruf, Raja karajaan Madusari nyaéta putra Baginda Hamzah, incu Nabi Yusuf. Miboga dua urang istri, isteri kahiji ngaranna Nurhayat sedengkeun pamajikan nu kadua ngaranna Lasmaya. Baginda Maruf ti Nurhayat miboga dua anak téré ngaranna Pangeran Sabang sarta Raden Saka. Lasmaya sorangan nyaéta turunan Wiku Bagawan Madali.

Baginda Maruf indit moro ka Leuweung. Lasmaya anu keur hamil kolot ditinggalkeun babarengan Nurhayat. Sabot Lasmaya ngababarkeun, Nurhayat ngajurung dukun anak ambéh panon Lasmaya ditutup. Anak lalaki anu lahir ti Lasmaya dipiceun ka sagara sarta minangka gantina anak ucing, anak monyet  sarta  manuk ciung.  
Sanggeus Baginda Maruf datang tina moro ngagedur ambek sarta nuduh Lasmaya migawé serong sarta ngajurungna dipatenan. nurutkeun nasehat Patih Budiman, akhirna Lasmaya henteu jadi dipatenan malahan dipiceun ka leuweung ganggong simaganggong. Lasmaya diasupkeun kana karangkeng beusi sarta katilu putrana. Ucing saterusna dibéré ngaran Panji Malang, Monyet dibéré ngaran Panca Tantran sarta Manuk dibéré ngaran Panji Layang. Katilu putrana éta pola tingkahna ceples kawas manusa ilharna sarta bisa nyaritakeun ka Lasmaya yén putrana anu sabenerna mah dipiceun ka sagara luhur paréntah Nurhayat.

Panca Tantran sarta Panji Malang bisa ngarebut pedang pusaka anu disimpeun di Karaton Madusari. Kalayan gampang pisan karangkeng teh bisa di ancurkeun. Maranéhanana saterusna nyumput di taneuh lading di suku Gunung. Antaboga, Raja Nagari Malebah dina lalampahanana disisi sagara manggihan saurang orok lalaki anu keur ngapung dina sagara. Orok éta dicokot,dilorok sarta dibéré ngaran Amarsakti. Sanggeus Amarsakti dewasa dibéré nyaho ku Antaboga ngeunaan saha sabenerna Amarsakti éta.

Amarsakti dibéré kasempetan pikeun ngalalana ngalingkung Nagari Malebah. Dina kasempetan éta manéhna paamprok jeung ibuna sarta kalayan adik-adikna. Lasmaya sarta katilu putrana dibawa ku Amarsakti sarta ditarima someah ku Antaboga. Antaboga nitah Amarsakti  ka Madusari  pikeun nepungan bapana. Tapi dina lalampahanana di tengah leuweung, Amarsakti paamprok jeung rombongan Raja anu keur pakewuh alatan  aya manukna nu ngamuk. Sabot Baginda Maruf baris ditanduk ku sakadang banténg, Amarsakti nyamur jadi saurang anak kampung sarta bisa maéhan banténg éta.

Amarsakti anu ngaku ngaranna Sarah dibawa ku Baginda Maruf ka Madusari sarta dibéré pancén marengan  Raden Saka. Di Madusari Sarah boga kasempetan guguru ka Patih Budiman babarengan Pangeran Sabang sarta Raden Saka. Nurhayat henteu gumbira  ayana Sarah di Keraton. Dina kasempetan Sarah dibawa indit ku Pangeran Sabang sarta Raden Saka pikeun néangan pedang anu leungit sarta Sarah dipaehan. Ka Raja dilaporkeun yén pedang henteu bisa kapanggih sarta Sarah paeh ditarajang sato galak. Raja tetep muyung haténa sono ka pedangna anu leungit.

Alatan Antaboga éta sabenerna jin Islam, manéhna nyaho Amarsakti ngaganti ngaran Sarah sarta paeh ditengah leuweung. Antaboga geura-giru datang sarta ngahirupkeun deui Sarah sarta nyieun pedang tiruan anu sarupa pisan jeung pedang kagungan  Baginda Maruf anu leungit. Sarah dititah indit nganteurkeun pedang ka  ka Raja. Sarah ngalaporkeun yén dirina bener ditarajang badak sarta dina beuteung badak aya saurang awéwé anu dijaga ku monyet, ucing sarta manuk ciung. Disebutkeun ku Sarah yén pedang teh dibikeun ti tilu sato nu disebut. Sanggeus mikeun pedang, Sarah indit pamit pikeun balik ka lemburna

Dina lalampahan balik Sarah anjog di salah sahiji nagara anu ngaranna 'nagari Mulki'. Rajana anu ngaranna Mulkiyah miboga putri geulis rancunit anu ngaranna putri Bidayasari. Di Nagara Mulki Sarah ngaganti ngaran jadi Ogin sarta dijadikeun anak angkat ku tukang kebon. Bidayasari pohara gumbirana ningali kaendahan sarta kekembangan. Bidayasari dilamar ku Raja Madusari pikeun dinikahkan sareung putrana. Pangeran sabang sarta Raden saka dipiwarang bubumen di Karaton Mulki. Tapi Bidayasari henteu ngaladénan kalah ka indit ka kampung sarta malah mitresna Ogin, saterusna Ogin dibawa ka Karaton.

Raja Gomati ti karajaan Geulang Keraton mitresna Bidayasari. Dirga Bahu sarta Jaya kelana, patih karajaan nyulik Bidayasari. Sakumna nagari gehger sarta pasukan dikaluarkeun pikeun néangan nyimas putri. Ogin mimitina henteu milu néangan. Tapi Raja ngomong, " yén sing saha anu bisa nyalametkeun putrina baris dijadikeun minantu". Ogin ogé indit néangan putri.

Sanggeus diluar Karaton Ogin ngajanggélék jadi Amarsakti jeung kuda sakti pamere Antaboga anu ngaranna Gelap Sakti nu siap mantuan. Pamustunganana nu nyulik  putri bisa di éléhkeun sarta putri bisa disalametkeun. Amarsakti nampik nganteurkeun putri ka Karaton, sok sanajan putri nyatakeun katresnana ka manéhna. Amarsakti nyaritakeun, yén manéhna nyaho putri diculik éta ti si Ogin.

Amarsakti ménta ka putri pikeun ngayakeun sayembara anu eusina sing saha anu bisa mawa monyet, ucing sarta manuk anu bisa nyanyi sarta nyarita, éta pisan anu barisj adi salaki putri. Sanggeus ngomong kitu Amar sakti ngiles sarta mecenghul balik si Ogin. Putri ngambek ka si Ogin alatan henteu betus manehna miboga dunungan nu sakitu  kasepna.

Raja Mulki ngayakeun sayembara. Ka nu ngalamar kahiji nyaéta Pangeran Sabang. Raja ngomong, yén sayembara ieu dijieun pikeun negakeun kaadilan alatanana aya saratus anu ngalamar. Si Ogin indit balik kampung sarta ka Antaboga ngomongyén manéhna mitresna nyimas putri. Antaboga ngajurung Panji Malang, Panji Layang sarta Panca Tantran pikeun mantuan ogin pang ngalamarkeun sang putri. Alatan katilu sato éta lampahna kawas manusa sarta pohara nyenangkeun, raja narima lamaranana.

Patih Durjaman mangaruhan Raja Mulki anu keur bingung. Patih ngusulkeun ambéh nikahna putri teh jeung Pangeran Sabang ti Madusari. Tapi dina waktu walimahan  lumangsung ujug-ujug daratang rombongan Lasmaya ti Malebah sarta ngadesek yén putrana pisan anu ngabogaan hak jadi salaki sang putri. Deur kajadian perang rongkah pisan antara Madusari jeung Malebah. Dewi lasmaya milu perang sarta henteu bisa diéléhkeun. Pamustunganana Nurhayat kanyahoan yén manéhna nu curang. Mangkana Baginda Ma’ruf balikan deui jeung permaisuri Lasmaya, sedengkeun Ogin Amarsakti nikah jeung Bidayasari. 

diropea ti :http://www.pasulukanlokagandasasmita.com

Naskah kuno di Garut

Banda  Sajarah

Sajarah jeung kapurbakalaan di Kabupatén Garut saenyana tacan kacatet sakabéhna. Hal ieu ngeunaan tacan ayana tanaga ahli anu mampu naliti jeung medarkeun sacara utuh, salian ti éta watesan kapanggihna bukti sajarah jadi bisa ngamumulé kanu aya. Dina aspék ngalestarikeun titinggal sajarah jeung purbakala, Garut ngabogaan poténsi. Dina aspék ieu perlu mekarkeun pamangfaatanana boh tina objék kajian ilmiah atanapi keur nunjang objék kepariwisataan. Sabab, pangbinaan ogé pamekaran kana titinggal sajarah jeung purbakala perlu ditingkatkeun.

Salian ti barang-barang sajarah anu mangrupa Candi Cangkuang, situs budaya makam-makam kuno, jeung barang-barang di lingkungan situs cagar budaya saperti situs Kabuyutan  Ciburuy, anu lengkepna dipaparkeun dina kaca “Objek Wisata”, masih aya barang-barang sajarah lain anu perlu dititénan ku masarakat saperti Naskah Kuno jeung titinggal Banda Sajarah.

Naskah Kuno

Naskah Kuno Kabuyutan Ciburuy
Naskah kuno tumut kana UU no.5 tahunu 1992 nyaéta hasil tina karangan atanapi nyaritakeun anu mangrupa ketikan anu umurna 50 taun. Tina hartian ieu, pasti waé jelas pasoalan naskah kuno di Kabupatén Garut lumayan loba. Ngan anu jadi pasoalanana masih loba naskah kuno anu jadi “barang pusaka” masarakat anu diteundeun teu dibaca. Sacara umum makna tulisan naskah kuno anu di eusina ajaran agama, bahasa, hukum adat, mitologi, paririmbon, kamasarakatan, sastra, sajarah, kasenian, oge élmu séjéna.

Salah sahiji naskah kuno anu kawilang buhun di Kabupatén Garut nyaéta naskah anu aya di situs Kabuyutan Ciburuy. Ditulis pada abad ke-15, menggunakan barang seukeut tina daun lontar ogé nipah anu ngagunakeun basa jeung abjad sunda kuno. Naskah ieu dipaparin ngaran “Amanat Galunggung”, anu eusina peupeujeuh ngeunaan étika jeung budi pekerti Sunda buhun, anu ditepikeun Rakeyan Darmasiksa, Panguasa Galunggung, ka putrana Ragasuci (Sang Lumathing Taman).Salian naskah éta, loba ogé naskah lian anu disusun abad ka-18 ngagunakeun huruf pegon (Arab), Jawa-Cirebon, dan Jawa-Sunda. Dihandap ieu ngarupakeun daftar naskah kuno di Kabupatén Garut. 

No
Judul
Lokasi
Huruf
Bahasa
Tebal (Hlm)
1
Ahmad Muhamad
Muh. Abas Ardisoma, Ds. Karangsari, Leuwigoong
Arab
Sunda
370
2
Babad Godog
Encon, Desa Cangkuang, Kec. Leles
Arab
Sunda
71
3
Babad Sejarah Sukapura
R. Soelaeman Anggapraja, Jln. Ciledug 225, Garut
Latin
Sunda
23
4
Danumaya
Darta, Ds. Mekarluyu, Kec. Sukawening
Arab
Sunda
62
5
Galonggong
Aja, Ds. Cibatek, Kec. Banyuresmi
Arab
Sunda
35
6
Ganda Sudarma
Darta, Ds. Mekarluyu, Kec. Sukawening
Arab
Sunda
80
7
Maduningrat
Dita, Ds. Simpen, Kec. Limbangan
Arab
Sunda
116
8
Prabu Kian Santang Aji
Atmadimadja, Ds. Cinunuk, Kec. Wanaraja
Arab
Sunda
49
9
Purnama Alam
Ny. Ayum, Ds. Simpen, Kec. Limbangan
Arab
Sunda
121
10
Rengganis
Ny. Ayum, Ds. Simpen, Kec. Limbangan
Arab
Sunda
97
11
Said Saman
Asep Dadang Bahrudin, Ds. Neglasari, Kec. Limbangan
Arab
Sunda
270
12
Sejarah Batuwangi
R. Soelaeman Anggapraja, Jln. Ciledug 225, Garut
Arab
Sunda
32
13
Silisilah Turunan Timbanganten
Toha, Ds. Cikedokan, Kec. Bayongbong
Arab
Jawa-Cirebon
32
14
Sejarah Limbangan
R. Soelaeman Anggapraja, Jln. Ciledug 225, Garut
Latin
Sunda
16
15
Walangsungsang
Imas Darwati, Ds. Cinunuk, Wanaraja
Arab
Sunda
266

Banda Arkeologis
Sababaraha hiji hasil panalitian arkeologi dina taun 1994 di Kabupaten Garut ku Tim Balai Arkeologi (Balar) Bandung diantarana :

1. Batu Pipisan dan Gandhik
Kapanggihna di buruan padumukan Bapa Engkar bin Sugandi, Kampung Sindangsari RT03/RW02, desa Cinunuk Wanaraja dina koordinat . Sabab banda arkeologis ini belum pernah ditemukan dina masa prasajarah, anu perkirakeun banda sajarah anu mangrupakeun paninggalan karajaan Sunda Kuno.

2. Punden Berundak Pasir Lulumpang
Ayana di areal perkebunan anu dipelakan tangkal jati jeung palawija, wilayah pasir lulumpang Kecamatan Banyuresmi dina koordinat. Dina areal penden berundak oge aya Batu Lumpang jeung Menhir. Ditafsirkeun ku tim taliti, banda ieu ngarupakeun titinggal tradisi megalitikum.

3. Prasasti Batu Tulis Barukai
Ayana disawidang kebon Bapa Mohamad Toha di sagigireun jalan Kampung Barukai, Desa Cigedug, Kecamatan Cigedug (dina waktu kapanggihna masih di Kecamatan Bayongbong), dina koordinat. Prsasti ditulis dina batu andesitic anu ngawentuk pasagi opat ngabogaan ukuran 130cm x 170cm jeung kandelna 15 cm ti dasar taneuh. Tulisan anu ngagunakeun huruf Sunda Kuno nyaeta “bhagi bhagya ka nu ngaliwat”.
Daftar naskah kuno
Di handap ieu runtuyan daptar naskah kuno di Garut (dicandak ti garut online):
  • Babad Godog
    • Kacamatan : Lélés
    • Tempat naskah : Désa Cangkuang, Kac. Lélés
  • Suryakanta
    • Kacamatan : Balubur Limbangan
    • Tempat naskah : Desa Cigagadé
  • Suryaningrat
    • Kacamatan : Balubur Limbangan
    • Tempat naskah : Desa Cigagadé
  • Babad Limbangan
    • Kacamatan : Garut Kota
    • Tempat naskah : Jln Ciledug 225 Kal. Kota Kulon.
  • Danumaya
    • Kacamatan : Banyuresmi
    • Tempat naskah : Desa Cibatek
  • Sajarah Sukapura
    • Kacamatan : Garut Kota
    • Tempat naskah : Jln. Ciledug No. 225 Kalurahan Kota Kulon
  • Umar Maya
    • Kacamatan : Banyuresmi
    • Tempat naskah : Desa Cibatek
  • Batara Kala
    • Kacamatan : Sukawening
    • Tempat naskah : Kp. Cieunteung Desa Mekarluyu
  • Ahmad Muhamad
    • Kacamatan : Karangpawitan
    • Tempat naskah : Kp. Sindangpalay Desa Sindangpalay
  • Kitab Étangan
    • Kacamatan : Sukawening
    • Tempat naskah : Kp. Cieunteung Desa Mekarluyu
  • Kumpulan Do'a, Jampé jeung Silsilah
    • Kacamatan : Sukawening
    • Tempat naskah : Kp. Cieunteung Desa Mekarluyu
  • Layang Buana Wisésa
    • Kacamatan : Sukawening
    • Tempat naskah : Kp. Cieunteung Desa Mekarluyu
  • Layang Muslimin Muslimat
    • Kacamatan : Sukawening
    • Tempat naskah : Kp. Cieunteung Desa Mekarluyu Kec. Sukawening
  • Rawi Nabi
    • Kacamatan : Sukawening
    • Tempat naskah : Kp. Cieunteung Desa Mekarluyu Kec. Sukawening
  • Sulanjana
    • Kacamatan : Sukawening
    • Tempat naskah : Kp. Cieunteung Desa Mekarluyu
  • Walangsungsang
    • Kacamatan : Wanaraja
    • Tempat naskah : Desa Tegalsari
  • Ogin Amarsakti
    • Kacamatan : Cilawu
    • Tempat naskah : Kp. Sindangrasa Desa Ngamplang
  • Sajarah Turunan Timbanganten
    • Kacamatan : Bayongbong
    • Tempat naskah : Desa Cikedokan
  • Samaun
    • Kacamatan : Cikelet
    • Tempat naskah : Desa Cikelet Kulon
  • Galonggong
    • Kacamatan : Banyuresmi
    • Lokasi di Aja, Desa Cibatek, 35 kaca, huruf Arab, jeung basa Sunda.
  • Sajarah Batuwangi
    • Kacamatan : Garut Kota
    • Aya di R. Souleman Anggapraja, Jalan Ciledug 225 Garut, 32 kaca, huruf Arab jeung basa Sunda.

    Sumber diropea ti : 
    Kabupaten Garut Dalam Dimensi Budaya, Drs. Warjita, Tahun 2000 
    http://sunda.garutkab.go.id/pub/static_menu/detail/khas_benda_sejarah
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...